Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

"Κόλλησε" το... κοινωνικό μέρισμα! Τεράστιο πρόβλημα

Σας αφορά όλους: Τα πάνω κάτω

12 Δεκεμβρίου 2019 11:05

Κοινωνικό Μέρισμα 2019: «Κόλλησε» στα IBAN! Πότε οι τελικές αποφάσεις; Το Athensmagazine.gr σας έχει το ρεπορτάζ σχετικά με την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, η οποία έχει μια μεγάλη ανατροπή της τελευταίας στιγμής!

Η ΗΔΙΚΑ, μόλις ξεπεραστούν τα πρώτα εμπόδια, αναμένεται να ενεργοποιήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Κοινωνικό Μέρισμα μέρισμα μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου δηλαδή την επόμενη εβδομάδα. Η πλατφόρμα που θα «ανέβει» πιθανότατα στη διεύθυνση www.koinonikomerisma.gr , θα παραμείνει σε λειτουργία για αιτήσεις μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου.

Κοινωνικό Μέρισμα 2019 θα δοθεί τελικά;

Αμέσως μετά, από τις 27 του μήνα ως τις 31 Δεκεμβρίου, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των 250.000 δικαιούχων το μέρισμα των 700 ευρώ.

Η καταβολή του μερίσματος, αν και υπήρχε σκέψη να γινόταν νωρίτερα σε ομάδες ΑμΕΑ (υγ. ζητήθηκε διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων της συγκεκριμένης ομάδας μέσω επιστολής στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη), πιθανόν αυτό να μην καταστεί δυνατό καθώς υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες που αφορούν στα iban των δικαιούχων, τα οποία είναι διαφορετικά σε σχέση με πέρυσι.

Έτσι, η καταβολή «κλειδώνει» για όλους στο τέλος του χρόνου δηλαδή έως την 30η ή την 31η Δεκεμβρίου.

Κοινωνικά επιδόματα: Μεγάλες αλλαγές σε επίδομα παιδιού, γέννας και ενοικίου!

Κοινωνικά επιδόματα: Ποιες είναι οι σαρωτικές αλλαγές που έρχονται σε επιδόματα όπως του παιδιού, της γέννας και του ενοικίου!

Σύμφωνα με τις εν λόγω διατάξεις, από «σκανάρισμα» θα περνούν όλοι οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού, οι οποίοι θα πρέπει να δηλώνουν και το σχολείο των παιδιών τους, ενώ για να δικαιούνται το επίδομα οι πολίτες άλλων κρατών θα πρέπει να διαμένουν στη χώρα μας τουλάχιστον 10 χρόνια, από 5 χρόνια που ισχύει σήμερα, ενώ ταυτόχρονα ραγδαίες είναι οι αλλαγές και για επίδομα του ΟΑΕΔ!

Για τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου θα απαιτείται η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τη μισθωμένη κατοικία να είναι στο όνομα του αιτούντος ή μέλους του νοικοκυριού.

Από το νέο έτος και μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου όλα τα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλονται στους δικαιούχους την τελευταία εργάσιμη εκάστου μήνα.

Κοινωνικά Επιδόματα

Σύμφωνα με τα Νέα, ο χάρτης των κοινωνικών επιδομάτων διαμορφώνεται από το νέο έτος ως εξής:

Επίδομα παιδιού: Θα χορηγείται στους δικαιούχους που έχουν παιδιά εφόσον υπάρχει εγγραφή σε σχολείο και δεν έχει μείνει στην ίδια τάξη λόγω του αριθμού απουσιών. Για πολίτες άλλων κρατών απαιτείται να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα δέκα έτη πριν από το έτος υποβολής της αίτησης. Για τον καθορισμό του ύψους του επιδόματος λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα και η κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος. Ως ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα, όλων των μελών της οικογένειας, διαιρούμενο με την κλίμακα ισοδυναμίας.

Επίδομα γέννας: Ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και θα καταβάλλεται το 2020 στις οικογένειες που αποκτούν παιδιά με εισοδηματικά κριτήρια. Υπολογίζεται ότι θα καταβάλλεται σε περίπου 83.000 οικογένειες κάθε χρόνο. Το επίδομα θα καταβάλλεται σε δύο δόσεις, με 1.500 ευρώ μετά την υποβολή της αίτησης και άλλα 500 ευρώ στη συνέχεια.

Συγκεκριμένα:

Επίδομα στέγασης: Τα νοικοκυριά δικαιούται το μηνιαίο επίδομα εφόσον διαμένουν σε κύρια μισθωμένη κατοικία και πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια:

Επίδομα ορεινών μειονεκτικών περιοχών: Η ετήσια εισοδηματική ενίσχυση που χορηγείται στους δικαιούχους των συγκεκριμένων περιοχών ανέρχεται σε- 600 ευρώ, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 1.500 ευρώ και 300 ευρώ, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των 1.500 ευρώ και του ποσού των 2.200 ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share