Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κοινωνικό Μέρισμα 2019: Από 500 έως 1.000 ευρώ στις τσέπες σας!

''Κλείδωσε'' η καταβολή!

13 Οκτωβρίου 2019 09:25
Κοινωνικό Μέρισμα 2019: Από 500 έως 1.000 ευρώ στις τσέπες σας!

Από 500 έως 1.000 ευρώ στις τσέπες σας με το Κοινωνικό Μέρισμα!

Κλείδωσε το κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του έτους!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προσδιόρισε στα 300 εκατ. ευρώ το ποσό το οποίο αναμένεται να καταβληθεί στους ασθενέστερους τα Χριστούγεννα. Έκτακτο επίδομα θέρμανσης, εποχικό επίδομα ΟΑΕΔ, δικαιολογητικά!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επιβεβαίωσε την καταβολή κοινωνικού μερίσματος τα Χριστούγεννα και σίγουρα πριν από το τέλος του 2019.

Διαβάστε με την ευκαιρία: Συντάξεις Νοεμβρίου: Πότε καταβάλλονται τα χρήματα στους συνταξιούχους; Αναλυτικά οι ημερομηνίες!

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Τα ποσά
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό (ένας ενήλικας μόνος)

Εισόδημα 0 – 5.000 ευρώ ενίσχυση 450 ευρώ
Εισόδημα 5.000 – 7.000 ευρώ ενίσχυση 350 ευρώ
Εισόδημα 7.000 – 9.000 ευρώ ενίσχυση 250 ευρώ

Δυο ενήλικα μέλη (π.χ. ζευγάρι χωρίς παιδιά):

Εισόδημα 0 – 7.500 ευρώ ενίσχυση 675 ευρώ
Εισόδημα 7.500 – 10.500 ευρώ ενίσχυση 525 ευρώ
Εισόδημα 10.500 – 13.500 ευρώ ενίσχυση 375 ευρώ

Δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος (π.χ. ζευγάρι με παιδί)

Εισόδημα 0 – 8.750 ευρώ ενίσχυση 787 ευρώ
Εισόδημα 8.750 – 12.250 ευρώ ενίσχυση 612 ευρώ
Εισόδημα 12.250 – 15.750 ευρώ ενίσχυση 437 ευρώ

Τρία ενήλικα μέλη ή δυο ενήλικα και δυο ανήλικα μέλη (π.χ. ζευγάρι με δυο παιδιά)

Εισόδημα 0 – 10.000 ευρώ ενίσχυση 900 ευρώ
Εισόδημα 10.000 – 14.000 ευρώ ενίσχυση 700 ευρώ
Εισόδημα 14.000 – 18.000 ευρώ ενίσχυση 500 ευρώ

Τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δυο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη (π.χ. ζευγάρι με τρία παιδιά)

Εισόδημα 0 – 11250 ευρώ ενίσχυση 1012.5 ευρώ
Εισόδημα 11.250 – 15.750 ευρώ ενίσχυση 787 ευρώ
Εισόδημα 15.750 – 20.250 ευρώ ενίσχυση 562 ευρώ.

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Εισοδηματικά κριτήρια
9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος
13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη

Εποχικό επίδομα: Πότε θα καταβληθεί η επόμενη δόση;

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για το εποχικό επίδομα του ΟΑΕΔ, για το οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως και τις 2 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Δείτε επίσης: Επίδομα ανάσα έως 752 ευρώ τις επόμενες ημέρες!

Τα ποσά καταβάλλονται κάθε Παρασκευή (11,18 και 25 Οκτωβρίου), μέχρι και τα μέσα του Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν καταθέτουν την αίτηση απαιτούνται περίπου μέχρι 15 μέρες για την πιστοποίηση των στοιχείων και η εκκαθάριση για να πληρωθεί στην συνέχεια, ενώ θα πρέπει να καταθέσουν άμεσα τα δικαιολογητικά για να μην καθυστερήσει η εκκαθάριση και η πίστωση του ποσού στον λογαριασμό του δικαιούχου.

Ποιοι το δικαιούνται

Δικαιούχοι του εποχικού επιδόματος είναι εργαζόμενοι των εξής κλάδων:

Οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, μουσικοί μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, υποδηματεργάτες, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών-ανυψωτικών-οδοποιητικών-γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου-κινηματογράφου, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτες, χορευτές - μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων, καθώς και των τεχνικών απασχολούμενών σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις-μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων.

Τα δικαιολογητικά για τις ημέρες ασφάλισης, το εισόδημα και την άδεια διαμονής για τους πολίτες τρίτων χωρών, αναζητούνται αυτεπάγγελτα από τον ΟΑΕΔ μέσω των Πληροφοριακών Συστημάτων του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), της Γ.Γ.Π.Σ. και του υπουργείου Εσωτερικών, αντίστοιχα.

Πληροφορίες σε σχέση με τους όρους, τις προϋποθέσεις, το ύψος του εποχικού επιδόματος και τα δικαιολογητικά είναι διαθέσιμες στον διαδικτυακό τόπο του Οργανισμού (www.oaed.gr).

