Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αυτοί θα πάρετε το νέο επίδομα των 500 ευρώ!

Σας αφορά όλους!

27 Οκτωβρίου 2019 07:57
Αυτοί θα πάρετε το νέο επίδομα των 500 ευρώ!

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια χορήγησης για το φετινό επίδομα θέρμανσης.

Αμέσως μετά θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα υποδεχθεί τις αιτήσεις των νοικοκυριών.

Τα σενάρια για το επίδομα θέρμανσης

Το σχέδιο που μελετά το υπουργείο Οικονομικών για το επίδομα θέρμανσης προβλέπει τα εξής σενάρια:

-Το ύψος του επιδόματος δεν θα εξαρτάται από την επιφάνεια της κύριας κατοικίας, όπως συνέβη μέχρι και πέρυσι, αλλά αποκλειστικά από τη γεωγραφική ζώνη, το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση του κάθε νοικοκυριού

-Το ποσό θα καταβάλλεται με την υποβολή αίτησης χωρίς να χρειάζεται να προχωρήσει το νοικοκυριό στην αγορά του καυσίμου.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να υλοποιήσουν την εξαγγελία για «προκαταβολή» του επιδόματος αλλά και την δημοσιονομική ανάγκη να καταβληθεί ολόκληρο το ποσό μέσα στο 2019 ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του 2020.

Τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

Το ύψος του επιδόματος θέρμανσης θα κυμαίνεται ανάλογα με βάση τα εξής κριτήρια:

-Την γεωγραφική ζώνη στην οποία ανήκει το νοικοκυριό. Οι νομοί της πρώτης ζώνης και οι ορεινές περιοχές της β’ ζώνης θα εξακολουθήσουν να εισπράττουν το μεγαλύτερο ποσό το οποίο θα φτάνει ακόμη και στα 500 ευρώ.

-Από το δηλωθέν εισόδημα. Το εισόδημα του νοικοκυριού θα εξακολουθήσει να αποτελεί κριτήριο διαχωρισμού των καταναλωτών σε δικαιούχους το επιδόματος και μη.

-Από τη σύνθεση του νοικοκυριού. Όσο περισσότερα παιδιά υπάρχουν τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ύψος του επιδόματος.

Αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις ανακοίνωσε ο Βρούτσης!

Αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις ανακοίνωσε ο Γιάννης Βρούτσης! «Το νέο ασφαλιστικό που διαμορφώνουμε στο υπουργείο θα αυξήσει και τις κύριες συντάξεις. Το στοιχείο της ανταποδοτικότητας έχει μεγάλη αξία κινητροδοτεί κάποιον να παραμένει στη δουλειά», είπε ο κ. Βούτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά, σημείωσε «Θα τα δώσουμε με βάση τις αντοχές της οικονομίας». Συντάξεις: Γιατί είναι τυχεροί όσοι έχουν έστω ένα ένσημο πριν το 1993!

«Οι αποφάσεις του ΣτΕ αποτυπώνουν τις αντισυνταγματικές περιοχές του νόμου Κατρούγκαλου. Θα διορθώσουμε τις αντισυνταγματικές περιοχές του νόμου. Το νέο ασφαλιστικό θα το κτίσουμε πάνω στις ραγές των αποφάσεων της δικαιοσύνης για να μην ενέχονται στοιχεία αμφισβήτησης και να μην μπαίνουν σε αγωνία οι συνταξιούχοι», ξεκαθάρισε ακόμη ο υπουργός Εργασίας.

«Δεν θα ξαναγίνει μείωση συντάξεων»

Για τις επικουρικές συντάξεις, ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι υπήρχε παρέμβαση από τα 1.300 ευρώ και πάνω. 465.512 συνταξιούχοι είναι πάνω από αυτά τα όρια των 1.300 ευρώ και θα δουν πραγματικά αύξηση, σημείωσε.

«Από 4/10/19, ημέρα έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ, είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλλουμε τα χρήματα στους συνταξιούχους, δεν θα δοθούν άμεσα, αλλά τα λεφτά δε χάνονται. Από την ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού θα είναι η πρώτη καταβολή, η τρέχουσα, και θα υπάρξει και αναδρομική καταβολή. Τα λεφτά θα επιστρέψουν προς όλους και όλες στο ακέραιο χωρίς να χρειάζεται παρέμβαση δικηγόρου», τόνισε ο κ. Βρούτσης και διαβεβαίωσε: «Δεν θα ξαναδούμε μείωση συντάξεων στο ασφαλιστικό η περίοδος των επώδυνων δημοσιονομικών προσαρμογών ανήκει στο παρελθόν».

Ακόμη, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι το εισόδημα των συνταξιούχων θα αυξηθεί και μέσω της μείωσης της φορολογίας. «Ο φορολογικός συντελεστής 22% μέχρι 10.000 ευρώ θα μειωθεί στο 9%, αυτό δίνει αύξηση του διαθέσιμου φορολογικού εισοδήματος των συνταξιούχων από 1ης Ιανουαρίου και αφορά και τους μισθωτούς και τους ελευθέρους επαγγελματίες έχει μπει στον προϋπολογισμό», δήλωσε σχετικά.

Συντάξεις Νοεμβρίου: Αναλυτικά οι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία!

