Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022

Τεράστια ανάσα: Από 570 ευρώ στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς!

Σας αφορά όλους! Ποιοι θα τα λάβετε;

18 Νοεμβρίου 2019 10:31
Τεράστια ανάσα: Από 570 ευρώ στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς!

Μεγάλη ανάσα σε χιλιάδες συνταξιούχους φέρνουν τα αναδρομικά 10μήνου στις επικουρικές συντάξεις με ποσά έως και 2.100 ευρώ (570 ευρώ κατά μέσο όρο) και μηνιαίες αυξήσεις ως 150 ευρώ έρχονται για περίπου 700.000 συνταξιούχους. 2+1 κόλπα για να σας μένουν περισσότερα χρήματα το μήνα!

Το 10μηνο των επιστροφών αφορά τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 που βγήκαν αντισυνταγματικές από τον Ιούνιο του 2015. Έκτοτε τα δικαστήρια δικαιώνουν συνταξιούχους που έχουν ασκήσει προσφυγή για τα χρωστούμενα. Επιπροσθέτως, το ΕΤΕΑΕΠ έχει πληρώσει και πληρώνει τα αναδρομικά σε πολλές υποθέσεις με μικρά ποσά. Συντάξεις: Επανέρχονται οι ασφαλιστικές κλάσεις! Τι συμβαίνει με τις επικουρικές;

Πόσα είναι τα αναδρομικά;

Η απόφαση του ΣτΕ

Το θέμα είναι να επιστραφούν σε όλους τους συνταξιούχους, και για το σκοπό αυτό τα Ταμείο έχει μετρήσει το κόστος των επιστροφών, στην περίπτωση που η νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναμένεται σύντομα, έρθει να επαναβεβαιώσει την αρχική του θέση περί της αντισυνταγματικότπτας των περικοπών που διέγνωσε ήδη από τον Ιούνιο του 2015.

Σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», το κόστος των πιθανών επιστροφών στις επικουρικές για ένα 10μηνο εκτιμήθηκε στα 40 εκατ. ευρώ το μήνα και επιμερίζεται ως εξής:

1. Στα 26 εκατ. ευρώ το μήνα από αναδρομικά για τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στις επικουρικές άνω των 200 ευρώ με ποσοστά 10%, 15% και 20% βάσει του νόμου 4051 του 2012.

2. Στα 14 εκατ. ευρώ το μήνα από αναδρομικά μειώσεων σε επικουρικές που ξεπερνούσαν τα 1.000 ευρώ σε άθροισμα με τις κύριες και είχαν τις μειώσεις 5%, 10%, 15% και 20% με το νόμο 4093 του 2012. Οι παραπάνω μειώσεις έγιναν σε περίπου 700.000 συνταξιούχους που έπαιρναν επικουρικές άνω των 250 ευρώ προτού έρθουν οι μειώσεις των Μνημονίων.

Για ένα 10μηνο τα αναδρομικά που τους οφείλονται είναι 400 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο τα αναδρομικά βγαίνουν στα 570 ευρώ, αλλά, αν υπολογιστούν ανά Ταμείο και ανά σύνταξη, τα ποσά των επιστροφών φθάνουν τα 2.100 ευρώ.

Αυτοί είναι οι συνταξιούχοι που θα δουν αύξηση

Γρηγορότερα από τα αναδρομικά θα έρθουν οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις, με ποσά ως και 170 ευρώ το μήνα. Οι εν λόγω αυξήσεις έρχονται κατά κύριο λόγο για τους 460.000 (από 700.000) συνταξιούχους, γιατί τον Ιούνιο του 2016 είχαν τις πιο μεγάλες περικοπές από όλα τα χρόνια των Μνημονίων, με το νόμο 4387 του 2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Οι επικουρικές τους συντάξεις είχαν περικοπεί τότε ως 55% χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μελέτη.

Αναδρομικά συντάξεις

Συντάξεις: Αύξηση έως 15% για πολλά έτη ασφάλισης!

