Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μέχρι τέλος Οκτωβρίου το νομοσχέδιο για ΔΕΗ-ΔΕΠΑ! Τι ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης;

Δείτε εδώ!

14 Οκτωβρίου 2019 15:16
Μέχρι τέλος Οκτωβρίου το νομοσχέδιο για ΔΕΗ-ΔΕΠΑ! Τι ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης;

Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για την ΔΕΗ και την ΔΕΠΑ ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στον Σκάι.

Αναφερόμενος στην περαιτέρω αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι το ΤΑΙΠΕΔ διερευνά όλες τις εκδοχές με βάση όπως τόνισε και τις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα μέχρι τον Ιούνιο. «Το λέω αυτό γιατί ο κ. Τσίπρας κατηγορεί εμάς γιατί συνεχίζουμε τη δική του πολιτική. Το επισημαίνω ότι στα ΕΛΠΕ συνεχίζουμε τη δική του πολιτική», ανέφερε ο υπουργός. ΔΕΗ: Σπάσαν τα τηλέφωνα μετά την ανακοίνωση για τηλεφωνικό διακανονισμό! (Video)

Οι ρυθμίσεις για την ΔΕΗ θα απαλλάσσουν την επιχείρηση από τον ασφυκτικό έλεγχο του Δημοσίου σε θέματα καθημερινής λειτουργίας, ενώ οι διατάξεις για την ΔΕΠΑ θα προσδιορίζουν την νέα μέθοδο ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης που θα χωριστεί σε δύο τμήματα (ΔΕΠΑ Εμπορία και ΔΕΠΑ Υποδομές) με στόχο την πώληση ακόμη και του συνόλου της συμμετοχής του Δημοσίου (65%) στην πρώτη.

Αντιθέτως δεν είναι εφικτή σήμερα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ καθώς η επιχείρηση έχει πολλά χρέη και διαρθρωτικά προβλήματα, μπορεί όμως να προχωρήσει η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ με επιτυχία «όπως έχει συμβεί σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει και πρέπει να προχωρήσει συζητήσεις για συνεργασίες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με Έλληνες και ξένους ιδιώτες προκειμένου να καλύψει το κενό που έχει, διότι το μερίδιό της στις ΑΠΕ σήμερα είναι μόλις 3%.

Αναφερόμενος εξάλλου στις πολιτικές εξελίξεις εκτίμησε ότι η ψήφος των ομογενών είναι ένα πεδίο, στο οποίο μπορεί να υπάρξει συνεννόηση. «Θα έλεγα και ό,τι έχει απομείνει από τη συνταγματική αναθεώρηση, έστω αυτά τα λίγα, πρέπει να τα δούμε συναινετικά, έτσι ώστε το Σύνταγμα να μην αποτελεί, αν μη τι άλλο, εμπόδιο για να προχωρεί η χώρα μπροστά και για να μην υπονομεύεται περαιτέρω η αξιοπιστία της πολιτικής. Αυτά που, πράγματι, μας χωρίζουν δεν είναι τόσα πολλά όσα κατά καιρούς βγαίνουν προς τα έξω. Συνολικά- και νομίζω έχει φανεί και από την άσκηση κυβερνητικής πολιτικής από διαφορετικά κόμματα κατά τις τελευταίες δεκαετίες- προφανώς υπάρχουν διαφορές, αλλά θέλω να πω ότι δεν είμαστε δύο τελείως πια διαφορετικοί κόσμοι, που δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής», κατέληξε ο υπουργός.

ΔΕΗ: 5.000 διακανονισμοί οφειλών σε δύο μέρες! Πώς μπορείτε να κάνετε την ρύθμιση;

Ρεκόρ διακονονισμών έγιναν στην ΔΕΗ! Μέσα σε δυο μέρες έγιναν 5.000! Πώς μπορείτε όμως εσείς να κάνετε την ρύθμιση;

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διήμερο 8 – 9 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν 5.000 διακανονισμοί, εκ των οποίων οι 2.000 τηλεφωνικά. Κατά τις ίδιες πηγές, η ξαφνική κινητικότητα των πολιτών οφείλεται στο γεγονός ότι μειώθηκαν οι προκαταβολές έναντι των συνολικών χρεών που θα πρέπει να καταβάλλουν προκειμένου να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο πρόγραμμα διακανονισμών που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου προβλέπει χαμηλότερη προκαταβολή και έως 24 δόσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το ύψος της προκαταβολής και οι δόσεις κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος της οφειλής, ως εξής:
-Για χρέος έως 500 ευρώ, προκαταβολή 10% και 5 μηνιαίες δόσεις.
-Από 500 ως 1.000 ευρώ, προκαταβολή 10% και 8 μηνιαίες δόσεις.
-Από 1.000 ως 2.000 ευρώ, προκαταβολή 15% και 12 μηνιαίες δόσεις.
-Από 2.000 ως 3.000 ευρώ, προκαταβολή 20% και 18 μηνιαίες δόσεις.
-Από 3.000 ευρώ και πάνω υπάρχουν δύο εναλλακτικές: προκαταβολή 20% και 18 μηνιαίες δόσεις ή προκαταβολή 30% και 24 μηνιαίες δόσεις.

Τι χρειάζεται

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο η διαδικασία έγκρισης είναι αυτοματοποιημένη και θα γίνεται άμεσα στα καταστήματα της ΔΕΗ με την υποβολή της αίτησης. Ο πελάτης θα χρειάζεται να προσκομίσει μόνο τον τελευταίο λογαριασμό του, την αστυνομική του ταυτότητα και τον ΑΦΜ του, στοιχεία που πρέπει να διαθέτει και κατά την τηλεφωνική διαδικασία ρύθμισης.

Πάντως η ΔΕΗ για να επιστρέψει σε ρυθμούς κανονικότητας έχει ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά της και ας είναι για τη διοίκηση η προσέλευση των πολιτών ένα καλό πρώτο βήμα.

Τα χρέη

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ από όλες τις κατηγορίες πελατών (χαμηλή, μέση και υψηλή τάση) διαμορφώθηκαν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2019 κοντά στα 2,8 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 318 εκατ. ευρώ (ποσοστό 11%) έχουν ενταχθεί σε διακανονισμό.

Αναλυτικότερα, 402 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη 1,5 εκατ. πελατών της ΔΕΗ με οφειλές έως 3.000 ευρώ, ενώ συνολικά 364 εκατ. ευρώ οφείλουν στην Επιχείρηση 66.000 πελάτες που τα χρέη τους ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ ανά περίπτωση.

Αντίστοιχα, οι λεγόμενοι τελικοί πελάτες της ΔΕΗ (επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, εξοχικά στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, καταναλωτές που έχουν μετακινηθεί σε άλλους προμηθευτές κ.ά.). είναι 2,2 εκατ. και οφείλουν ως 3.000 ευρώ και συνολικά 694 εκατ. ευρώ, ενώ 143.182 πελάτες με οφειλή άνω των 3.000 ευρώ ανά περίπτωση χρωστούν συνολικά 1 δισ. ευρώ.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Τεράστια ανάσα! Νέο επίδομα 280 ευρώ!

Επίδομα Στέγασης: Εγκρίθηκε το κονδύλι για την καταβολή του!

Διαβάστε περισσότερα θέματα οικονομίας στο Athensmagazine.gr

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share