Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ανατροπή δεδομένων: Σ' αυτούς θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα 2019! Ποσό που ξεπερνάει τα 400 εκατ. ευρώ!

Σας αφορά όλους!

21 Οκτωβρίου 2019 07:41
Ανατροπή δεδομένων: Σ' αυτούς θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα 2019! Ποσό που ξεπερνάει τα 400 εκατ. ευρώ!

Άνεργοι και χαμηλόμισθοι έχουν μπει στο κάδρο των πιθανών δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος, εναλλακτικά προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, αναφέρουν πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο.

Το ποσό που θα μοιραστούν όσοι ενταχθούν τελικά στο κοινωνικό μέρισμα εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ.

Οι οριστικές αποφάσεις ως προς το πού θα κατανεμηθεί, δεν έχουν ακόμη ληφθεί και προφανώς ο πρωθυπουργός θα έχει τον τελικό λόγο.

Διαβάστε με την ευκαιρία: Νυχτερινό τιμολόγιο ΔΕΗ: Δείτε πότε τίθεται σε ισχύ το χειμερινό ωράριο!

Γίνονται, όμως, εισηγήσεις για τη χορήγησή του στις εξής κατηγορίες:

Στους χαμηλοσυνταξιούχους

Στους κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερους, χαμηλόμισθους, δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης

Oι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι την απόφαση θα την πάρει η κυβέρνηση, αλλά εκδηλώνουν σαφώς την προτίμησή τους στη δεύτερη κατηγορία, των κοινωνικά ασθενέστερων, δεδομένου ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι υποχρεωτικά οι πλέον ασθενείς οικονομικά και έχουν ήδη εξασφαλίσει το επίδομα της 13ης σύνταξης. Μάλιστα, το ΔΝΤ έχει εισηγηθεί την απόσυρση ακόμη και του επιδόματος αυτού.

ΔΕΗ: «Τέλος οι χάρες» για 30.000 στρατηγικούς κακοπληρωτές – Εντολή διακοπής ρεύματος!

Σε στήριξη των ασθενέστερων είχε αναφερθεί εξάλλου και ο πρωθυπουργός πρόσφατα στο Athens Democracy Forum.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης είναι 850 εκατ. ευρώ.​​​​​​

Επίσης, υποψηφιότητα για ένα μέρος του κοινωνικού μερίσματος έχει βάλει και η ΔΕΗ με το κόστος των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), ώστε να μη το μετακυλήσει στα τιμολόγιά της.

«Μέρισμα» θα εισπράξουν στο τέλος του χρόνου και οι επιχειρήσεις, αφού θα τους επιστραφεί το 5% του φόρου εισοδήματος του 2020, το οποίο έχουν προκαταβάλει.

Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν θα προέλθει τελικά από το υπερπλεόνασμα, αλλά από τον κανονικό προϋπολογισμό, επομένως απελευθερώνεται χώρος 138 εκατ. ευρώ, όσο είχε προϋπολογισθεί, για άλλες δαπάνες.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share