Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Έχετε χρέη στη εφορία; Δείτε αναλυτικά πως μπορείτε να τα ρυθμίσετε! Αναλυτικός οδηγός!

Σας αφορά!

19 Οκτωβρίου 2019 12:47
Έχετε χρέη στη εφορία; Δείτε αναλυτικά πως μπορείτε να τα ρυθμίσετε! Αναλυτικός οδηγός!

Έχετε χρέη στη εφορία; Δείτε αναλυτικά πως μπορείτε να τα ρυθμίσετε! Στα σκαριά είναι η νέα πάγια ρύθμιση για τη διευθέτηση των φορολογικών οφειλών, η οποία ουσιαστικά αποτελεί βελτιωμένη εκδοχή της υπάρχουσας ρύθμισης των 12 ή 24 δόσεων. Νέα ρύθμιση για την αποδοχή κληρονομιάς!

Η νέα ρύθμιση, που θα ισχύσει από το 2020, θα προβλέπει διπλασιασμό των δόσεων για τα χρέη στην εφορία σε 24 και 48 δόσεις, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι για να πάρει κανείς τις έξτρα δόσεις θα πρέπει να πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, που θα μπουν. 120 δόσεις: Παράταση της ρύθμισης 5 έως 15 ημερών για χρέη στην εφορία!

Μετά και το «κλείσιμο» των 120 δόσεων, η πάγια ρύθμιση αποτελεί τη μοναδική διαθέσιμη ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο.

Τι γίνεται με όσους έχουν παλαιότερα χρέη και δημιουργήσουν νέες οφειλές

Όσοι φορολογούμενοι δεν μπήκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων και έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 12 δόσεις.

Σε περίπτωση που δημιουργήσουν και νέες οφειλές το 2020, τότε οι παλαιότερες θα ρυθμιστούν με τη ρύθμιση των 12/24 δόσεων, και οι νεότερες με τη βελτιωμένη ρύθμιση των 24/48, αρκεί να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Όσον αφορά το επιτόκιο, θα διατηρηθεί – σύμφωνα με πληροφορίες – στο 5%, όπως ισχύει σήμερα.

Με SMS θα λαμβάνουμε πλέον ειδοποιήσεις από την Εφορία!

Μέσω κινητού θα ενημερώνονται οι φορολογούμενοι για ενδεχόμενο συμψηφισμό επιστροφών φόρου με αρρύθμιστες οφειλές τους. Το μήνυμα θα το στέλνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Δείτε επίσης: Εφορία: Νέα ρύθμιση χρεών! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Έτσι θα μαθαίνουν οι φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος, ότι το ποσό που τους οφείλονταν τελικά συμψηφίστηκε με ανοιχτές αρρύθμιστες οφειλές όπως για παράδειγμα με το ποσό του ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν φέτος.

Η ΑΑΔΕ άρχισε από χθες να τρέχει τους αυτόματους συμψηφισμούς των επιστροφών φόρου εισοδήματος που αφορούν τα έτη 2015 – 2019 με μη ρυθμισμένα χρέη των φορολογούμενων. Εκτός από τις εκκρεμείς επιστροφές φόρου συμψηφίζονται και τα ποσά που έχουν πληρώσει οι φορολογούμενοι σε τράπεζα και μέχρι τώρα βρίσκονταν σε εκκρεμότητα στην εφορία τους.

Πρόκειται για τις λεγόμενες υπερεισπράξεις, τα ποσά δηλαδή που καταβλήθηκαν από τους φορολογούμενους αλλά δεν πιστώθηκαν αυτόματα σε οφειλή/ρύθμιση και εμφανίζονται στη Δ.Ο.Υ. ως εκκρεμότητα επιστροφής / συμψηφισμό. Όπως έχει διαπιστώσει η ΑΑΔΕ, πολλοί φορολογούμενοι πληρώνουν κατά λάθος μεγαλύτερα ποσά από το υπόλοιπο της οφειλής τους ενώ άλλοι εξοφλούν ένα φόρο ή τη δόση μιας ρύθμισης σε λανθασμένη Ταυτότητα Οφειλής. Οι υπερεισπράξεις αυτές συμψηφίζονται τώρα με μη ρυθμισμένες οφειλές των φορολογούμενων.

