Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αυτό είναι το νέο ασφαλιστικό! Αλλάζουν τα πάντα στις συντάξεις!

Ο Γιάννης Βρούτσης μίλησε και για τα αναδρομικά!

23 Νοεμβρίου 2019 14:43
Αυτό είναι το νέο ασφαλιστικό! Αλλάζουν τα πάντα στις συντάξεις!

Ο Γιάννης Βρούτσης ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε τα πάντα για το νέο ασφαλιστικό! Τι αλλάζει στα αναδρομικά και τις συντάξεις;

Μιλώντας για τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του νέου ασφαλιστικού, εξήγησε ότι ένας εργαζόμενος ο οποίος εργάζεται ως μισθωτός αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας, θα έχει παράλληλη ασφάλιση όπως και τώρα αλλά θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη. Τον Ιανουάριο θα κατατεθεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στην Βουλή!

Συντάξεις: Μείωση του ποσοστού παρακράτησης σχεδόν στα μισά!

«Εννοείται (πως θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη). Εδώ μπαίνουμε σε άλλο περιβάλλον, ανταποδοτικότητας. Μιας δίκαιης αντιμετώπισης του ασφαλιστικού, που όποιος βάζει στον κουμπαρά του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, θα ανταμείβεται, και πολλά περισσότερα στο τέλος του εργασιακού του βίου», είπε ο κ. Βρούτσης.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, τα μόνα αναδρομικά που αυτή τη στιγμή είναι δεδομένα και βεβαιωμένα πως θα λάβουν οι συνταξιούχοι, «είναι αυτά που έχουν προκύψει στην τελευταία απόφαση του ΣτΕ από τις 4 -10-2019 και μετά, όσον αφορά τις κύριες συντάξεις και τη βελτίωση της ανταποδοτικότητας, και όσον αφορά και τις επικουρικές συντάξεις και αυτές που έχουν κοπεί πάνω από τα 1.300 ευρώ».

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν φέρνει πιο γρήγορα την εν λόγω διάταξη για την καταβολή τους, εξήγησε ότι ένας ασφαλιστικός νόμος δεν είναι όπως οι άλλοι, αλλά πολύ πιο πολύπλοκος και πως αυτή τη στιγμή «τρέχουν» οι απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες και οι μελέτες επάρκειας των συντάξεων.

Τεράστια ανάσα: Από 570 ευρώ στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς!

«Έχουμε δεσμευτεί όλοι στην κυβέρνηση ότι τα χρήματα θα επιστραφούν, πάντα συνδυαστικά με την δυνατότητα και την αντοχή της εθνικής μας οικονομίας. Δεν υπάρχουν λεφτά κ. Αυτιά κάπου μαζεμένα σε κάποιο συρτάρι και λέμε ‘’α τι ωραία θα τα μοιράσουμε’’. Είμαστε μια σοβαρή κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Ο υπουργός Εργασίας, διαβεβαίωσε ότι δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων ενώ σχετικά με την εθνική σύνταξη, δήλωσε ότι «παραμένει ίδια». Είπε ότι μακροχρόνια επιδίωξη της κυβέρνησης, είναι να εκδίδονται ηλεκτρονικά όλες οι συντάξεις.

«Μακροχρόνια επιδίωξή μας, είναι να δίνονται ηλεκτρονικά τα πάντα. Κάποια στιγμή να φτάσουμε όλες οι συντάξεις να δίνονται ψηφιακά, είτε λέγεται εφάπαξ, είτε λέγεται επικουρική, είτε κύρια σύνταξη. Είναι κάτι που θα προσπαθήσουμε. Ξεκινάμε με την κύρια σύνταξη», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Συντάξεις: "Ξεμπλοκάρουν" χιλιάδες επικουρικές! Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι;

Ανατροπή για τις επικουρικές συντάξεις! Σύμφωνα με πληροφορίες "ξεμπλοκάρουν" χιλιάδες επικουρικές συντάξεις! Ποιοι θα είναι όμως αυτοί που επωφελούνται; Συντάξεις: Αυτές είναι οι 6 κατηγορίες που θα λάβουν τα αναδρομικά!

Σε αναμονή για επικουρική σύνταξη με στοιχεία Αυγούστου 2019 ήταν περίπου 90.300 συνταξιούχοι, εκ των οποίων διαδοχική ασφάλιση έχουν περισσότεροι από 10.000 συνταξιούχοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Η έκδοση χιλιάδων επικουρικών συντάξεων είναι αυτή που ξεμπλοκάρει με διαδοχική ασφάλιση πριν από το 2016 από το ΕΤΕΑΕΠ, ενώ κερδίζουν ένα μηνιάτικο στις πληρωμές όσοι έκαναν αίτηση ως 3/12/2018.

Οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- είχαν κάνει αίτηση πριν από το νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τις 13/5/2016 και είτε οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν, είτε καθυστερούν ως και σήμερα, επειδή στο ΕΤΕΑΕΠ δεν φρόντισαν να εκδώσουν οδηγίες ώστε όπως λέει ο νόμος 4387/2016, ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης στα επικουρικά ταμεία να θεωρείται ενιαίος και όχι ξεχωριστός ανά φορέα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Οι οδηγίες βγήκαν χθες από τον νέο υποδιοικητή του Ταμείου Επαμεινώνδα Ατσαβέ, ο οποίος ως δικηγόρος αποκωδικοποίησε τις διατάξεις με στόχο να εκδοθούν πιο γρήγορα οι επικουρικές συνάξεις με διαδοχική ασφάλιση.

Με τις οδηγίες που δόθηκαν, θα πάρουν επικουρική και όσοι αρχικά είχαν απορριφθεί επειδή δεν θεμελίωναν δικαίωμα σε κανένα Ταμείο, παρότι μπορεί να είχαν συνολικά πάνω από 20 ή 25 χρόνια ασφάλισης.

Ο λόγος που είχαν απορριφθεί ήταν επειδή δεν συμπλήρωναν τα ελάχιστα απαιτούμενα 15 έτη για επικουρική σύνταξη σε κανένα Ταμείο, αλλά τα είχαν αθροιστικά σε δύο ή περισσότερα.

Ενιαίος χρόνος

Με τις νέες οδηγίες, στο εξής ο χρόνος θα είναι ενιαίος και δεν θα εξετάζεται αν οι ασφαλισμένοι είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 15ετία σε έναν από τους φορείς που ασφαλίστηκαν διαδοχικά. Αυτό σημαίνει ότι ένας ασφαλισμένος με 10 χρόνια στο επικουρικό του ΙΚΑ (ΤΕΑΜ-ΕΤΕΑΜ) και 10 χρόνια στο επικουρικό του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ), που έκανε αίτηση πριν από τις 13/5/2016 και τότε απορρίφθηκε, τώρα θα πάρει επικουρική με τον ενιαίο χρόνο των 20 ετών ασφάλισης από το ΕΤΕΑΕΠ.

Ανάσα: Ποιοι θα πάρουν 170 ευρώ περισσότερα τον μήνα;

Προσοχή:

Οι αιτήσεις πριν από τις 13/5/2016 για επικουρική σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση, που είχαν απορριφθεί, θα πρέπει να υποβληθούν εκ νέου από τους ασφαλισμένους ώστε η σύνταξη να βγει με τις διατάξεις του νόμου 4387/2016. Στις περιπτώσεις αυτές η έναρξη συνταξιοδότησης θα ξεκινά από την ημερομηνία κατάθεσης της νέας αίτησης, δηλαδή θα πληρωθούν από εδώ και πέρα.
Για παλιές αιτήσεις που κατά την 13/5/2016 δεν είχαν κριθεί οριστικά (και δεν είχαν απορριφθεί) γίνεται δεκτό ότι η αίτηση συνταξιοδότησης ανατρέχει στις 13/5/2016. Αυτό σημαίνει ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις πριν από τις 13/5/2016, με διαδοχική ασφάλιση, θα πάρουν αναδρομικά από 13/5/2016 και μετά, και όχι παλαιότερα γιατί πλέον θα εξεταστούν με ενιαίο χρόνο.
«Για όλους τους αιτούντες επικουρικής σύνταξης που έχουν διαδοχική ασφάλιση, το αίτημά τους θα κρίνεται με το ευνοϊκότερο καθεστώς του αρ. 19 του ν. 4387/2016 και θα προσμετράται ο συνολικός χρόνος ασφάλισής τους στη θεμελίωση και στον υπολογισμό της επικουρικής τους σύνταξης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Ατσαβέ.

Επίσης, ξεκαθαρίζεται ότι και στην πληρωμή επικουρικών θα ισχύει το ευνοϊκότερο καθεστώς για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 3/12/2018 και δεν έχουν κριθεί οριστικά (με την έκδοση απόφασης του Δ.Σ. του Ταμείου επί ενστάσεως του ασφαλισμένου ή την άπρακτη πάροδο της προβλεπόμενης τρίμηνης προθεσμίας άσκησης ένστασης). Στις αιτήσεις αυτές η πληρωμή θα ξεκινά από το μήνα που υποβλήθηκε η αίτηση και όχι από τον επόμενο μήνα, ούτε από το μήνα που ο ασφαλισμένος πληροί όλες τις προϋποθέσεις όπως προβλέπει ο νόμος 4578/2018.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share