Το Υπουργείο Εργασίας εξετάζει την αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης που υποδεικνύουν το ύψος της σύνταξης, με στόχο η ανταπόδοση να αγγίζει και να ξεπερνά στο ελάχιστο το 50% στα 40 έτη ασφάλισης. Η αναπροσαρμογή των ποσοστών, θα επηρεάσει παλαιές και νέες συντάξεις, θα πρέπει να κυμανθεί σωρευτικά κοντά στις 7 ποσοστιαίες μονάδες για τη 40ετία!

Δείτε και αυτό: Συντάξεις Δεκεμβρίου: Διαβάστε πότε θα μπουν χρήματα στο λογαριασμό σας!

Σήμερα η αναπλήρωση της ανταποδοτικής για όσους αποχωρούν με 40 χρόνια είναι 42,80%. Η αναλογιστική μελέτη είναι σε εξέλιξη και η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να αυξηθούν τα ποσοστά από τα 30 έτη ασφάλισης και πάνω.

Η άσκηση δεν είναι απλή, καθώς επηρεάζεται σε κάθε περίπτωση η συνταξιοδοτική δαπάνη, μεταβλητή κρίσιμη για τα δημοσιονομικά της χώρας, για την οποία έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δομή του συστήματος υπολογισμού θα παραμείνει ίδια, ενώ θα αλλάξουν προς το ευνοϊκότερο οι συντελεστές της ανταποδοτικής σύνταξης για όσους αποχωρούν με πολλά χρόνια. Εξετάζεται οι αυξήσεις να ξεκινούν από τα 30 έτη και πάνω, ώστε να κλιμακώνονται όσο προστίθενται χρόνια ασφαλιστικού βίου. Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις! Ποιοι θα βάλουν λεφτά στην τσέπη τους και πότε;

Μέσω της διαρθρωτικής αλλαγής θα βγουν κερδισμένοι όσοι επιλέγουν να αποχωρήσουν με 35ετία ασφάλισης και ιδιαιτέρως κερδισμένοι όσοι συνταξιοδοτούνται με 40 χρόνια εργασίας. Η κλιμακωτή αύξηση της αναπλήρωσης κοντά στο 50% έναντι 42,80% για τη 40ετία δείχνει αυξήσεις της τάξης του 10% στα τελικά ποσά των συντάξεων για συντάξιμες αποδοχές έως 1.500 ευρώ και έως 15% για υψηλότερες.

χρήματα

Αναγκαία η αλλαγή

Σήμερα, η αναπλήρωση της ανταποδοτικής σύνταξης φτάνει στο 26,37% στην 30ετία ασφάλισης, στο 33,81% για όσους αποχωρούν με 35ετία και αγγίζει το 42,80% για όσους μετρούν 40 χρόνια δουλειάς. Μετά τη 40ετία η αύξηση είναι πιο ραγδαία, καθώς στα 41 έτη φτάνει στο 44,80%, στα 42 στο 46,80% κ.ο.κ. Η αλλαγή της εν λόγω κλιμάκωσης καθίσταται αναγκαία μετά και τις αποφάσεις του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου που έκριναν αντισυνταγματικά τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Ειδικότερα, στο σκεπτικό των ανωτάτων δικαστών περιγράφεται με καθαρό τρόπο η τροχιά των αλλαγών, καθώς αναφέρεται πως τα ποσοστά αναπλήρωσης «είναι ιδιαιτέρως χαμηλά», ενώ η εφαρμογή τους οδηγεί, σύμφωνα με τους δικαστές, στη χορήγηση ανταποδοτικής συνταξιοδοτικής παροχής «η οποία τελεί σε προφανή δυσαναλογία προς τις συντάξιμες αποδοχές, εν όψει του ότι το υψηλότερο ποσοστό αναπληρώσεως των εν λόγω αποδοχών είναι κατώτερο του 50%, αλλά και προς τις καταβληθείσες με βάση τις αποδοχές αυτές εισφορές».