Δείτε επίσης: Εφορία: Μπορείτε να ρυθμίσετε τις οφειλές σας σε δόσεις έως το 2029!

Τα πρώτα e-mail για τους μαζικούς συμψηφισμούς οφειλών με επιστροφές φόρου εισοδήματος άρχισαν να καταφθάνουν στους φορολογούμενους-οφειλέτες με το σχετικό μήνυμα να αναφέρει τα εξής: «Σας γνωρίζουμε ότι διενεργήθηκε αυτόματος συμψηφισμός χρεών σας (μη ρυθμισμένων) με ποσά επιστροφής Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ετών 2015- 2019 ή/και με ποσά πληρωμής που έχετε πραγματοποιήσει σε τράπεζα και ήταν σε εκκρεμότητα στη Δ.Ο.Υ. σας. Παρακαλείσθε όπως ενημερωθείτε για το νέο μειωμένο ποσό της οφειλής σας από την Προσωποποιημένη Πληροφόρηση/Στοιχεία Οφειλών Eκτός Ρύθμισης και Πληρωμή στο TAXISnet.

Οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν ότι τα ποσά επιστροφών φόρου εισοδήματος, τα οποία δικαιούνται οι φορολογούμενοι επιτρέπεται να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, δηλαδή με φόρους οι οποίοι έχουν μεν βεβαιωθεί στο ΑΦΜ του φορολογούμενου αλλά η προθεσμία πληρωμής τους δεν έχει λήξει. Από τη στιγμή που αναρτήθηκαν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ενεργοποιήθηκε και η διαδικασία συμψηφισμού του φόρου ακινήτων με τυχόν επιστροφές φόρου εισοδήματος.

Από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου για 967.127 φορολογούμενους με το επιστρεφόμενο ποσό να ανέρχεται σε 362,7 εκατ. ευρώ. Στις 24 Μαΐου, την παραμονή των ευρωεκλογών, η ΑΑΔΕ είχε πληρώσει επιστροφές φόρου σε 84.317 φορολογούμενους ενώ λίγο πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου είχε γίνει άλλη μια πληρωμή σε περίπου 165.000 φορολογούμενους δικαιούχους επιστροφής φόρου εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 700.000 φορολογούμενοι δεν έχουν λάβει ακόμη την επιστροφή φόρου.

Οι περισσότεροι είναι πιθανόν να μην την δουν ποτέ γιατί θα συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ του 2019.

Μόνο όσοι είναι τυχεροί και η επιστροφή φόρου που δικαιούνται είναι μεγαλύτερη από την οφειλή του ΕΝΦΙΑ θα εισπράξουν τη διαφορά. Το ποσό θα επιστραφεί στους φορολογούμενους με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει στη φετινή τους φορολογική δήλωση.

Στις περιπτώσεις που η επιστροφή είναι μικρότερη από τον ΕΝΦΙΑ, το υπόλοιπο του φόρου ακινήτων θα εμφανίζεται στην «ταυτότητα οφειλής» του φορολογούμενου που υπάρχει στον προσωπικό του λογαριασμό.

Για παράδειγμα φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος 500 ευρώ και του βεβαιώθηκε ΕΝΦΙΑ για το έτος 2019 ύψους 600 ευρώ, το ποσό των 500 ευρώ συμψηφίζεται αυτόματα με το ποσό της επιστροφής φόρου και καλείται να πληρώσει τα υπόλοιπα 100 ευρώ του ΕΝΦΙΑ.

Ο φόρος εισοδήματος δεν είναι η μοναδική εκκρεμότητα επιστροφών για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τον μήνα Ιούλιο δείχνουν ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου έφθασαν στα 725 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 496 εκατ. ευρώ είναι άμεσοι φόροι και 102 εκατ. ευρώ είναι έμμεσοι.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share