Σε λίγες μέρες, και συγκεκριμένα την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019 ξεκινά η καταβολή των συντάξεων του Νοεμβρίου 2019. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου. Αναδρομικά: Αυξήσεις ακόμα και σε 150 ευρώ!

Σύμφωνα με το Νόμο, ως ημερομηνία καταβολής των μηναίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ ορίζεται:

α) Για τους μισθωτούς η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα

β) Για τους μη μισθωτούς η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι ημερομηνίες της παραγράφου 1 δύναται να διαφοροποιούνται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ και έγκριση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Κοινωνικό Μέρισμα 2019: Όλα ανοικτά για την ανατροπή! Αυτοί "παίζει" να πάρουν από 500 έως 1.000 ευρώ!

Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων:

  • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019.
  • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019.
  • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019.
  • Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019.
  • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019.
  • Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019.
  • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019.
  • Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019.
  • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019.
  • Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019.

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις: Δείτε πόσο και από πότε! (photo)

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις αναµένεται να δουν από το νέο έτος εκατοµµύρια µισθωτοί και συνταξιούχοι. Συντάξεις: Το ΣτΕ ανοίγει «παράθυρο» για αναδρομικά!

Οι αυξήσεις θα προκύψουν από τη νέα µορφή της φορολογικής κλίµακας που θα επηρεάσει τον φόρο εισοδήµατος για όλα τα φυσικά πρόσωπα. «Ανάσα»! Έρχονται αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις! Τι προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο;

Η µορφή της φορολογικής κλίµακας βρίσκεται κοντά στην οριστικοποίησή της και οι επιτελείς του υπουργείου Οικονοµικών φέρονται να καταλήγουν σε µια εκδοχή η οποία θα περιορίζει το δηµοσιονοµικό κόστος και θα κλείνει το δηµοσιονοµικό κενό που βλέπουν οι θεσµοί για το επόµενο έτος.

Το επικρατέστερο στην παρούσα φάση σενάριο, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», προβλέπει τα εξής:

Τι αλλάζει

Κοντά στην οριστικοποίησή της η νέα κλίµακα που θα επηρεάσει το φόρο εισοδήµατος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, µε το σχέδιο να προβλέπει «ψαλίδι» στους εισαγωγικούς συντελεστές. Συντάξεις: Το ΣτΕ ανοίγει «παράθυρο» για αναδρομικά!

Στο 9% από 22% αναµένεται να πέσει το ποσοστό για αποδοχές µέχρι 10.000, αµετάβλητο µένει το δεύτερο κλιµάκιο, την ώρα που από 20.000 ευρώ και πάνω θα υπάρξει ελάφρυνση κατά µία µονάδα.

Όσον αφορά την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο, πρόκειται να ισχύσουν τα εξής:

  • Αγαµος: 777 ευρώ που συνεπάγεται αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ.
  • Εγγαµος µε 1 παιδί: 810 ευρώ για να προκύπτει αφορολόγητο 9.000 ευρώ.
  • Εγγαµος µε 2 παιδιά: 900 ευρώ για να προκύψει αφορολόγητο όριο 10.000 ευρώ.
  • Εγγαµος µε 3 παιδιά: 1.120 ευρώ που οδηγεί σε αφορολόγητο 11.000 ευρώ.
  • Εγγαµος µε 3 παιδιά και άνω: 1.340 ευρώ που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ.

Τα ποσά της έκπτωσης φόρου θα δίνονται στο σύνολό τους για εισόδηµα από µισθούς ή συντάξεις έως 12.000 ευρώ. Για εισοδήµατα άνω των 12.000 ευρώ οι εκπτώσεις φόρου θα περιορίζονται κατά 20 ευρώ ανά 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήµατος.

Στη νέα της µορφή η φορολογική κλίµακα εισοδήµατος των φυσικών προσώπων θα οδηγεί σε µειώσεις του φόρου εισοδήµατος το πολύ έως 450 ευρώ τον χρόνο για µισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελµατίες το όφελος θα κάνει την εµφάνισή του από το 2021 και θα ανέρχεται έως 1.700 ευρώ. Συντάξεις: Γιατί είναι τυχεροί όσοι έχουν έστω ένα ένσημο πριν το 1993!

Για την πλειονότητα µισθωτών και συνταξιούχων η ετήσια ελάφρυνση από τη νέα φορολογική κλίµακα θα κυµαίνεται από 50 έως 180 ευρώ.

Παραδείγµατα

  • Αγαµος µισθωτός µε ετήσιο εισόδηµα 10.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος ύψους 177 ευρώ ή µηνιαίο όφελος 14,75 ευρώ.
  • Μισθωτός µε ετήσιο εισόδηµα 15.000 ευρώ και ένα παιδί θα έχει ετήσιο όφελος της τάξης των 100 ευρώ ή µηνιαίο όφελος 8,33 ευρώ.
  • Μισθωτός µε 2 παιδιά και ετήσιο εισόδηµα 25.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος ύψους 40 ευρώ ή µηνιαίο όφελος 3,33 ευρώ.
  • Το όφελος για τους µισθωτούς θα φανεί από το νέο έτος µε τη µείωση της παρακράτησης του φόρου εισοδήµατος.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share