Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ΕΝΦΙΑ: Αλλάζουν εκ νέου οι αντικειμενικές αξίες από τις αρχές του 2020!

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι;

20 Νοεμβρίου 2019 13:21
ΕΝΦΙΑ: Αλλάζουν εκ νέου οι αντικειμενικές αξίες από τις αρχές του 2020!

Σύμφωνα με νέες ανακοινώσεις θα υπάρξουν αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες του ΕΝΦΙΑ! Από τις αρχές του 2020 αναμένεται να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες και να εξισωθούν με τις εμπορικές!

Η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών στοχεύει αφενός στο κλείσιμο της ψαλίδας με τις εμπορικές, αλλά η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει και σε αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Μάλιστα σχετική διάταξη αναμένεται να κατατεθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο. Αλλαγές στην φορολοταρία και νέες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας!

Για να εφαρμοστεί η νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ που έχει αφήσει να εννοηθεί τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να διευρυνθεί η φορολογική βάση του ΕΝΦΙΑ με την ένταξη 7.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Επί της ουσίας η ένταξη περίπου 7.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων υπολογίζεται να αποφέρουν έσοδα ύψους 400-500 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι απολύτως ρεαλιστικό αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Είναι ενδεικτικό ότι βίλα 550 τ.μ. στη Μύκονο πωλείται 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ΕΝΦΙΑ είναι μόλις 1.010 ευρώ ετησίως.

Τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν από τις νέες εντάξεις θα χρησιμοποιηθούν για να περιορισθούν οι επιβαρύνσεις:

Στις κληρονομιές και γονικές παροχές.

Στην κλίμακα του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ.

Στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει σε ορισμένες περιπτώσεις στην αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Προκειμένου να μη χαθεί η φετινή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά, θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις έτσι ο φόρος του 2020 να παραμείνει στα ίδια τουλάχιστον επίπεδα με το 2019.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στοχεύει στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών αξιών. Με βάση τα σημερινά δεδομένα υποψήφιες για αυξήσεις είναι οι συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, τα Ιλίσια, το Παγκράτι και η Ευελπίδων.

Αυξήσεις επίσης αναμένονται και σε αρκετά προάστια όπως το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα και το Μαρούσι.

Ποιες είναι οι προθεσμίες για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ;

Ποιες είναι οι προθεσμίες για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ; Σε αυτή την ηλεκτρονική διεύθυνση (https://www.aade.gr/polites/akinita/dilosi-e9-enfia)τα Φυσικά Πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν: Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) διαρκούς ενημέρωσης και Αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010 και μετά.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα:

-Εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π. για τα έτη 2010 έως 2013 και πράξης Διοικητικού/Διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝ.Φ.Ι.Α για τα έτη 2014 και μετά, εφόσον έχουν εκδοθεί.

-Έκδοσης Πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. (άρθρο 54Α του Ν. 4174/2013) στο τρέχον έτος.

Στα τέλη Αυγούστου αναμένεται να αναρτηθούν στο σύστημα taxisnet τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για τους φορολογούμενους.

Η πρώτη δόση του φόρου αναμένεται να καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2020.

Δείτε ΕΔΩ πόσα θα πληρώσετε

Αναλυτικότερα για τον ΕΝΦΙΑ το νομοσχέδιο προβλέπεται τα ακόλουθα:

Για το έτος 2019 χορηγείται μείωση στον ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, η οποία σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ του 2018 διαμορφώνεται ως εξής:

30% για ακίνητη περιουσία αξίας έως 60.000 ευρώ.

27% για ακίνητη περιουσία αξίας έως 70.000 ευρώ

25% για όσους κατέχουν ακίνητα αξίας έως 80.000 ευρώ.

20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 1.000.000 ευρώ

10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Προσοχή! Τα 7 λάθη που «φουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ! Τι πρέπει να κάνετε;

Τα λάθη ή οι παραλείψεις χιλιάδων φορολογουμένων οδήγησαν στο «φούσκωμα» του ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα να κληθούν να πληρώσουν επιπλέον χρήματα. ΕΝΦΙΑ 2019: Πώς πρέπει να διορθώσετε τα λάθη και τι να προσέχετε;

Ωστόσο, υποβάλλοντας τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, για τα ακίνητα που κατείχαν την 1η/1/2019, μπορούν να εξαλείψουν αυτές τις υπέρογκες χρεώσεις.

Τα πιο συχνά λάθη στη συμπλήρωση του Ε9, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», είναι τα εξής:

1. Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που διαθέτουν τέτοια ακίνητα, τα οποία δεν έχουν ακόμα ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα. Ο φορολογούμενος για να δικαιούται την έκπτωση πρέπει να συμπληρώσει στον πίνακα 1 του Ε9 οπωσδήποτε τις ενδείξεις που αφορούν σε αυτά τα κτίσματα. Όπως στη στήλη 10 θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό αριθμό 99 που σημαίνει «ημιτελές κτίσμα» ή στη στήλη 30 του πίνακα 1 πρέπει να συμπληρώσει «ΟΧΙ» εάν το ημιτελές κτίσμα είναι μη ηλεκτροδοτούμενο ή την ένδειξη ΝΑΙ εάν ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα. Στη στήλη 32 «ειδική κατηγορία» θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό 8 που σημαίνει ότι το δηλούμενο ακίνητο είναι «κενό».

2. Παραλείψεις στη συμπλήρωση των στοιχείων για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί των ακινήτων και χρεώθηκαν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί 2 ή 3 ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες.

3. Παραλείψεις και λάθη στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Για να εξαλειφθεί κάτι τέτοιο ο φορολογούμενος θα πρέπει να ανατρέξει στο Ε9 και να ελέγξει αν έχει παραλείψει εντελώς να αναγράψει το ποσοστό συνιδιοκτησίας ή αν έχει αναγράψει λάθος ποσοστό.

4. Λανθασμένη αναγραφή των στοιχείων για τις επιφάνειες των κύριων και βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Συνηθέστερο λάθος είναι η καταχώριση βοηθητικών χώρων ως κύριων. Έτσι, χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τ.μ. και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αντιστοιχεί σε χώρο κύριας χρήσης.

5. Λοιπά λάθη ή παραλείψεις στο Ε9. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν αν υπάγονται σε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω περιπτώσεις:

- Σε περίπτωση που έχει δηλωθεί ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά στη στήλη όπου θα έπρεπε να έχει δηλωθεί το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα δεν έχει συμπληρωθεί τίποτα, τότε το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει στην πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο και ο φόρος υπολογίζεται χωρίς έκπτωση.
- Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώματος για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο οπότε ο φόρος υπολογίζεται με προσαύξηση λόγω υψηλού ορόφου.
- Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου έτους γέννησης επικαρπωτή, με εξαίρεση την προηγούμενη περίπτωση, λαμβάνεται υπόψη το δυσμενέστερο για τον φορολογούμενο έτος.

6. Εντοπίζουμε λάθη από την... αρχή. Αν τα λάθη ξεκινούν από το Ε9 παρελθόντων ετών, τότε οι διορθώσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από το πρώτο εκ των ετών αυτών, ώστε ο ΕΝΦΙΑ να μειωθεί αναδρομικά για τα συγκεκριμένα έτη.

7. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν για παραλείψεις και λάθη στην αναγραφή στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια. Υπάρχει πιθανότητα ο φορολογούμενος να έχει χρεωθεί με υπέρογκο φόρο για ένα αγροτεμάχιο με κτίσμα που έχει και δήλωσε στο Ε9

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share