Οι υψηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα, που πληρώνουν εισφορές για 14 μισθούς και χάνουν έως 20%

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, έχει πολλές φορές δηλώσει πως το νέο Ασφαλιστικό θα χτιστεί πάνω στις ράγες των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, «για να μην ενέχονται στοιχεία αμφισβήτησης και να μην μπαίνουν σε αγωνία οι συνταξιούχοι». Βασική κατεύθυνση των αλλαγών που προωθούνται είναι, καθώς λέγεται από αρμόδιες πηγές, η διασφάλιση της επάρκειας των συντάξεων και η αύξηση της ανταποδοτικότητας για όσους συνταξιοδοτούνται με πολλά χρόνια, ώστε να κλείσουν οι «τρύπες» του Ασφαλιστικού που απαιτούν αλλεπάλληλους κύκλους μεταρρυθμίσεων. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης είχαν από την αρχή επισημάνει την υποανταποδοτικότητα των συντελεστών του νόμου Κατρούγκαλου για τις μεσαίες και τις υψηλές συντάξεις.

σύνταξη

Πρόσφατες μελέτες διατυπώνουν το συμπέρασμα πως οι υψηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα, που πληρώνουν εισφορές για 14 μισθούς, χάνουν έως και το 20% των εισφορών που έχουν καταβάλει στη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου με τα σημερινά ποσοστά. Η υποανταποδοτικότητα ξεκινά να κλιμακώνεται από τα 30 χρόνια ασφάλισης και πάνω. Και ενώ είναι θεμιτό τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα να εισφέρουν και για τις συντάξεις των χαμηλόμισθων, στο πλαίσιο της λεγόμενης «αρχής της επιχορήγησης στην κοινωνική ασφάλιση», φαίνεται πως αυτό συμβαίνει για ορισμένες κατηγορίες υπέρμετρα. Μαζί με την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ και για 40 χρόνια ασφάλισης η συνολική ανταπόδοση μειώνεται προοδευτικά όσο αυξάνεται ο συντάξιμος μισθός: 96% για 750 ευρώ, 87,4% για 900 ευρώ, 76,8% για 1.200 ευρώ, 62% για 2.000 ευρώ. Συνεπώς, όσο αυξάνονται οι μηνιαίες αποδοχές πάνω από τον μέσο μισθό, τόσο περισσότερο πέφτει η συνολική αναπλήρωση της σύνταξης ως άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής. Συντάξεις: "Ξεμπλοκάρουν" χιλιάδες επικουρικές! Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι;

Ο επανυπολογισμός της σύνταξης

Η αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης θα επηρεάσει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων, και μάλιστα αναδρομικά, δηλαδή από 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά, παλαιές και νέες σύνταξεις. Ο επανυπολογισμός των συντάξεων που είχαν ήδη εκδοθεί πριν από τις 13 Μαΐου του 2016 θα βρεθεί σε φάση «επανεκκίνησης», καθώς οι ανταποδοτικές συντάξεις πρέπει να υπολογιστούν από 4 Οκτωβρίου και μετά με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, κάποιοι θα λάβουν αυξήσεις και άλλοι θα δουν τις προσωπικές τους διαφορές να «ψαλιδίζονται» υπέρ της αύξησης της ανταποδοτικής τους σύνταξης. Από το νέο καθεστώς θα επηρεαστούν και οι εκκρεμείς αιτήσεις, όπως φυσικά και οι νέες συντάξεις που έχουν ήδη εκδοθεί με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου μετά τις 13 Μαΐου του 2016.

Για όλες τις αναπροσαρμογές η αφετηρία μπαίνει στις 4 Οκτωβρίου 2019, καθώς το ΣτΕ, αναγνωρίζοντας το υπέρογκο δημοσιονομικό κόστος που θα είχε μια αναδρομική από το 2016 εφαρμογή της απόφασής του, τράβηξε «κόκκινη γραμμή» στις διεκδικήσεις αναδρομικών πριν από τον Οκτώβριο του 2019, όπως είχε κάνει και το 2015.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share