Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Τα κριτήρια, τα ποσά και η αίτηση! Έτσι θα πάρετε μέχρι και 3.000 ευρώ

Σας αφορά όλους!

31 Οκτωβρίου 2019 08:17
Κοινωνικό μέρισμα 2019: Τα κριτήρια, τα ποσά και η αίτηση! Έτσι θα πάρετε μέχρι και 3.000 ευρώ

Κοινωνικό μέρισμα: Χάος με τα κριτήρια, τα ποσά και την αίτηση. Πολλά λέγονται και ακόμη πιο πολλά γράφονται για το κοινωνικό μέρισμα 2019, όμως η αλήθεια είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα εκατομμύρια είναι αυτοί που το περιμένουν, αλλά λίγες χιλιάδες αυτοί που τελικά θα το πάρουν.

Για το κοινωνικό μέρισμα 2019 έχουν μιλήσει τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και βεβαίως πολλοί υπουργοί. Μέχρι στιγμής όμως το δεδομένο είναι ότι για το κοινωνικό μέρισμα επικρατεί ένα χάος.

Κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το ακριβές ποσό που θα μοιραστεί για κοινωνικό μέρισμα, όμως οι ανακοινώσεις έγιναν.

Συντάξεις Νοεμβρίου: Σήμερα οι πληρωμές! Οι ασφαλισμένοι ποιων Ταμείων θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους;

Στην αρχή μίλαγαν για 200 εκατ. ευρώ, μετά έγιναν 400 εκατ. ευρώ, τώρα ακόμα και οίκοι αξιολόγησης μπήκανσ το παιχνίδι και δεν αποκλείουν 1 δισ. ευρώ.

Όπως και να έχει το περιβόητο κοινωνικό μέρισμα, που πολλοί επέκριναν τα τελευταία χρόνια, είναι και πάλι στο επίκεντρο.

Τι ξέρουμε μέχρι σήμερα για το κοινωνικό μέρισμα;

Όπως φαίνεται θα δοθεί τελικά τον προσεχή Δεκέμβριο.

Το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες.

Ο βασικός σχεδιασμός είναι το κοινωνικό μέρισμα να χορηγηθεί:

- Στους χαμηλοσυνταξιούχους

- Στους κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερους, χαμηλόμισθους, δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.

Τι δεν ξέρουμε για το κοινωνικό μέρισμα;

Ποιο είναι το ποσό που θα δοθεί ως κοινωνικό μέρισμα.

Ποια είναι τα κριτήρια για να το πάρει κάποιος.

Ποια είναι τα ποσά για το κοινωνικό μέρισμα 2019.

Θα γίνει αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα;

Αυτή τη στιγμή απαντήσεις δεν έχουν δοθεί σε κανένα από αυτά τα ερωτήματα. Όλα δείχνουν ένα θολό τοπίο στο άγνωστο για το κοινωνικό μέρισμα.

Με λίγα λόγια επικρατεί ένα.. χάος με τα κριτήρια, τα ποσά και την αίτηση.

Συντάξεις: Οι αυξήσεις "κλείδωσαν"! Ποιοι βγαίνουν στην σύνταξη πριν τα 60;

Μένει να φανεί πότε αυτό θα ξεκαθαρίσει για να μην έχουν ελπίδες όσοι δεν θα το πάρουν και για να χαρούν οι δικαιούχοι για το δώρο που θα πάρουν το Δεκέμβριο.

Η κατάσταση είναι τέτοια που δημιουργεί πολλές προσδοκίες.

Οι συνταξιούχοι πιστεύουν ότι θα πάρουν κοινωνικό μέρισμα ως 13η σύνταξη. Κάτι που προφανώς δεν θα γίνει.

Όσοι πήραν πέρσι κοινωνικό μέρισμα ψάχνουν να βρουν πού θα κάνουν αίτηση για να πάρουν και φέτος το κοινωνικό μέρισμα.

Άλλοι περιμένουν τα κριτήρια για να δουν αν θα είναι δικαιούχοι.

Το αποτέλεσμα είναι μια τεράστια σύγχυση, αφού κανείς, ούτε η ίδια η κυβέρνηση, δεν ξέρει ποιο θα είναι το τελικό ποσό που θα μπορέσει να μοιράσει και βεβαίως σε ποιους θα το μοιράσει τελικά.

Συντάξεις: Αυξήσεις για 300.000 συνταξιούχους! Ποιοι οι ωφελούμενοι;

Σημαντικές αυξήσεις αναμένεται να λάβουν οι συνταξιούχοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον νόμο Κατρούγκαλου. Συντάξεις Νοεμβρίου: Σήμερα οι πληρωμές! Οι ασφαλισμένοι ποιων Ταμείων θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους;

Από τις αυξήσεις των συντάξεων μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι 300.000 συνταξιούχοι με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, οι οποίοι θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται λόγω των αλλαγών στα ποσοστά αναπλήρωσης.

