Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022

Επίδομα ανάσα: 200+ ευρώ στους λογαριασμούς σας στις 28 Νοεμβρίου!

Σας αφορά!

17 Νοεμβρίου 2019 09:26
Επίδομα ανάσα: 200+ ευρώ στους λογαριασμούς σας στις 28 Νοεμβρίου!

Επίδομα: Στις 28 Νοεμβρίου θα δείτε στους λογαριασμούς σας 200+ ευρώ! Σας αφορά όλους!

Με την ευκαιρία διαβάστε: 500 έως 800 ευρώ στους λογαριασμούς σας: Επίδομα ανάσα!

Συγκεκριμένα, μαζί με το ΚΕΑ αναμένεται να πληρωθεί και το επίδομα ενοικίου. Θα καταβληθούν, επίσης, τα επιδόματα στεγαστικής συνδρομής και ομογενών που χορηγούνταν από τους ΟΤΑ έως και το 2018 για τον μήνα Νοέμβριο.

Το ΚΕΑ θα καταβληθεί στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως 31 Οκτωβρίου. Ας σημειωθεί ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

επιδόματα

Η πληρωμή του ΚΕΑ

Η πληρωμή του ΚΕΑ πραγματοποιείται με πίστωση εξ’ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα.

Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.

Πώς διαμορφώνεται

Το ποσό του ΚΕΑ σήμερα διαμορφώνεται ως εξής:

200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό

100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)

50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Συντάξεις: "Ξεμπλοκάρουν" χιλιάδες επικουρικές! Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι;

Ανατροπή για τις επικουρικές συντάξεις! Σύμφωνα με πληροφορίες "ξεμπλοκάρουν" χιλιάδες επικουρικές συντάξεις! Ποιοι θα είναι όμως αυτοί που επωφελούνται; Συντάξεις: Αυτές είναι οι 6 κατηγορίες που θα λάβουν τα αναδρομικά!

Σε αναμονή για επικουρική σύνταξη με στοιχεία Αυγούστου 2019 ήταν περίπου 90.300 συνταξιούχοι, εκ των οποίων διαδοχική ασφάλιση έχουν περισσότεροι από 10.000 συνταξιούχοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Η έκδοση χιλιάδων επικουρικών συντάξεων είναι αυτή που ξεμπλοκάρει με διαδοχική ασφάλιση πριν από το 2016 από το ΕΤΕΑΕΠ, ενώ κερδίζουν ένα μηνιάτικο στις πληρωμές όσοι έκαναν αίτηση ως 3/12/2018.

Οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- είχαν κάνει αίτηση πριν από το νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τις 13/5/2016 και είτε οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν, είτε καθυστερούν ως και σήμερα, επειδή στο ΕΤΕΑΕΠ δεν φρόντισαν να εκδώσουν οδηγίες ώστε όπως λέει ο νόμος 4387/2016, ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης στα επικουρικά ταμεία να θεωρείται ενιαίος και όχι ξεχωριστός ανά φορέα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Επικουρικές συντάξεις συνταξιούχος

Οι οδηγίες βγήκαν χθες από τον νέο υποδιοικητή του Ταμείου Επαμεινώνδα Ατσαβέ, ο οποίος ως δικηγόρος αποκωδικοποίησε τις διατάξεις με στόχο να εκδοθούν πιο γρήγορα οι επικουρικές συνάξεις με διαδοχική ασφάλιση.

Με τις οδηγίες που δόθηκαν, θα πάρουν επικουρική και όσοι αρχικά είχαν απορριφθεί επειδή δεν θεμελίωναν δικαίωμα σε κανένα Ταμείο, παρότι μπορεί να είχαν συνολικά πάνω από 20 ή 25 χρόνια ασφάλισης.

Ο λόγος που είχαν απορριφθεί ήταν επειδή δεν συμπλήρωναν τα ελάχιστα απαιτούμενα 15 έτη για επικουρική σύνταξη σε κανένα Ταμείο, αλλά τα είχαν αθροιστικά σε δύο ή περισσότερα.

Ενιαίος χρόνος

Με τις νέες οδηγίες, στο εξής ο χρόνος θα είναι ενιαίος και δεν θα εξετάζεται αν οι ασφαλισμένοι είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 15ετία σε έναν από τους φορείς που ασφαλίστηκαν διαδοχικά. Αυτό σημαίνει ότι ένας ασφαλισμένος με 10 χρόνια στο επικουρικό του ΙΚΑ (ΤΕΑΜ-ΕΤΕΑΜ) και 10 χρόνια στο επικουρικό του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ), που έκανε αίτηση πριν από τις 13/5/2016 και τότε απορρίφθηκε, τώρα θα πάρει επικουρική με τον ενιαίο χρόνο των 20 ετών ασφάλισης από το ΕΤΕΑΕΠ.

Ανάσα: Ποιοι θα πάρουν 170 ευρώ περισσότερα τον μήνα;

Προσοχή:

Οι αιτήσεις πριν από τις 13/5/2016 για επικουρική σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση, που είχαν απορριφθεί, θα πρέπει να υποβληθούν εκ νέου από τους ασφαλισμένους ώστε η σύνταξη να βγει με τις διατάξεις του νόμου 4387/2016. Στις περιπτώσεις αυτές η έναρξη συνταξιοδότησης θα ξεκινά από την ημερομηνία κατάθεσης της νέας αίτησης, δηλαδή θα πληρωθούν από εδώ και πέρα.
Για παλιές αιτήσεις που κατά την 13/5/2016 δεν είχαν κριθεί οριστικά (και δεν είχαν απορριφθεί) γίνεται δεκτό ότι η αίτηση συνταξιοδότησης ανατρέχει στις 13/5/2016. Αυτό σημαίνει ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις πριν από τις 13/5/2016, με διαδοχική ασφάλιση, θα πάρουν αναδρομικά από 13/5/2016 και μετά, και όχι παλαιότερα γιατί πλέον θα εξεταστούν με ενιαίο χρόνο.
«Για όλους τους αιτούντες επικουρικής σύνταξης που έχουν διαδοχική ασφάλιση, το αίτημά τους θα κρίνεται με το ευνοϊκότερο καθεστώς του αρ. 19 του ν. 4387/2016 και θα προσμετράται ο συνολικός χρόνος ασφάλισής τους στη θεμελίωση και στον υπολογισμό της επικουρικής τους σύνταξης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Ατσαβέ.

Επίσης, ξεκαθαρίζεται ότι και στην πληρωμή επικουρικών θα ισχύει το ευνοϊκότερο καθεστώς για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 3/12/2018 και δεν έχουν κριθεί οριστικά (με την έκδοση απόφασης του Δ.Σ. του Ταμείου επί ενστάσεως του ασφαλισμένου ή την άπρακτη πάροδο της προβλεπόμενης τρίμηνης προθεσμίας άσκησης ένστασης). Στις αιτήσεις αυτές η πληρωμή θα ξεκινά από το μήνα που υποβλήθηκε η αίτηση και όχι από τον επόμενο μήνα, ούτε από το μήνα που ο ασφαλισμένος πληροί όλες τις προϋποθέσεις όπως προβλέπει ο νόμος 4578/2018.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share