Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ΤΑΙΠΕΔ: 10 επενδυτές εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για το "Ελευθέριος Βενιζέλος"!

Ποια είναι η ακριβής ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ;

30 Οκτωβρίου 2019 10:12
ΤΑΙΠΕΔ: 10 επενδυτές εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για το

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι υπάρχουν δέκα επενδυτές που ενδιαφέρονται για το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και την απόκτηση του 30% των μετοχών!

Μια διαδικασία, η πρώτη φάση της οποίας ολοκληρώθηκε σήμερα, Τρίτη. Αυθαίρετα: Παρέμβαση μόνιμου χαρακτήρα ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης!

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ συμμετείχαν δέκα επενδυτικά σχήματα, στην διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την απόκτηση του 30% του ΔΑΑ, η προθεσμία της οποίας έληξε.

Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι εξής (με αλφαβητική σειρά):

1. ADP GROUPE

2. APG ASSET MANAGEMENT

3. AVIALLIANCE GMBh

4. FERROVIAL INTERNATIONAL SE

5. FIRST STATE INVESTMENTS

6. GLOBAL INFRASTRUCTURE PARTNERS

7. VINCI AIRPORTS

8. Κοινοπραξία εταιρειών ARDIAN INFRASTRUCTURE FUND S.C.A, SICAR και ARDIAN INFRASTRUCTURE FUND V B S.C.S. SICAV – RAIF

9. Κοινοπραξία εταιρειών KKR και EGIS

10. Κοινοπραξία εταιρειών MEIF 6 ATTIC INVESTMENT, RAFFLES INFRA HOLDING και CHENGDONG INVESTMENT CORPORATION

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Τράπεζες: 700 εκατ. ευρώ προμήθειες πλήρωσαν οι Έλληνες το πρώτο εξάμηνο του 2019!

700 εκατ. ευρώ προμήθειες πλήρωσαν στις τράπεζες οι Έλληνες το πρώτο εξάμηνο του 2019! Οπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Εurobank και Αlpha Bank) στο πρώτο εξάμηνο του έτους συνολικά χρέωσαν τους πελάτες τους με προμήθειες περίπου 700 εκατ.ευρώ.

Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ τον μήνα πληρώνουν οι Ελληνες στις τράπεζες, για τις προμήθειες που χρεώνουν σε πάσης φύσεως υπηρεσίες. Σχέδιο "Ηρακλής": Η λύση για τα κόκκινα δάνεια και τις Ελληνικές τράπεζες!

Πρόκειται για το ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση και την περασμένη Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τους επικεφαλής των τραπεζών, από τους οποίους ζήτησε να ανακαλέσουν τις αυξήσεις σε σειρά υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα πάντα με τον Ελεύθερο Τύπο, τα έσοδα από προμήθειες κατέγραψε αύξηση που αγγίζει το 5% με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2019. Ομως, ο πρωθυπουργός τους ανέφερε ότι δεν δικαιολογούνται αυτές οι αυξήσεις και κάλεσε τις τράπεζες να επανέλθουν στο προηγούμενο πλαίσιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα έσοδα των τραπεζών από προμήθειες διαμορφώθηκαν ως εξής (εκατ. ευρώ):

Τράπεζα Α΄Εξαμ,2018 Α’ Εξαμ.2019
Εθνική 158 164
Πειραιώς 180 188
Εurobank 138 156
Alpha Bank 197,7 191,5
ΣΥΝΟΛΟ 673,7 699,5

«Πρωταθλήτρια» στις προμήθειες της αναδεικνύεται η Alpha Bank, καθώς όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του πίνακα η συγκεκριμένη τράπεζα εισπράττει, παρά το μέγεθος της, τα περισσότερα έσοδα από προμήθειες για τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πελάτες της. Η τράπεζα όμως, η οποία αύξησε περισσότερο τα ακαθάριστα έσοδα από τις προμήθειες που χρεώνει στους καταναλωτές ήταν η Eurobank, σε ποσοστό 13%.

Ολες όμως σχεδόν οι τράπεζες επέβαλαν φέτος πιο τσουχτερές χρεώσεις στις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, αλλά και γενικότερα στις υπηρεσίες που προσφέρουν στη λεγόμενη λιανική τραπεζική. Ετσι για παράδειγμα η Alpha Bank ενώ εμφανίζει μειωμένα συνολικά έσοδα από προμήθειες στο πρώτο εξάμηνο φέτος, τα έσοδα από προμήθειες που επέβαλε στις πιστωτικές κάρτες ήταν αυξημένα (στα 40,5 εκατ. ευρώ από 37,3 εκατ. ευρώ πέρυσι). Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Εθνική Τράπεζα η οποία ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων που σχετίζονται με κάρτες, ψηφιακά δίκτυα κλπ κατά 9%, στα 51 εκατ. ευρώ. Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς αύξησε τα έσοδα της από τις προμήθειες στη λιανική τραπεζική στα 106 εκατ. ευρώ από 97 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Πριν απο την τελευταία αύξηση στις χρεώσεις στην οποία προχώρησαν οι τράπεζες σε μία σειρά υπηρεσιών, είχε προηγηθεί μία σειρά από χρεώσεις οι οποίες πέρασαν σιωπηρά, όπως η προμήθεια για αντικατάσταση κάρτας, αν αυτή οφείλεται σε υπαιτιότητα του πελάτη, ακόμη και σε περίπτωση κλοπής, αλλά και η κατακόρυφη αύξηση του ενοικίου στις τραπεζικές θυρίδες.

Η «βεντάλια» των προμηθειών «ανοίγει» μέχρι τα λεγόμενα ψηφιακά εναλλακτικά δίκτυα, παρόλο που οι ίδιες οι τράπεζες επιδιώκουν να στρέψουν την πελατεία τους προς αυτά, προκειμένου να περιοριστεί η χρήση του γκισέ, μειώνοντας έτσι το προσωπικό τους και συνακόλουθα το λειτουργικό τους κόστος.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share