Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Κοινωνικό Μέρισμα: Τι ισχύει τελικά; Θα δοθούν τα ποσά των 500 ευρώ;

Σας αφορά!

17 Οκτωβρίου 2019 09:03
Κοινωνικό Μέρισμα: Τι ισχύει τελικά; Θα δοθούν τα ποσά των 500 ευρώ;

Τι ισχύει τελικά με το Κοινωνικό Μέρισμα; Τι ισχύει τελικά με το Κοινωνικό Μέρισμα;Θα δοθούν τα ποσά;

Οριστικοποιείται, όπως όλα δείχνουν, η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει κοινωνικό μέρισμα εντός του τρέχοντος έτους στους οικονομικά ασθενέστερους.

Με την ευκαιρία να σας θυμίσουμε: Σε αυτούς θα μοιραστούν τα Χριστούγεννα 138.000.000 ευρώ!

Τη σχετική απόφαση προανήγγειλε ουσιαστικά προ ημερών ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης προανήγγειλε την καταβολή κοινωνικού μερίσματος στο τέλος του χρόνου, αφού υπάρχει πλεόνασμα.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός σημείωσε:

«Πριν τις 7 Ιουλίου υπήρχε δημοσιονομικό κενό, τώρα αναμένεται επιπλέον πλεόνασμα για το 2019. Το όποιο επιπλέον πλεόνασμα θα δοθεί το Δεκέμβριο για τη στήριξη των πολιτών».

Ακολούθησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος προσδιόρισε το ποσό που θα δοθεί στα περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενώ για τους δικαιούχους τόνισε πως «στόχος είναι να βοηθήσουμε τους μη έχοντες. Θα δούμε στο τέλος του χρόνου τις δημοσιονομικές δυνατότητες και τα χρήματα θα κατευθυνθούν εκεί που πρέπει».

Το ενδεχόμενο να δοθεί κοινωνικό μέρισμα το 2019 είχε αφήσει στο παρελθόν και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υπογραμμίζοντας ότι «εάν το Νοέμβριο υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια να πετύχουμε και να υπερκαλύψουμε το στόχο, προφανώς αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί».

Με βάση τα παραπάνω - και παρά τα όσα γράφονται τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τους δικαιούχους και τα ποσά, προκύπτει μια εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη για το κοινωνικό μέρισμα 2019: το τελικό ποσό που θα πάρουν - όσοι το πάρουν - θα είναι εξαιρετικά μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Θυμίζουμε ότι το 2018 μοιράστηκαν 1,4 εκατ. νοικοκυριά περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά που πήραν ξεκινούσαν από τα 200 ευρώ και έφταναν τα 1.200 ευρώ.

Φέτος όμως το ποσό που θα διατεθεί είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι είτε οι δικαιούχοι θα είναι λιγότεροι, είτε τα τελικά ποσά θα είναι εξαιρετικά μειωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Ανάσα»! Έρχονται αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις! Τι προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο;

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις έρχονται από τον Ιανουάριο του 2020 σε εκατομμύρια μισθωτούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα καθώς επίσης και εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Αναδρομικά: Έρχεται η πρώτη δόση – Ποιοι και πόσα θα πάρουν;

Από το νέο έτος ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων θα γίνεται με βάση τη νέα ευνοϊκότερη φορολογική κλίμακα που προωθεί η κυβέρνηση.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών εντός των προσεχών εβδομάδων στη Βουλή θα περιλαμβάνονται διατάξεις που θα προβλέπουν αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων, όπως η μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή στο 9% (από 22%) και αλλαγές στην ετήσια έκπτωση φόρου η οποία θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Ειδικότερα, με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος θα μειωθούν από την 1η-1-2020:

  • έως 14,75 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους λαμβάνουν πάνω από 617 ευρώ κάθε μήνα και δεν βαρύνονται με τέκνα
  • έως 13,33 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους λαμβάνουν πάνω από 633 ευρώ κάθε μήνα και βαρύνονται με 1 τέκνο
  • έως 35 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους λαμβάνουν πάνω από 650 ευρώ κάθε μήνα και βαρύνονται με 2 τέκνα
  • έως 37,50 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους λαμβάνουν πάνω από 682 ευρώ κάθε μήνα και βαρύνονται με 3 τέκνα.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share