Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021

Υπ. Οικονομικών: Έκπτωση 40% για ανακαίνιση κτισμάτων!

Τι εξετάζει το υπουργείο;

13 Νοεμβρίου 2019 11:11
Υπ. Οικονομικών: Έκπτωση 40% για ανακαίνιση κτισμάτων!

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι εξετάζεται έκπτωση 40% για ανακαίνιση κτισμάτων! Αιτία το πλήθος των κριτικών σχολίων που καταγράφεται στη δημόσια διαβούλευση επί των συγκεκριμένων διατάξεων και η διαπίστωση ότι πολλές από τις επισημάνσεις των πολιτών που συμμετέχουν στη διαδικασία είναι λογικές, τεκμηριωμένες και βάσιμες. Ακίνητα: Έως και 19.200 ευρώ θα είναι οι μειώσεις των φόρων!

Οι υπό επανεξέταση διατάξεις είναι αυτές που προβλέπουν έκπτωση του 40% της δαπάνης για ανακαίνιση κτισμάτων από τον φόρο εισοδήματος και υποχρέωση κάλυψης ποσοστού έως 30% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επανεξετάζει τα εξής σημεία του φορολογικού νομοσχεδίου:

Ανακαίνιση Υπουργείο Οικονομικών ακίνητα

Α) Την παράγραφο 3 του άρθρου 16, σύμφωνα με την οποία για όσο χρονικό διάστημα ισχύει το δικαίωμα έκπτωσης από τον φόρο εισοδήματος του 40% της δαπάνης για ανακαίνιση κτισμάτων δεν θα ισχύει ταυτόχρονα και η μείωση κατά 5% του φορολογητέου εισοδήματος από ακίνητα λόγω αυτόματης -άνευ δικαιολογητικών- έκπτωσης δαπάνης για επισκευή και συντήρηση κτισμάτων, την οποία προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (περίπτωση α’ της παραγράφου 3 του άρθρου 39). Η παράγραφος αυτή εξετάζεται να τροποποιηθεί προκειμένου να μην εκληφθεί ως αντικίνητρο για την υπαγωγή στην κυρίως ρύθμιση της έκπτωσης του 40% της δαπάνης ανακαίνισης. Ηδη για την ύπαρξη της συγκεκριμένης παραγράφου έχει διαμαρτυρηθεί έντονα με επιστολή της στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Β) Την παράγραφο 1 του άρθρου 7 στο σημείο που καθορίζει ποιο ακριβώς ποσό εισοδήματος θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του ποσοστού 30% μέχρι το οποίο θα μπορεί να φθάνει το ποσό των δαπανών που πρέπει να εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Ουσιαστικά, επανεξετάζεται η βάση υπολογισμού του ποσοστού κι όχι το ίδιο το ποσοστό του 30%, το οποίο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θεωρείται πλέον «κλειδωμένο» για «δημοσιονομικούς λόγους». Στο πλαίσιο αυτό μελετάται το ενδεχόμενο να μη συνυπολογίζονται στο εισόδημα οι δαπάνες για την καταβολή διατροφής από διαζευγμένους φορολογούμενους ή οι δαπάνες για διατροφή να περιλαμβάνονται μαζί με τα έξοδα για δάνεια, φόρους και ενοίκια στο άθροισμα δαπανών, το οποίο, αν υπερβαίνει το 60% του εισοδήματος, θα «ρίχνει» το ποσοστό των ηλεκτρονικών πληρωμών από το 30% στο 20% του εισοδήματος.

Η δημόσια διαβούλευση επί των άρθρων του φορολογικού νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου το πρωί, και από τη στιγμή εκείνη μέχρι και το τέλος του τρέχοντος μηνός το νομοσχέδιο θα λάβει την τελική μορφή με την οποία θα κατατεθεί στη Βουλή. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί το αργότερο έως τα μέσα Δεκεμβρίου και εν τέλει να τεθεί σε ισχύ από την 1η-1-2020.

Αναδρομικά: 300 ευρώ θα δουν στους λογαριασμούς τους 300.000 συνταξιούχοι!

Τεράστια ανάσα για 300.000 συνταξιούχους αφού θα δουν στους λογαριασμούς αναδρομικά 300 ευρώ επιπλέον! Για όλους αυτούς τους συνταξιούχους το ποσό που επανυπολογίστηκε δεν ήταν η αρχική μικτή σύνταξη, αλλά αυτό που απέμενε μετά την αφαίρεση των περικοπών των μνημονιακών νόμων 4024/2011, 4051 – 2 /2012, 4093/2012 που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ανατροπή με τα αναδρομικά: Ραγδαίες αυξήσεις! Ποιοι θα πάρουν έως 30.000 ευρώ;

Αφορά όπως κατήγγειλε το ΕΝΔΙΣΥ και γνωρίζει και το υπουργείο Εργασίας παλαιούς συνταξιούχους, δηλαδή συνταξιούχους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, οι οποίοι προέρχονταν απο το ΙΚΑ, το ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες), το ΤΕΑΠΟΖΟ (προσωπικό επιχειρήσεων Οινοπνευματοποιίας και Ζυθοποιίας), το ΤΕΑΥΕΚ (εμπορουπάλληλοι), το ΤΑΠΤΠ (τραπεζουπάλληλοι της πρ. Τράπεζας Πίστεως), το ΤΕΑΠΕΤΕ (τραπεζουπάλληλοι της πρ. Εμπορικής Τράπεζας) το ΤΕΑΤΤΑΘ (τεχνικοί Τύπου Αθηνών Θεσσαλονίκης), το ΤΕΑΠΥΚ (πρατηριούχοι υγρών καυσίμων), το ΤΕΑΔ (δικηγόροι), το TΑΣ (συμβολαιογράφοι), το ΚΕΑΝ (ναυτικοί) και το ΤΕΑΙΣΥΤ (Ιδιοκτήτες, συντάκτες και υπάλληλοι Τύπου).

Αν γίνει ο υπολογισμός των διαφορών αυτών επί 40 μήνες, επί περίπου 300.000 συνταξιούχους, προκύπτει ένα ποσό που ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ.

Αναδρομικά συνταξιούχοι λεφτά

Παραδείγματα

Η παράνομη αυτή μέθοδος επανυπολογισμού-αναπροσαρμογής όπως καταγγέλλει το ΕΝΔΙΣΥ οδήγησε σχεδόν στον αφανισμό των επικουρικών συντάξεων αυτών των Ταμείων, λαμβάνοντας υπόψη ότι:

1)Απονεμηθείσα επικουρική ΙΚΑ–ΕΤΕΑΜ ποσού 493,67 ευρώ με συντάξιμες αποδοχές 2.108,50 ευρώ και 37 έτη ασφάλισης στο επικουρικό μετά τον επανυπολογισμό κατέληξε στα 138,96 ευρώ, ενώ εάν εφαρμόζονταν ορθά ο νόμος, ο επανυπολογισμός (2.108,50 Χ 37 Χ 0,45%) θα οδηγούσε στο αποτέλεσμα των 351,07 ευρώ.

2) Απονεμηθείσα επικουρική ΤΕΑΥΕΚ ποσού 544,98 ευρώ με συντάξιμες αποδοχές 2.373,50 ευρώ και 28 έτη ασφάλισης στο επικουρικό μετά τον επανυπολογισμό κατέληξε στα 200,14 ευρώ, ενώ εάν εφαρμόζονταν ορθά ο νόμος, ο επανυπολογισμός (2.373,50 Χ 28 Χ 0,45%) θα οδηγούσε στο αποτέλεσμα των 299,06 ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share