Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Επίδομα ανάσα: Σήμερα στους λογαριασμούς σας από 150 έως 600 ευρώ!

Τεράστια ανάσα!

8 Νοεμβρίου 2019 13:32
Επίδομα ανάσα: Σήμερα στους λογαριασμούς σας από 150 έως 600 ευρώ!

Επίδομα παιδιού: Σήμερα Παρασκευή, στις 15:00 το μεσημέρι, θα κλείσει προσωρινά η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων Α21, όπως συμβαίνει παγίως, πριν από κάθε πληρωμή, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Συγκεκριμένα, μετά τις 15:00, η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις για λίγα 24ωρα, μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και η καταβολή της πέμπτης διμηνιαίας δόσης για το 2019.

Μετά την καταβολή, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για νέες αιτήσεις.

Η πέμπτη διμηνιαία δόση του 2019 (για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο) θα καταβληθεί στις 25-26 Νοεμβρίου 2019. Επίδομα Γέννας: Ξεκινά η καταβολή από τις αρχές του 2020!

Τραγικό τέλος για το κοινωνικό μέρισμα: Πάνε τα 1.000 ευρώ!

Τα πάνω κάτω έρχονται, για ακόμα μια φορά, όσο έχει να κάνει με το κοινωνικό μέρισμα και την διανομή του εντός του Δεκεμβρίου!

Ποια είναι η τελευταία εξέλιξη που ανατρέπει τα δεδομένα;

Αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση να αποφύγει τη διανομή κοινωνικού μερίσματος τον προσεχή Δεκέμβριο, έστειλαν οι θεσμοί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ανατρέποντας τους σχεδιασμούς και τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί.

Κοινωνικό Μέρισμα 2019: Στο κόκκινο η αγωνία! Αιτήσεις, δικαιούχοι και τα ποσά!

Σε διαφορετική περίπτωση, οι θεσμοί απειλούν, ότι θα σκληρύνει η στάση τους τόσο για την έμμεση όσο και την άμεση μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ προτείνουν, όπως, το υπερπλεόνασμα να χρησιμοποιηθεί για την προαγορά δημοσίου χρέους.

«Δεν θα μειώσουμε τα πλεονάσματα για να χορηγείτε ευκολότερα αντιπαραγωγικά κοινωνικά μερίσματα», διαμήνυσαν στο υπουργείο Οικονομικών και σημειώνουν την πάγια αντίδρασή τους και στα προηγούμενα χρόνια.

Η εξέλιξη αυτή, εκτός του ότι ανατρέπει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, θα προκαλέσει τις αντιδράσεις όσων περίμεναν και φέτος κοινωνικό μέρισμα, ενώ θα δημιουργήσει επικοινωνιακό πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Τελευταίες πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρουν πως ο προϋπολογισμός του 2019, δεν πρόκειται να αφήσει κανένα σημαντικό υπερπλεόνασμα, ώστε να επιτραπεί η χορήγηση ενός αξιόλογου κοινωνικού μερίσματος σε οικονομικά ασθενέστερους.

Το ποσό που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό είναι 346 εκατ. ευρώ, αλλά σχεδόν θα δαπανηθεί για άλλες παρεμβάσεις, όπως είναι η κάλυψη του κόστους των πληρωμών προς τη ΔΕΗ για τις ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφελείας). Αντίστοιχες πληρωμές προς τα ΕΛΤΑ, για την καθολική υπηρεσία, ενώ θα πληρωθούν και τα 68 εκατ. ευρώ, για το επίδομα θέρμανσης, τα οποία κανονικά θα βάρυναν τον προϋπολογισμό του 2020.

Διαβάστε με την ευκαιρία: Κοινωνικό Μέρισμα: Τι θα συμβεί στις 20 Νοεμβρίου; Από 250 ευρώ και πάνω τα ποσά

Επίσης, ένα σημαντικό μέρος του υπερπλεονάσματος το «τρώει» η έκτακτη επιστροφή στις επιχειρήσεις της προκαταβολής του φόρου, η οποία αντί να συμψηφιστεί με τον φόρο εισοδήματος του 2020, θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο. Το συγκεκριμένο κονδύλι θα ανέλθει σε 138 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό και θα αφαιρεθεί από το υπερπλεόνασμα.

Οι εκτιμήσεις των επιτελών του ΓΛΚ, κάνουν λόγο για ένα υπερ-πλεόνασμα περίπου 500 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι το ποσό που θα είναι διαθέσιμο να χορηγηθεί σε οικονομικά ασθενέστερους θα είναι πολύ μικρό και δεν θα επαρκεί ώστε να είναι αξιόλογο το ποσό, αλλά και «ανταγωνιστικό» με τα μερίσματα που χορηγήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία τριετία, το συνολικό κόστος των οποίων ήταν 900 – 1.300 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό επικρατούν δεύτερες σκέψεις σύμφωνα με τις οποίες, στην καλύτερη περίπτωση να χορηγηθεί ένα αυξημένο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και μια προσαύξηση στο επίδομα ανεργίας.
Για τους χαμηλοσυνταξιούχους το πλεόνασμα δεν επαρκεί ώστε να είναι ένα αξιόλογο ποσό.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share