Φοιτητικό επίδομα: Αυτοί το δικαιούνται! Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις;

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι αιτήσεις για το φοιτητικό επίδομα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε και ποιοι το δικαιούνται!

Δείτε επίσης: Νέο επίδομα ανάσα: Έτσι θα πάρετε 380 ευρώ!

Το επίδομα αφορά στο ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 και θα αγγίζει τα 380 ευρώ.

Το ΙΚΥ ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι τις προσεχείς ημέρες ολοκληρώνονται οι διοικητικές διαδικασίες προκειμένου να δημοσιευθεί η σχετική πρόσκληση.

Αμεσα, θα ξεκινήσει και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο πλαίσιο της Πράξης «Πρόγραμμα Οικονομικής Ενίσχυσης Επιμελών φοιτητών/τριων που ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες» – Γ’ κύκλος (ακαδ. έτος 2018/19).

Οι υποψήφιοι οφείλουν, στην προθεσμία που αναμένεται να προκηρύξει το ΙΚΥ να υποβάλλουν αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή.

Οι δικαιούχοι

Για να υποβάλλει αίτηση ο φοιτητής πρέπει:

-Να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
-Να είναι κάτοχος ακαδημαϊκής ταυτότητας σε ισχύ,
-Να είναι κάτοχος Α.Φ.Μ.
-Η υπηκοότητα να συνδέεται μόνο με το πρόσωπο του φοιτητή και όχι με των γονέων ή κηδεμόνων αυτού.

Διαδικασία υποβολής για το επίδομα

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή ο δικαιούχος (γονέας ή φοιτητής) θα χρησιμοποιήσει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password), που του χορηγήθηκε από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του taxisnet.

Η εισαγωγή των κωδικών πρόσβασης επέχει θέση δήλωσης συναίνεσης διασταύρωσης των στοιχείων του.

Ο αιτών συμπληρώνει υποχρεωτικά στα αντίστοιχα πεδία της αίτησης τα ακόλουθα στοιχεία:

-Τον αριθμό της ακαδημαϊκής ταυτότητας του φοιτητή,
-Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του ιδίου, του/της συζύγου και του φοιτητή εάν δικαιούχος είναι ο γονέας ή μόνο το Α.Φ.Μ. του ιδίου στην περίπτωση που δικαιούχος είναι ο φοιτητής (σύμφωνα με το άρθρο 2 ΚΥΑ),
-Τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου,
-Τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για την δωρεάν σίτιση; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τους φοιτητές;

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για την δωρεάν σίτιση; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τους φοιτητές; Μεταξύ άλλων, σήμερα έγιναν γνωστά προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες των πανεπιστημίων όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για την δωρεάν σίτιση ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.

Το φετινό τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μετά τις ενσωματώσεις τμημάτων και την «πανεπιστημιοποίηση» σχολών των ΤΕΙ, είναι εντελώς διαφορετικό από το περσινό. Ξεκινούν οι αιτήσεις για το φοιτητικό επίδομα και τα 380 ευρώ!

Ο φοιτητής που επιθυμεί να σιτίζεται δωρεάν και εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην παρούσα απόφαση, υποβάλλει εντός των οριζόμενων προθεσμιών από την Λέσχη ή το Ίδρυμα, εάν σε αυτό δεν λειτουργεί Λέσχη, αίτηση για τη δωρεάν σίτισή του.

Δικαιούχοι δωρεάν σίτισης

α. Οι ενεργοί φοιτητές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) «δηλαδή Πανεπιστημίων και πρώην ΤΕΙ» της ημεδαπής, του πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 του ν. 4009/2011 (Α 195), εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου αντίστοιχα.

β. (i) Οι εγγεγραμμένοι ως φιλοξενούμενοι φοιτητές σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, οι οποίοι προέρχονται από άλλα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ή ερευνητικών προγραμμάτων συνεργασίας, όπως ορίζονται στο άρθρο 36 παράγραφος 2 (α) και (β) του ν. 4009/2011 (Α 195).

(ii) Οι εγγεγραμμένοι ως φιλοξενούμενοι φοιτητές σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, οι οποίοι προέρχονται από ομοταγή Ιδρύματα της αλλοδαπής στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ή ερευνητικών προγραμμάτων συνεργασίας, όπως ορίζονται στο άρθρο 36 παράγραφος 2 (α) και (β) του ν. 4009/2011 (Α 195).

γ. Οι φοιτητές που μετακινούνται προσωρινά από ένα Α.Ε.Ι. σε άλλο της ημεδαπής, σύμφωνα με τον Οργανισμό του Ιδρύματος προέλευσης, όπως ορίζονται στο άρθρο 36 παράγραφος 2 (ε) του ν. 4009/2011 (Α 195).

δ. Οι αλλοδαποί υπότροφοι του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων που πραγματοποιούν προπτυχιακές σπουδές σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της επόμενης παραγράφου, εξαιρουμένων των περιπτώσεων (β)(ii) και (δ).

