Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Στουρνάρας: Το σχέδιο «Ηρακλής» είναι η καλύτερη λύση για τα κόκκινα δάνεια!

Τι ανέφερε ακόμα και για τα προβλήματα που άφησε η κρίση;

3 Δεκεμβρίου 2019 16:38
Στουρνάρας: Το σχέδιο «Ηρακλής» είναι η καλύτερη λύση για τα κόκκινα δάνεια!

Για τα κόκκινα δάνεια έκανε αναφορά ο Γιάννης Στουρνάρας αλλά και τα οικονομικά προβλήματα που άφησε η κρίση! Τόνισε πως το σχέδιο "Ηρακλής" είναι η καλύτερη συστημική λύση που θα μπορούσε να δοθεί!

Το θέμα όμως δεν τελειώνει εδώ, καθώς με το συγκεκριμένο Σχέδιο διευθετούνται δάνεια περίπου 30 δισ. ευρώ από τα 75 δισ. ευρώ συνολικά. Παραμένουν άλλα 40 δισ. ευρώ, επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο για την ελληνική οικονομία του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου.

Στο πλαίσιο αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος εργάζεται και για άλλες συστημικές λύσεις που θα εξετάζουν και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας των τραπεζών που βοήθησε στην εποχή της κρίσης και σήμερα εμποδίζει την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αναφερόμενος γενικότερα στην οικονομική κατάσταση, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «τώρα ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, επισημαίνοντας όμως ότι δεν πρέπει να υποτιμάμε τα προβλήματα που έχει αφήσει η κρίση». Τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι εκείνες που θα μας οδηγήσουν σε υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία.

Bloomberg: 9 δισ. ευρώ πρόκειται να δεσμεύσει η κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια!

9 δισ. ευρώ πρόκειται να δεσμεύσει η κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια! Τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται σε 75 δισ. ευρώ, κάτι που περιορίζει τη δυνατότητά τους να χορηγήσουν νέα δάνεια, σημειώνει το δημοσίευμα.

Το πρόγραμμα εγγυήσεων, γνωστό ως asset protection scheme (πρόγραμμα προστασίας στοιχείων ενεργητικού), θα μπορούσε να μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια κατά έως και 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Τέλη κυκλοφορίας: Θα υπάρξει τελικά μείωση;

Η πρωτοβουλία αυτή για τα «κόκκινα» δάνεια είναι παρόμοια με το επιτυχές πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ιταλία και εξαρτάται από το αν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα αποφανθούν ότι δεν συνιστά παράνομη κρατική βοήθεια. Η Κομισιόν αναμένεται να αποφασίσει για το θέμα τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg

Το πρόγραμμα θα επιτρέψει στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τις κρατικές εγγυήσεις για να καλύψουν την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων. Το προβληματικό χρέος θα μεταφερθεί σε «όχημα ειδικού σκοπού» που θα εκδίδει ομόλογα. Η Κομισιόν είναι σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για ένα πρόγραμμα εγγυήσεων, δήλωσε στο Bloomberg εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πρόκειται για πρόταση που έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει προτεραιότητα την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων προτού αναλάβει η νέα Κομισιόν, τον Νοέμβριο, αναφέρει το δημοσίευμα. Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν τουλάχιστον 18 μήνες για να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα, σύμφωνα με το Bloomberg.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share