Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ανατροπή στα τέλη κυκλοφορίας: Πόσα θα πληρώσουμε φέτος; «Τσουχτερά» τα πρόστιμα!

Πότε θα αναρτηθούν στο Taxisnet;

25 Οκτωβρίου 2019 12:56
Ανατροπή στα τέλη κυκλοφορίας: Πόσα θα πληρώσουμε φέτος; «Τσουχτερά» τα πρόστιμα!

Τα τέλη κυκλοφορίας 2020 αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet έως και τις 15 Νοεμβρίου. Τι αλλάζει σε Τέλος Ταξινόμησης, ΦΠΑ, Leasing και Τέλη Κυκλοφορίας!

Τα ραβασάκια φαίνεται πως δεν θα έχουν καμία μεταβολή σε σχέση με πέρυσι, αφού οι όποιες αλλαγές σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο -βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών- θα ισχύσουν από το επόμενο έτος.

Και φέτος δεν θα υπάρξει καμία ελάφρυνση, αφού στα ταμεία του Δημοσίου υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν 1,2 δισ. ευρώ καθώς οι ιδιοκτήτες των οχημάτων καλούνται να πληρώσουν από 22 ευρώ έως 1.380 ευρώ ανάλογα με τον τύπο και το έτος ταξινόμησης.

Υπενθυμίζεται ότι για όσους θα πληρώσουν μέσω web banking απαιτείται μόνο η Ταυτότητα Οφειλής που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο, ενώ οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών με επαρκές πιστωτικό υπόλοιπο μπορούν να εξοφλήσουν τα τέλη κάνοντας χρήση προγραμμάτων έως και 12 άτοκων δόσεων.

Επισημαίνεται ότι από τα μέσα Νοεμβρίου οι φορολογούμενοι θα μπορούν με τη χρήση των κωδικών τους στο Taxisnet ή απλά με τη χρήση του αριθμού φορολογικού μητρώου τους και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους να εισέλθουν στο δικτυακό τόπο www.aade.gr και να πληροφορηθούν το ακριβές ποσό που αναλογεί στο όχημά τους.

Τα πρόστιμα

Τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του έτους, όπως κάθε χρόνο. Σε διαφορετική περίπτωση η εκπρόθεσμη πληρωμή συνεπάγεται πρόστιμο στο 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα. Αναλυτικά καταβάλλεται:

Ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.

  • το ήμισυ των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο.
  • 0 ευρώ, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Κατάθεση πινακίδων

Όπως κάθε χρόνο, δεν θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας όσοι καταθέσουν τις πινακίδες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θέτοντας το όχημά τους σε ακινησία.

Όσοι υποβάλουν δηλώσεις ακινησίας και καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους στις ΔΟΥ μέχρι τις 31-12-2019 θα αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2020, τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που πληρώνουν οι κάτοχοι Ι.Χ. κυβισμού 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης.

Τέλη κυκλοφορίας: Πόσα θα πληρώσουμε φέτος; Αναλυτικοί πίνακες! (photos)

Τέλος στα σενάρια για ανατροπές και αλλαγές για το ποσό που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων για τα τέλη κυκλοφορίας του 2020 έβαλε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος. Τέλη κυκλοφορίας 2020: «Πονοκέφαλος» σε κυβέρνηση και πολίτες! Πώς θα γίνει ο υπολογισμός τους;

Οι υπηρεσίες του υπουργείου έλαβαν εντολή να προχωρήσουν στην έκδοση των νέων τελών κυκλοφορίας με βάση τις ισχύουσες διατάξεις. Αυτό σημαίνει πως για τη φετινή χρονιά δεν θα υπάρξει καμία αύξηση των τελών κυκλοφορίας για τα καινούργια αυτοκίνητα των οποίων ο υπολογισμός γίνεται με βάση την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακά (CO2).

Θα πληρώσουμε τα ίδια για τέλη κυκλοφορίας -Από το 2021 οι αλλαγές

Όμως η «παύση» στις αλλαγές για τα τέλη κυκλοφορίας σημαίνει επίσης ότι και οι ιδιοκτήτες παλαιότερων αυτοκίνητων (κυρίως μεγάλου κυβισμού) που περίμεναν φέτος να δουν μείωση θα πρέπει να κάνουν υπομονή για έναν ακόμη χρόνο και να πληρώσουν για ακόμα μία χρονιά το υψηλό αντίτιμο. Όπως φαίνεται οι νέες αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας θα έρθουν από το 2021. Ωστόσο και για φέτος όσοι δεν επιθυμούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μπορούν να καταθέσουν τις πινακίδες του ΙΧ τους και να το ακινητοποιήσουν. Σας αφορά: Ισχύουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και το 2019! - Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε!

Πάντως σε μία προσπάθεια από το υπουργείο Οικονομικών να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις στο τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας ειδικά για τα παλαιά μεγάλου κυβισμού ΙΧ μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να συγκροτηθεί ειδική ομάδα εργασίας ώστε να εντοπίσει τα προβλήματα και να προτείνει απαραίτητες αλλαγές.

Τι τέλη κυκλοφορίας θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ το 2020

Στο τέλος του Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, αν και συνήθως το υπουργείο δίνει παράταση. Το κόστος στα τέλη κυκλοφορίας που θα πρέπει να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ΙΧ είναι:

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share