Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Εγκρίθηκε: Νέο επίδομα ανάσα πάνω από 300 ευρώ!

Τεράστια ανάσα!

10 Δεκεμβρίου 2019 11:29
Εγκρίθηκε: Νέο επίδομα ανάσα πάνω από 300 ευρώ!

Ποιο είναι το νέο επίδομα ανάσα που εγκρίθηκε και θα φέρει στις τσέπες σας πάνω από 300 ευρώ μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου;

Συγκεκριμένα εγκρίθηκε η δαπάνη για το επίδομα ενοικίου! Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εγκρίθηκε το ποσό ύψους 21.623.000 ευρώ σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο ΟΠΕΚΑ για την κάλυψη της δαπάνης καταβολής της πληρωμής Επιδόματος Στέγασης (ενοικίου) μηνός Δεκεμβρίου 2019, ο οποίος πρόκειται και για μήνα αρκετών εσόδων!

Το ποσό του επιδόματος ενοικίου ορίζεται ως ακολούθως:

Για τον δικαιούχο: 70 ευρώ το μήνα

Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.

Το ανήλικο παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και στον υπολογισμό του εισοδήματος. Η κλιμάκωση που επιλέχθηκε δίνει έμφαση στο παιδί, με προφανή στόχο να προωθηθεί η γεννητικότητα, ενώ ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα.Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Ως ανώτατο όριο του Επιδόματος Στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Για τα μισθωτήρια στα οποία το ποσό του ενοικίου είναι μικρότερο των ανωτέρω ποσών, το ύψος του επιδόματος ανέρχεται έως του αντίστοιχου ποσού.

Διάρκεια χορήγησης

Η χορήγηση του επιδόματος πραγματοποιείται κατόπιν αίτησης και δύναται να έχει διάρκεια δώδεκα μήνες.

Ειδικότερα, με την πάροδο έξι μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης, κι εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις η χορήγηση του επιδόματος ανανεώνεται αυτόματα για έξι ακόμα μήνες.

Κατά τη διάρκεια του έκτου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης έγκρισης και σε περίπτωση μεταβολής της σύνθεσης του νοικοκυριού ή των όρων του μισθωτηρίου, ο δικαιούχος δύναται να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της αίτησης του και το ποσό του επιδόματος να αναπροσαρμοστεί αναλόγως για το δεύτερο εξάμηνο χορήγησης.

Με την πάροδο των δώδεκα μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης ο δικαιούχος δύναται να επανυποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

Κοινωνικό Μέρισμα 2019: Αναλυτικός οδηγός για να πάρετε τα 700 ευρώ! Πως θα κάνετε αίτηση

Κοινωνικό Μέρισμα 2019: Μπορεί τα 700 ευρώ να χορηγηθούν σε μόλις 250.000 νοικοκυριά, ωστόσο εκτιμάται πως οι αιτήσεις από τους ενδιαφερομένους θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα ανοίξει στις 17 Δεκεμβρίου στο διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr και θα δέχεται αιτήσεις έως τις 26 Δεκεμβρίου. Από τις 27 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 η εισοδηματική ενίσχυση θα καταβληθεί στους δικαιούχους, όπως άλλωστε σας έχουμε ενημερώσει εδώ και μέρες!

Η δεξαμενή των υποψηφίων για το μέρισμα είναι μεγάλη. Από τους 788.287 συνολικά ανέργους σήμερα στην Ελλάδα, περίπου 483.600 άτομα, συγκαταλέγονται στους μακροχρόνια ανέργους.

Οι οικογένειες με περισσότερα από τέσσερα παιδιά, που χαρακτηρίζονται ως πολύτεκνες, ανέρχονται σήμερα σε 145.000 περίπου και έχουν περίπου 600.000 μέλη. Αντίστοιχα μεγάλος είναι και ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία.

Ωστόσο, από τους προαναφερόμενους σε μόνον 250.0000 νοικοκυριά θα χορηγηθεί το επίδομα των 700 ευρώ.

Το 66% ή 163.778 θα είναι οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι άνεργος για περισσότερους από 12 μήνες, με τουλάχιστον ένα ανήλικο παιδί και με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.

Το 16% του κοινωνικού μερίσματος θα δοθεί σε 40.927 οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι άνεργοι για λιγότερο από 12 μήνες, έχουν ένα ανήλικο τέκνο και έχουν φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.

Το 10% του μερίσματος θα κατευθυνθεί σε 25.632 οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα με αναπηρίες έως 24 ετών, που είναι δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος. Το δε, 8% του μερίσματος θα διοχετευθεί σε 19.140 πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα τέκνα και άνω, με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, με βάση τις δηλώσεις έτους 2019, έως 20.000 ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθεί το μέρισμα είναι τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του νοικοκυριού να διαμένει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη, αλλά και οι δύο γονείς του νοικοκυριού να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Ακόμη, για να λάβει κάποιος από τους προαναφερόμενους δικαιούχους το μέρισμα θα πρέπει το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, καθώς και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών, να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Αν τις υπερβαίνει τότε αυτόματα θα αποκλείεται από την καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης.

Η διαδικασία της αίτησης

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης για την εισοδηματική ενίσχυση των 700 ευρώ θα είναι αντίστοιχα απλή με την περσινή. Για να υποβληθεί η αίτηση θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος από τις 17 Δεκεμβρίου έως τις 26 Δεκεμβρίου να μπει στο διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα Taxisnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Μετά την είσοδο στο σύστημα, θα πρέπει να επιβεβαιώσει τον ΑΜΚΑ και να εισάγει το mail του και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του. Θα πρέπει επίσης να συναινέσει στην επεξεργασία των στοιχείων που αφορούν τον ίδιο, την/τον σύζυγό του και τα προστατευόμενα τέκνα τους και να δηλώσει ένα έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο πρέπει να είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος.

Τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του ενδιαφερομένου θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση και η αλλαγή τους δεν θα είναι δυνατή. Αν εμφανίζονται λανθασμένα στο σύστημα τότε θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να απευθυνθεί είτε στα ΚΕΠ (για τον ΑΜΚΑ), είτε στον ΕΦΚΑ, είτε στον ΟΑΕΔ εάν το πρόβλημα αφορά στον χρόνο ανεργίας.

Μετά από όλα τα προαναφερόμενα βήματα θα εμφανίζεται η πληροφορία για το εάν ο αιτών είναι επιλέξιμος ή όχι για το μέρισμα των 700 ευρώ. Στην περίπτωση που ικανοποίει τα κριτήρια θα εμφανίζεται και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό του. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ενημερώνεται για τους λόγους που η αίτησή του απορρίφτηκε.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Συντάξεις Ιανουαρίου: Πότε θα καταβληθούν;

Έρχονται προσλήψεις στο Δημόσιο!

Διαβάστε περισσότερα θέματα οικονομίας στο Athensmagazine.g

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share