Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε καταβάλλεται στους δικαιούχους; Πως να το υπολογίσετε;

Ανάσα!

24 Οκτωβρίου 2019 14:06
Δώρο Χριστουγέννων: Πότε καταβάλλεται στους δικαιούχους; Πως να το υπολογίσετε;

Το αργότερο έως την 21η Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί στους δικαιούχους το δώρο Χριστουγέννων για το 2019, όπως αναφέρει το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ. Τριετή αναστολή ΦΠΑ στα ακίνητα: Ποιοι θα επωφεληθούν;

Το Δώρο Χριστουγέννων, ή αλλιώς ο 13ος μισθός για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να το καταβάλλει και νωρίτερα από την 21η Δεκεμβρίου, ενώ η μορφή του πρέπει να είναι πάντα σε χρήμα, και όχι σε είδος. Τι αλλάζει στο αφορολόγητο;

Δικαιούχοι του δώρου Χριστουγέννων είναι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρα Εορτών.

Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων

Βάση για τον υπολογισμό του δώρου, αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου.

Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες, τo δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Κοινωνικό Μέρισμα 2019: Αυτή την ημερομηνία θα σας κατατεθεί! Ποσά ανάμεσα στα 250 και 1.000 ευρώ!

Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται: ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή - εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Στην έννοια των τακτικών αποδοχών, εντάσσονται συγκεκριμένα:

  • το επίδομα αδείας: για τον υπολογισμό στο δώρο της αναλογίας του επιδόματος αδείας πολλαπλασιάζουμε το συνολικό ποσό του δώρου που δικαιούται ο μισθωτός επί τον συντελεστή 0,041666
  • η αμοιβή της νόμιμης υπερωρίας ,εφόσον παρέχεται τακτικά
  • η αμοιβή της υπερεργασίας, εφόσον η εργασία αυτή πραγματοποιείται τακτικά
  • η αμοιβή για εργασία την Κυριακή και σε εξαιρέσιμες γιορτές ή σε νυκτερινές ώρες, εφόσον η απασχόληση είναι τακτική και μόνιμη.
    η αξία του χορηγούμενου γάλακτος ημερησίως.
  • η πρόσθετη αμοιβή που δίνεται από τον εργοδότη οικειοθελώς για μεγαλύτερη παραγωγική απόδοση (πριμ), όταν επαναλαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • τα φιλοδωρήματα που δίνονται στους μισθωτούς από τρίτους.
  • τα οδοιπορικά έξοδα, όταν δεν εξαρτώνται από την πραγματοποίηση υπηρεσιακών μετακινήσεων, δεν υπόκεινται σε απόδοση λογαριασμού και δεν διακόπτονται κατά την διάρκεια ασθένειας ή άδειας.
  • το επίδομα μη απουσίας (τακτικότητας)
  • το επίδομα κατοικίας

Δώρου Χριστουγέννων στους ωρομίσθιους

Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο, ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου. Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό, δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού, κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάστηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης. Η παγίδα πίσω από τις ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ποιοι και πώς απειλούνται με μεγαλύτερο φόρο;

Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση, έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης.

Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους εκ περιτροπής απασχόλησης

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από πέντε ημέρες την εβδομάδα, δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 1η Μαΐου έως 21 Δεκεμβρίου.

Σεισμός στις ελληνικές τράπεζες: Συμφωνία μαμούθ για την Τράπεζα Πειραιώς!

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της στρατηγικής συμφωνίας με την Intrum για την ίδρυση εταιρείας διαχείρισης πιστώσεων στην Ελλάδα.

Oλοκληρώθηκε σήμερα η στρατηγική συμφωνία με την Intrum για την ίδρυση της εταιρείας διαχείρισης πιστώσεων στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.

Οι 5 κατηγορίες ασφαλισμένων που «κλειδώνουν» συντάξεις από τα 56,5 έως τα 62!

Η νέα εταιρεία διαχείρισης, που ιδρύθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2019, ανήκει κατά 80% στην Intrum, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς διατηρεί μερίδιο συμμετοχής 20%. Η νέα εταιρεία διαχείρισης έχει αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Θα διαχειρίζεται, σε αποκλειστική βάση, το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων («ΜΕΑ») και ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της Τράπεζας («REO») μαζί με νέα ΜΕΑ και REO που θα δημιουργούνται, ενώ επιπλέον, η νέα εταιρεία θα μπορεί να διαχειρίζεται ΜΕΑ και REO από τρίτες πηγές. Το ενεργητικό και τα έσοδα του υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου παραμένουν στον ισολογισμό της Τράπεζας.

Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε μετά τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αυτά τα επιδόματα θα πληρωθούν νωρίτερα: ΚΕΑ, επίδομα ενοικίου και προνοιακά επιδόματα!

O Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, δήλωσε: «Η ολοκλήρωση της στρατηγικής συμφωνίας με την Intrum σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (4,5 μήνες) καταδεικνύει την ευελιξία και αποτελεσματικότητα της Τράπεζας Πειραιώς. Μας ενθαρρύνει ιδιαίτερα η επένδυση της Intrum στην Ελλάδα, καθώς συνιστά μία ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Intrum βρίσκονται στο πλευρό των πελατών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους, με στόχο την εξεύρεση αμοιβαία επωφελών και βιώσιμων λύσεων. Η στρατηγική συμφωνία αναμένεται να διευκολύνει περαιτέρω τη στρατηγική απομείωσης των ΜΕΑ της Τράπεζας Πειραιώς».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share