Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Τεράστια ανάσα: Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν έως 7.340 ευρώ; Πότε θα καταβληθούν;

Σας αφορά!

11 Ιανουαρίου 2020 11:15
Τεράστια ανάσα: Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν έως 7.340 ευρώ; Πότε θα καταβληθούν;

Τεράστια ανάσα έρχεται για τους συνταξιούχους, οι οποίοι περιμένουν τα αναδρομικά που θα κυμανθούν έως και σε 7.340 ευρώ! Παράλληλα παράταση αναμένεται να δοθεί στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης, καθώς υπογράφεται η κοινή υπουργική απόφαση.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ και το κλίμα αποτροπής υπερβολικών προσδοκιών που καλλιεργείται, το μεγάλο ερώτημα είναι για ποιο χρονικό διάστημα θα καταβληθούν αναδρομικά, αν είναι θετική η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και το επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό της καταβολής τους για το διάστημα του δεκαμήνου πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, του οποίους επικαλούνται «Τα Νέα», το επικρατέστερο σενάριο είναι να δοθούν αναδρομικά ποσά ενός δεκαμήνου, δηλαδή με βάση την απόφαση του ΣτΕ του 2015 έως την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Πρόκειται για το σενάριο με το μικρότερο δημοσιονομικό κόστος. Τα ποσά κυμαίνονται (μαζί με τα κομμένα δώρα) από 667 ευρώ έως 7.340 ευρώ. Αν δεν δοθούν τα κομμένα δώρα τα ποσά είναι μικρότερα.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα αναδρομικά, εφόσον δικαιωθούν οι συνταξιούχοι, θα δοθούν – ανεξάρτητα από το αν έχει υποβληθεί αγωγή – σε βάθος χρόνου και σε 60 έως 72 δόσεις, χωρίς να τεθεί εν αμφιβόλω η σταθερότητα του δημοσιονομικού και ασφαλιστικού χώρου. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο για το περίφημο δεκάμηνο το κόστος αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων επισημαίνει ότι όσοι συνταξιούχοι έχουν καταθέσει ήδη αγωγές διεκδικούν αναδρομικά ανάλογα με την ημερομηνία κατάθεσης του δικογράφου τους. Τα αναδρομικά – από τις περικοπές του 2012 (Νόμοι 4051 και 4093) – είναι διεκδικήσιμα έως 31-12-2018, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ του 2015, οι οποίες έκριναν τις περικοπές των συγκεκριμένων νόμων ως αντισυνταγματικές. Για τα δώρα και επιδόματα αδείας καθώς και για την Εισφορά Αλληλεγγύης οι διεκδικήσεις είναι έως και σήμερα.

Επισημαίνεται ότι τα αναδρομικά αφορούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Για να υπολογίσει κανείς το ποσό για το 10μηνο (αν τελικά επιλεγεί αυτό το διάστημα), πρέπει να ανατρέξει στα μηνιαία εκκαθαριστικά του, όπου αναγράφονται οι μειώσεις των αντισυνταγματικών νόμων.

  • Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου έχουν λαμβάνειν ως 7.340 ευρώ συνολικά από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα. Αν δοθούν τα αναδρομικά σε 36 δόσεις, θα έχουν μηνιαίες αυξήσεις σε κύρια και επικουρική από 90 ως 204 ευρώ τον μήνα. Αν οι επιστροφές γίνουν σε 60 δόσεις, οι μηνιαίες αυξήσεις συντάξεων είναι από 54 ως 122 ευρώ τον μήνα.
  • Οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ και τραπεζών έχουν λαμβάνειν (ενδεικτικά) ως 6.770 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα. Αν δοθούν τα αναδρομικά σε 36 δόσεις, θα έχουν μηνιαίες αυξήσεις σε κύρια και επικουρική από 90 ως 188 ευρώ τον μήνα. Αν οι επιστροφές γίνουν σε 60 δόσεις, οι μηνιαίες αυξήσεις συντάξεων είναι από 55 ως 113 ευρώ τον μήνα.
  • Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ έχουν λαμβάνειν (ενδεικτικά) ως 6.402 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα. Με αναδρομικά σε 36 δόσεις θα έχουν μηνιαίες αυξήσεις σε κύρια και επικουρική από 63 ως 178 ευρώ τον μήνα. Με επιστροφές σε 60 δόσεις, οι μηνιαίες αυξήσεις συντάξεων είναι από 38 ως 107 ευρώ τον μήνα.
  • Οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ έχουν λαμβάνειν (ενδεικτικά) ως 5.576 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.

Η Εφορία διαγράφει χρέη σε 535.000 φορολογούμενους! Ποιους αφορά;

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στα 105,4 δισεκατομμύρια ευρώ μειώθηκε το ληξιπρόθεσμο χρέος στην Εφορία τον μήνα Νοέμβριο, οπότε και έληγε η διορία υπαγωγής στην έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων. Ωστόσο μόλις 6,5 δισ. ευρώ (ή 1 στα 16 ευρώ χρέους) είχε σε μπει κάποια ρύθμιση χρεών. Ραγδαίες είναι και οι αλλαγές στις ελληνικές τράπεζες καθώς οι συναλλαγές θα γίνονται μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό στα γκισέ!

Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οφειλέτες έως 10 ευρώ εμφανίζονταν το προηγούμενο διάστημα περίπου 535.000 φορολογούμενοι. Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες δεν θα χαρακτηρίζονται πλέον «κόκκινοι» για τα χρέη τους προς την Εφορία καθώς με υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών μέσα στις επόμενες ημέρες θα διαγραφούν οι οφειλές τους.

Αρχικά θα διαγραφούν όλα τα χρέη έως 10 ευρώ και με αυτό τον τρόπο από τον μακρύ κατάλογο των οφειλετών του δημοσίου περίπου θα αφαιρεθούν 13 στους 100 καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οφειλέτες έως 10 ευρώ εμφανίζονταν το προηγούμενο διάστημα περίπου 536.000 φορολογούμενοι.

Σαφώς «ανάσα» για τους οφειλέτες δεν είναι τα 10 ευρώ που θα διαγραφούν αλλά το γραφειοκρατικό πρόβλημα που δημιουργείται καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι σε καθημερινή βάση χρειάζεται να φύγουν από το ένα τμήμα της Εφορίας για να πάνε στο Ταμείο ώστε να εξοφλήσουν τα χρέη τους (10 ευρώ και λιγότερα)ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν την υπόθεσή τους.

Υπενθυμίζεται πως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, ακόμη και για ένα ευρώ μπλοκάρεται η έκδοση φορολογικής ενημερότητας ή η είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως την διαγραφή των μικροοφειλών, το υπουργείο Οικονομικών θα την κάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share