Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021

Taxisnet: Κλείνει σήμερα η εφαρμογή!

Τι πρέπει να γωνρίζουν οι φορολογούμενοι;

13 Νοεμβρίου 2019 12:38
Taxisnet: Κλείνει σήμερα η εφαρμογή!

Κλείνει σήμερα η εφαρμογή του Taxisnet για λίγες ώρες! Για ποιον λόγο όμως πρόκειται να γίνει αυτό και τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι;

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) θα πραγματοποιήσει εργασίες αναβάθμισης των διαδικτυακών της υπηρεσιών την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019 από τις 16:00 έως τις 19:00.

120 δόσεις: Πώς θα κάνετε την αίτηση;

Κατά τη διάρκεια των εργασιών ενδέχεται να παρουσιαστούν δυσλειτουργίες έως και ολιγόλεπτη μη διαθεσιμότητα σε ορισμένες από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Taxisnet

Υπ. Οικονομικών: Έκπτωση 40% για ανακαίνιση κτισμάτων!

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι εξετάζεται έκπτωση 40% για ανακαίνιση κτισμάτων! Αιτία το πλήθος των κριτικών σχολίων που καταγράφεται στη δημόσια διαβούλευση επί των συγκεκριμένων διατάξεων και η διαπίστωση ότι πολλές από τις επισημάνσεις των πολιτών που συμμετέχουν στη διαδικασία είναι λογικές, τεκμηριωμένες και βάσιμες. Ακίνητα: Έως και 19.200 ευρώ θα είναι οι μειώσεις των φόρων!

Οι υπό επανεξέταση διατάξεις είναι αυτές που προβλέπουν έκπτωση του 40% της δαπάνης για ανακαίνιση κτισμάτων από τον φόρο εισοδήματος και υποχρέωση κάλυψης ποσοστού έως 30% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επανεξετάζει τα εξής σημεία του φορολογικού νομοσχεδίου:

Ανακαίνιση Υπουργείο Οικονομικών ακίνητα

Α) Την παράγραφο 3 του άρθρου 16, σύμφωνα με την οποία για όσο χρονικό διάστημα ισχύει το δικαίωμα έκπτωσης από τον φόρο εισοδήματος του 40% της δαπάνης για ανακαίνιση κτισμάτων δεν θα ισχύει ταυτόχρονα και η μείωση κατά 5% του φορολογητέου εισοδήματος από ακίνητα λόγω αυτόματης -άνευ δικαιολογητικών- έκπτωσης δαπάνης για επισκευή και συντήρηση κτισμάτων, την οποία προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (περίπτωση α’ της παραγράφου 3 του άρθρου 39). Η παράγραφος αυτή εξετάζεται να τροποποιηθεί προκειμένου να μην εκληφθεί ως αντικίνητρο για την υπαγωγή στην κυρίως ρύθμιση της έκπτωσης του 40% της δαπάνης ανακαίνισης. Ηδη για την ύπαρξη της συγκεκριμένης παραγράφου έχει διαμαρτυρηθεί έντονα με επιστολή της στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Β) Την παράγραφο 1 του άρθρου 7 στο σημείο που καθορίζει ποιο ακριβώς ποσό εισοδήματος θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του ποσοστού 30% μέχρι το οποίο θα μπορεί να φθάνει το ποσό των δαπανών που πρέπει να εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Ουσιαστικά, επανεξετάζεται η βάση υπολογισμού του ποσοστού κι όχι το ίδιο το ποσοστό του 30%, το οποίο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θεωρείται πλέον «κλειδωμένο» για «δημοσιονομικούς λόγους». Στο πλαίσιο αυτό μελετάται το ενδεχόμενο να μη συνυπολογίζονται στο εισόδημα οι δαπάνες για την καταβολή διατροφής από διαζευγμένους φορολογούμενους ή οι δαπάνες για διατροφή να περιλαμβάνονται μαζί με τα έξοδα για δάνεια, φόρους και ενοίκια στο άθροισμα δαπανών, το οποίο, αν υπερβαίνει το 60% του εισοδήματος, θα «ρίχνει» το ποσοστό των ηλεκτρονικών πληρωμών από το 30% στο 20% του εισοδήματος.

Η δημόσια διαβούλευση επί των άρθρων του φορολογικού νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου το πρωί, και από τη στιγμή εκείνη μέχρι και το τέλος του τρέχοντος μηνός το νομοσχέδιο θα λάβει την τελική μορφή με την οποία θα κατατεθεί στη Βουλή. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί το αργότερο έως τα μέσα Δεκεμβρίου και εν τέλει να τεθεί σε ισχύ από την 1η-1-2020.

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share