Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Επίδομα ανάσα: 600+ ευρώ στους λογαριασμούς σας από 25 Οκτωβρίου!

Σας αφορά όλους!

14 Οκτωβρίου 2019 07:43
Επίδομα ανάσα: 600+ ευρώ στους λογαριασμούς σας από 25 Οκτωβρίου!

Αντίστροφα μετρούν ήδη οι ασφαλισμένοι για τις πληρωμές για το ΚΕΑ, το επίδομα ενοικίου, τα προνοιακά επιδόματα και τις συντάξεις Νοεμβρίου.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάστε πότε θα πληρωθεί ΚΕΑ, επίδομα ενοικίου και προνοιακά επιδόματα.

Μεταξύ 24 και 25 Οκτωβρίου αναμένεται να πληρωθούν τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης - ΚΕΑ και το επίδομα ενοικίου.

Ειδικότερα μεταξύ 24 και 25 Οκτωβρίου θα καταβληθούν :

- προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα μηνός Οκτωβρίου

- το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης - ΚΕΑ στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως 30 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

- το Επίδομα ενοικίου μηνός Οκτωβρίου θα καταβληθεί σε όλους όσοι υπέβαλλαν αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έως 30 Σεπτεμβρίου και αυτή έχει εγκριθεί.

Συντάξεις Νοεμβρίου

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019 πρόκειται να ξεκινήσει η καταβολή στους ασφαλισμένους.

Την Παρασκευή 25/10 θα πληρωθούν οι συντάξεις σε:

- ΟΑΕΕ,

- ΟΓΑ

- ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών)

- ΟΠΕΚΑ, συντάξεις των ανασφάλιστων Υπερήλικων

Την Τετάρτη 30/10 θα πληρωθούν:

- Οι συντάξεις του ΙΚΑ

- Οι συντάξεις του Δημοσίου

- Οι συντάξεις στο ΝΑΤ

- Όλα τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών)

- Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Νοεμβρίου 2019

Αλλαγές και μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ από το 2020!

Ένα χρόνο πριν από το προκαθορισμένο -δηλαδή μέσα στο 2020- αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω ο ΕΝΦΙΑ, μετά το φετινό «ψαλίδι» κατά 22% μεσοσταθμικά.

Δείτε επίσης: Ποιες είναι οι προθεσμίες για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ;

Μετά τη φετινή «ανάσα», η κυβέρνηση σχεδίαζε να προχωρήσει στην επόμενη μείωση του φόρου ακινήτων το 2021.

Ωστόσο, η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 7.000 περιοχές που σήμερα βρίσκονται εκτός, ανατρέπει τον σχεδιασμό και επισπεύδει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να αντισταθμισθούν οι μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από τις αλλαγές στις τιμές των ακινήτων.

Πώς θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ το 2020
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νέα Σαββατοκύριακο», ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες που θα καθοριστούν τον ερχόμενο Μάιο σε όλη τη χώρα και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται να μειωθεί κατά μέσο όρο 10%, αλλά η νέα μείωση δεν θα είναι οριζόντια.

Θα είναι στοχευμένη με παρεμβάσεις στους συντελεστές της κλίμακας υπολογισμού του βασικού φόρου προκειμένου να σβήσουν οι μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από το άλμα που θα κάνουν οι αντικειμενικές αξίες σε πολλές περιοχές της χώρας. Ειδικά στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες, όπου η διαφορά μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών παραμένει σημαντική και μετά την αναπροσαρμογή του 2018 αλλά και σε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας που έχει επεκταθεί η μόδα του Airbnb όπως είναι τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, τα Ιλίσια, το Παγκράτι και οι τιμές πώλησης των κατοικιών έχουν τραβήξει την ανηφόρα.

Ένταξη 7.000 περιοχών
Με τις νέες τιμές ζώνης και την ένταξη όλων των περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να βάλει στα ταμεία του πρόσθετα έσοδα, κυρίως από τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα μεγάλης αξίας τα οποία βρίσκονται σήμερα σε περιοχές – φιλέτα σε νησιά όπως τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα και σε ακριβές περιοχές ακόμα και στην Αττική και είναι σχεδόν αφορολόγητοι.

Και αυτό, γιατί τα ακίνητά τους βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος. Με την ένταξη των 7.000 περιοχών στο σύστημα οι τιμές των ακινήτων ειδικά αυτών που έχουν υψηλή αξία θα πάρουν αμέσως «φωτιά», με το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίζει έξτρα έσοδα περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα «κάποιοι μπορεί να πληρώσουν περισσότερο για ακίνητα που δεν φορολογούνται ή φορολογούνται πολύ χαμηλά» ενώ έχει διαπιστωθεί ότι «υπάρχει ακίνητη περιουσία σε ακριβές περιοχές, ακριβά νησιά, που δεν φορολογείται κατά τον τρόπο που έπρεπε. Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα φορολογικής δικαιοσύνης».

«Ισορροπεί» τα πράγματα η νέα μείωση
Παράλληλα, για να μην εξανεμιστεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ που είδαν στον φετινό λογαριασμό οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, το υπουργείο Οικονομικών θα ξαναγράψει την κλίμακα υπολογισμού του βασικού φόρου. Με παρεμβάσεις στα σημερινά κλιμάκια των τιμών ζώνης και τους συντελεστές θα περιορίζει τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τους φορολογούμενους που κατοικούν σε περιοχές όπου η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών είναι μεγάλη.

Στις περιοχές αυτές θα πρέπει να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε να μη χαθούν οι μειώσεις του 2019 (κατά 22% μεσοσταθμικά) αλλά και να προκύψει κάποιο αλλά μικρότερο όφελος από τη δεύτερη δόση των μειώσεων η οποία θα είναι της τάξης του 10%.

Με δεδομένο ότι θα υπάρξουν και μειώσεις σε τιμές ζώνης όπως στις 12 περιοχές που πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τις αντικειμενικές αξίες, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι η αύξηση των εσόδων που θα προκύψει το επόμενο έτος θα ανέλθει στα 142 εκατ. ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share