Για τους συνταξιούχους μετά τον νόμο Κατρούγκαλου θα δοθούν αναδρομικά σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με έναρξη την 4η Οκτωβρίου 2019 και μέχρι τη δημοσίευση του νέου ασφαλιστικού νόμου (Ιανουάριος 2020), λόγω της αλλαγής των ποσοστών αναπλήρωσης. Τονίζεται ότι με απόφαση του ΣτΕ κρίθηκαν αντισυνταγματικά τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, που καθορίζουν το ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης. Συντάξεις: Οι αυξήσεις "κλείδωσαν"! Ποιοι βγαίνουν στην σύνταξη πριν τα 60;

Η κρίση αυτή ευνοεί τους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν με πολλά έτη ασφάλισης και υψηλές συντάξιμες αποδοχές. Ανατρέπεται δηλαδή η υποανταποδοτικότητα των μεσαίων και υψηλών συντάξεων και έρχονται νέα ποσοστά αναπλήρωσης που θα δικαιώνουν με αυξήσεις όσους αποχωρούν με πολλά έτη ασφάλισης. Σήμερα η ανταποδοτικότητα είναι στο 46,80% για 42 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή δεν φθάνει ούτε στο μισό του συντάξιμου μισθού για όσους φεύγουν με πλήρεις καριέρες. Συντάξεις: Αυξήσεις «15 ταχυτήτων» από 30 έτη ασφάλισης και άνω!

Τέλος, αναδρομικές αυξήσεις έως 25% έρχονται το νέο έτος για περισσότερους από 450.000 συνταξιούχους που εισπράττουν επικουρικές συντάξεις. Οι αυξήσεις αυτές θα αφορούν μόνο στις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση – λόγω του ορίου των 1.300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής.

Αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις ανακοίνωσε ο Βρούτσης!

Αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις ανακοίνωσε ο Γιάννης Βρούτσης! «Το νέο ασφαλιστικό που διαμορφώνουμε στο υπουργείο θα αυξήσει και τις κύριες συντάξεις. Το στοιχείο της ανταποδοτικότητας έχει μεγάλη αξία κινητροδοτεί κάποιον να παραμένει στη δουλειά», είπε ο κ. Βούτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά, σημείωσε «Θα τα δώσουμε με βάση τις αντοχές της οικονομίας». Συντάξεις: Γιατί είναι τυχεροί όσοι έχουν έστω ένα ένσημο πριν το 1993!

«Οι αποφάσεις του ΣτΕ αποτυπώνουν τις αντισυνταγματικές περιοχές του νόμου Κατρούγκαλου. Θα διορθώσουμε τις αντισυνταγματικές περιοχές του νόμου. Το νέο ασφαλιστικό θα το κτίσουμε πάνω στις ραγές των αποφάσεων της δικαιοσύνης για να μην ενέχονται στοιχεία αμφισβήτησης και να μην μπαίνουν σε αγωνία οι συνταξιούχοι», ξεκαθάρισε ακόμη ο υπουργός Εργασίας.

«Δεν θα ξαναγίνει μείωση συντάξεων»

Για τις επικουρικές συντάξεις, ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι υπήρχε παρέμβαση από τα 1.300 ευρώ και πάνω. 465.512 συνταξιούχοι είναι πάνω από αυτά τα όρια των 1.300 ευρώ και θα δουν πραγματικά αύξηση, σημείωσε.

«Από 4/10/19, ημέρα έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ, είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλλουμε τα χρήματα στους συνταξιούχους, δεν θα δοθούν άμεσα, αλλά τα λεφτά δε χάνονται. Από την ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού θα είναι η πρώτη καταβολή, η τρέχουσα, και θα υπάρξει και αναδρομική καταβολή. Τα λεφτά θα επιστρέψουν προς όλους και όλες στο ακέραιο χωρίς να χρειάζεται παρέμβαση δικηγόρου», τόνισε ο κ. Βρούτσης και διαβεβαίωσε: «Δεν θα ξαναδούμε μείωση συντάξεων στο ασφαλιστικό η περίοδος των επώδυνων δημοσιονομικών προσαρμογών ανήκει στο παρελθόν».

Ακόμη, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι το εισόδημα των συνταξιούχων θα αυξηθεί και μέσω της μείωσης της φορολογίας. «Ο φορολογικός συντελεστής 22% μέχρι 10.000 ευρώ θα μειωθεί στο 9%, αυτό δίνει αύξηση του διαθέσιμου φορολογικού εισοδήματος των συνταξιούχων από 1ης Ιανουαρίου και αφορά και τους μισθωτούς και τους ελευθέρους επαγγελματίες έχει μπει στον προϋπολογισμό», δήλωσε σχετικά.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share