Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Τεράστια ανατροπή με το επίδομα θέρμανσης! Ποια ποσά καταργούνται;

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες;

15 Νοεμβρίου 2019 10:35
Τεράστια ανατροπή με το επίδομα θέρμανσης! Ποια ποσά καταργούνται;

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την τεράστια ανατροπή για το επίδομα θέρμανσης! Ποια είναι τα ποσά που πρόκειται να καταργηθούν και τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι το δικαιούνται;

«Με τα 68 εκατ. ευρώ και μάλιστα εντός του τρέχοντος έτους η πλατφόρμα θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες» είπε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας και ταυτοχρόνως εισηγήθηκε διάταξη με την οποία καταργείται το όριο των 58 εκατ. ευρώ που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση, με το ποσό που διατίθεται φέτος να φθάνει τα 68 εκατ. ευρώ.

Υπενθύμισε ότι το επίδομα ολόκληρης της χειμερινής περιόδου θα δοθεί εμπροσθοβαρώς σε όλους τους δικαιούχους πριν τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Ποσά επίδομα θέρμανσης

Το επίδομα θα είναι σημαντικά αυξημένο, αποτέλεσμα του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε εφέτος, και ο οποίος κατευθύνεται αποκλειστικά στην κοινωνία, ιδιαίτερα στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, πέρυσι είχε δοθεί επίδομα ύψους 0,16 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, και υπήρχαν συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας και την γεωγραφική ζώνη.

Ωστόσο αυτό -όπως εξήγησε- είχε ως συνέπεια είτε να επιδοτείται ένα μικρό μέρος του κόστους που κατέβαλε ο δικαιούχος, είτε νοικοκυριά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν το μέγιστο επιτρεπτό να λαμβάνουν πολύ μικρότερη επιδότηση από αυτή που δικαιούνταν.

Φέτος, για να λάβει ο δικαιούχος το ανωτέρω επίδομα αρκεί να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του ανωτέρω επιδόματος. Έτσι η επιδότηση αυξάνεται στο 50% επί του σχετικού κόστους που καταβάλλει ο δικαιούχος για τις αγορές μέχρι του ανωτέρω ύψους.

«Με αυτό τον τρόπο νοικοκυριά που δεν έχουν την δυνατότητα να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες, θα λάβουν σημαντικά υψηλότερο επίδομα», διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας και προσέθεσε ότι επιπροσθέτως, προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ώστε να καταστεί το επίδομα κοινωνικά ακόμη πιο δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα των νοικοκυριών.

Επιπλέον, φέτος, για πρώτη φορά, θα λάβουν πρόσθετο επίδομα οι ορεινοί Δήμοι της Α΄ Ζώνης, που αντιμετωπίζονταν ως πεδινοί μέχρι τώρα. Επίσης, οι ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε Δήμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινοί, θα λάβουν υψηλότερο επίδομα κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς Δήμους.

Τσεκούρι στο κοινωνικό μέρισμα: Ξεχάστε ποσά των 1000 ευρώ!

Κοινωνικό Μέρισμα 2019:ίες είναι οι εξελίξεις με το τσεκούρι που αναμένεται να πέσει να είναι μεγάλο! Ποια ποσά θα δοθούν;

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παρθούν οριστικές αποφάσεις για την παροχή κοινωνικού μερίσματος. Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την παροχή του κοντά στα Χριστούγεννα αλλά δεν προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με τους δικαιούχους και τα ποσά. Μάχη για το κοινωνικό μέρισμα: Πότε θα καταβληθεί; Εκεί κρίνεται - Ποια τα ποσά;

Τόνισε ότι το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Το δεδομένο είναι ένα. Το φετινό κοινωνικό μέρισμα θα είναι απείρως χαμηλότερο από τα ποσά πoυ δόθηκαν πέρσι και πρόπερσι. Συγκεκριμένα, πέρσι το κονδύλι που δόθηκε για την παροχή κοινωνικού μερίσματος ξεπέρασε τα 800 εκατ. ευρώ ενώ φέτος με δυσκολία το ποσό θα φτάσει τα 400 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις σε δικαιούχους και ποσά.

Κοινωνικό Μέρισμα 2019

Υπάρχει ακόμα ένα δεδομένο. Η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι και φέτος θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα. Δεν έχει μιλήσει ούτε για δικαιούχους, ούτε για ποσά. Συνεπώς, υπάρχει ακόμα βαθύ σκοτάδι για τις λεπτομέρειες που θα το συνοδεύουν. Τα διάφορα sites προχωρούν σε fake πληροφορίες. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν την επόμενη εβδομάδα, όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Κοινωνικό Μέρισμα: Αυτά είναι τα ποσά που θα δοθούν! Πως μπορείτε να πάρετε τα 400 ευρώ και άνω;

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share