Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων: "Βαριά" πρόστιμα σε όσους κάνουν παρεμπόριο!

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου;

2 Δεκεμβρίου 2019 15:01
Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

Βαριά πρόστιμα έρχονται σε όσους κάνουν παρεμπόριο ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων! Μέχρι στιγμής έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 26.900 ευρώ!

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου:

Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 25.11.2019 έως 30.11.2019 (συνολικά 465 έλεγχοι) παρουσιάζουν αύξηση κατά 95% σε σύγκριση με τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα (18.11.2019 - 24.11.2019)

Οι βεβαιωμένες παραβάσεις παρουσιάζουν μείωση για το προαναφερθέν χρονικό διάστημα (συνολικά 47 βεβαιωμένες παραβάσεις), γεγονός που οφείλεται στην συνεχή παρουσία και εδραίωση του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην αγορά και τη συμμόρφωση των ελεγχόμενων.

Αντικαπνιστικός νόμος: Βαριά πρόστιμα έως 40.000 ευρώ στους καπνιστές!

Σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και την συνδρομή των τοπικών δημοτικών και περιφερειακών αρχών οι επιχειρήσεις ελέγχου για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου έλαβαν χώρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα.

Ελέγχθηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν χιλιάδες είδη παραεμπορίου (5.619 τεμάχια), κυρίως απομιμητικά, τα οποία θα διακινούνταν παράνομα στην αγορά.

Επιβλήθηκαν πρόστιμα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για έλλειψη παραστατικών εμπορίας και παράνομης διακίνησης, έλλειψη αδείας κ.α. συνολικού ύψους 26.900 ευρώ.

Αυθαίρετα: Βαριά πρόστιμα και παράταση μέχρι τον Ιούνιο του 2020!

Παράταση για τα αυθαίρετα και βαριά πρόστιμα έρχονται μέχρι τον Ιούνιο του 2020! Από το καλοκαίρι θα τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου που είχε προβλεφθεί από προηγούμενο νόμο αλλά ουδείς μέχρι σήμερα εφάρμοσε, τροφοδοτώντας σε μεγάλο βαθμό μαζί με την απουσία ελέγχων, τα προβλήματα της αυθαιρεσίας.

Το νέο πλαίσιο των αυθαιρέτων παρουσίασε χθες σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, παρουσία των προέδρων του ΤΕΕ και της ΠΟΜΙΔΑ κ. Γ. Στασινού και κ. Σ. Παραδιά, η οποία καλείται να θεσμοθετήσει τις αλλαγές και να βάλει ένα τέλος στις συνεχείς παρατάσεις των νόμων. Κτηματολόγιο: 6μηνη παράταση για την υποβολή δηλώσεων!

Πρόκειται για την κατηγορία 5, στην οποία κατατάσσονται όσα αυθαίρετα παραβιάζουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το επιτρεπόμενο ύψος, σύμφωνα με τους όρους δόμησης της περιοχής ή αυτούς που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

Από τον Ιούνιο και μετά, οι δηλώσεις θα συνδεθούν με την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου ή της ιδιοκτησίας.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Οικονόμου, στην νέα βάση δεδομένων της ταυτότητας κτιρίου θα εντάσσονται αρχικά όλα τα νέα κτίρια. Τμηματικά θα γίνεται για τα πιο παλιά καθώς η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων, θα πραγματοποιείται κατά διηρημένη ιδιοκτησία. Δηλαδή όποιος έχει μια διηρημένη ιδιοκτησία και θέλει να κάνει μια μεταβίβαση, να νοικιάσει ή να πουλήσει ένα ακίνητο, θα μπορεί να δημιουργήσει ηλεκτρονική ταυτότητα αποκλειστικά της διηρημένης ιδιοκτησίας του, ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Σταδιακά θα προστίθενται και οι υπόλοιπες διηρημένες ιδιοκτησίες και στο τέλος θα καταγράφεται όλο το ακίνητο. Ο πρώτος ιδιοκτήτης του κτιρίου που θα προχωρήσει στην έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας διηρημένης ιδιοκτησίας θα πρέπει να δηλώσει και το ποσοστό που του αντιστοιχεί σε χιλιοστά επί των κοινοχρήστων χώρων και αν υπάρχουν και εκεί αυθαιρεσίες, θα πρέπει να τις δηλώσει, προσκομίζοντας και τα σχετικά σχέδια. «Αν κάποιος σκόπιμα δεν δηλώσει τις αυθαιρεσίες θα το βρει μπροστά του αργότερα», επεσήμανε ο υφυπουργός.

Αυθαίρετα: Επιπλέον έκπτωση 30% για όσους πληρώσουν εφάπαξ!

Στατική επάρκεια και έλεγχοι

Και στις δύο περιπτώσεις (ολόκληρο το κτίριο ή διηρημένη ιδιοκτησία) θα απαιτούνται τα ίδια δικαιολογητικά. Γίνεται μία εξαίρεση για τη μελέτη στατικής επάρκειας, που δημιουργεί αυξημένο κόστος, η οποία στην περίπτωση της διηρημένης ιδιοκτησίας, μπορεί να υποβληθεί εντός πενταετίας. Παραμένει όμως η υποχρέωση δήλωσης βεβαίωσης τρωτότητας. «Δεν θα είναι υποχρεωτικό εξαρχής, διότι είναι μια βαριά διαδικασία και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητη επί της ουσίας από την αρχή», σημείωσε ο υφυπουργός.

Όσο για τους προβλεπόμενους από τη νομοθεσία ελέγχους των δηλώσεων αυθαιρέτων (δειγματοληπτικά σε ποσοστό 5%) που δεν έχουν ενεργοποιηθεί, ο κ. Οικονόμου δεσμεύθηκε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα από ιδιώτες ελεγκτές δόμησης και στην περίπτωση που θα εντοπίζονται αυθαιρεσίες θα υπάρχουν σοβαρές κυρώσεις.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Στασινός, θα ενεργοποιηθεί και το ηλεκτρονικό σύστημα καταγγελιών για αυθαιρεσίες, στο οποίο θα μπορεί οποιοσδήποτε να καταγγείλει κάποιον που χτίζει σήμερα αυθαίρετο ώστε να ελέγχεται από ελεγκτή δόμησης.

Αύξηση στα πρόστιμα τακτοποίησης

Από τον Ιούνιο του 2020 και μετά, όποιος δεν έχει τακτοποιήσει το ακίνητό του, θα καταβάλει 20% μεγαλύτερο πρόστιμο για τη νομιμοποίησή του. Για κάθε χρόνο περαιτέρω καθυστέρησης στη νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών, ο ιδιοκτήτης θα καλείται να καταβάλλει ένα επιπλέον 5%. «Δηλαδή αν καθυστερήσεις ένα χρόνο ακόμα, θα πληρώνεις 25%, αν καθυστερήσεις δυο χρόνια ακόμα 30%, κ.ο.κ.», εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης. Τόνισε μάλιστα ότι η ρύθμιση αυτή είναι δίκαιη και λειτουργική. Δίκαιη, διότι συνδέει το ύψος των χρημάτων που καταβάλλονται με την ταχύτητα, με την οποία κάποιος ιδιοκτήτης σπεύδει να τακτοποιήσει το ακίνητό του. Και λειτουργική, «διότι το υπουργείο παύει να είναι υπουργείο παρατάσεων και γίνεται ένα υπουργείο συνολικής ρύθμισης για τα αυθαίρετα».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share