Προϋποθέσεις για δωρεάν σίτιση φοιτητών

1. Άγαμοι φοιτητές, των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, όπως προκύπτει από τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) του τελευταίου οικονομικού έτους, δεν υπερβαίνει τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) Ευρώ προκειμένου για οικογένεια με ένα μόνο τέκνο. Για οικογένειες με δύο τέκνα και πλέον το παραπάνω ποσό προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) Ευρώ για κάθε τέκνο πέραν του πρώτου. Το ανωτέρω διαμορφούμενο ποσό προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) Ευρώ εφόσον ο αδελφός του δικαιούχου φοιτητή είναι ενεργός φοιτητής του πρώτου κύκλου σπουδών. Εάν περισσότεροι του ενός αδελφοί υπάγονται σε αυτήν την κατηγορία το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) Ευρώ για καθέναν από αυτούς.

2. Έγγαμοι φοιτητές, των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, όπως προκύπτει από τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) του τελευταίου οικονομικού έτους δεν υπερβαίνει τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) Ευρώ. Προκειμένου για έντεκνη οικογένεια το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) Ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο.

3. Άγαμοι φοιτητές άνω των 25 ετών των οποίων το ετήσιο ατομικό εισόδημα, όπως προκύπτει από το αντίστοιχο εκκαθαριστικό σημείωμα της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) του τελευταίου οικονομικού έτους, δεν υπερβαίνει τις είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) Ευρώ.

4. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του ίδιου του φοιτητή, των γονέων του και των ανήλικων αδελφών του από κάθε πηγή. Προκειμένου για έγγαμο φοιτητή, ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα των ιδίου, του/της συζύγου του/της και των ανηλίκων τέκνων του από κάθε πηγή.

5. Τα κατά περίπτωση διαμορφούμενα ποσά μειώνονται κατά 10%, όταν οι δικαιούχοι φοιτητές κατοικούν μόνιμα στο Δήμο που έχει την έδρα της η Λέσχη ή το Ίδρυμα, εάν σε αυτό δεν λειτουργεί Λέσχη.

6. Το ύψος του ετήσιου οικογενειακού ή ατομικού εισοδήματος δεν αποτελεί κριτήριο παροχής δωρεάν σίτισης στον φοιτητή, όταν ο ίδιος, ανεξαρτήτου ηλικίας, ή ένας εκ των γονέων του εάν είναι άγαμος κάτω των 25 ετών, ή ο/η σύζυγος του/της εάν είναι έγγαμος, εισπράττει επίδομα ανεργίας.

7. Στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος φοιτητής ή/και οι γονείς του ή ο/η σύζυγος του/της, εφόσον αυτός είναι έγγαμος, δεν υποχρεούνται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α 75) περί μη υποχρέωσης υποβολής δήλωσης.

8. Η Λέσχη ή η Επιτροπή Φοιτητικής Μέριμνας του Ιδρύματος, εάν σε αυτό δεν λειτουργεί Λέσχη , μπορεί να ζητά και άλλα, κατά την κρίση της αποδεικτικά στοιχεία για την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του ενδιαφερόμενου, προκειμένου να αποφανθεί αν δικαιούται ή όχι σίτισης.

Δείτε ακόμα: Χωρίς θέρμανση θα μείνουν τα σχολεία φέτος! Οι διευθυντές προειδοποιούν!

9. Αν η χρηματοδότηση του Ιδρύματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 63 του ν.4009/2011 (Α 195), δεν επαρκεί για την κάλυψη της δαπάνης σίτισης του συνόλου των φοιτητών που εμπίπτουν στις κατηγορίες της παραγράφου 2 του παρόντος, τότε το Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης ή η Επιτροπή Φοιτητικής Μέριμνας του Ιδρύματος, εάν δεν υφίσταται Λέσχη, χορηγεί την προβλεπόμενη στο άρθρο 6 της παρούσης ειδική ταυτότητα κατά προτεραιότητα σε όσους εμπίπτουν στις κατωτέρω αναφερόμενες κατηγορίες.

10. α) Φοιτητές που είναι πολύτεκνοι, κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 (Α 229), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α 75), και τέκνα αυτών. Η πολυτεκνική ιδιότητα διατηρείται ισοβίως σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 6 του ν.3454/2006 (Α 75).

β) Φοιτητές που φέρουν την ιδιότητα του γονέα ή του τέκνου πολυμελούς οικογένειας με τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα.

γ) Φοιτητές με αδελφό ή αδελφή, ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του ν. 4009/2011 (Α 195), εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή πρώην Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους. δ) Απορφανισθέντες φοιτητές από τον ένα ή και από τους δύο γονείς, εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 25οέτος της ηλικίας τους.

ε) Φοιτητές που φέρουν την ιδιότητα του τέκνου άγαμης μητέρας με τουλάχιστον ένα μη αναγνωρισθέν τέκνο, το οποίο ή τα οποία δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους.

στ) Φοιτητές με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%.

ζ) Οι πάσχοντες από τις σοβαρές ασθένειες που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 3794/2009 (Α 156).
η) Φοιτητές που φέρουν την ιδιότητα του τέκνου θύματος τρομοκρατίας, όπως ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν. 1897/1990 (Α 120) και δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους.

Χρόνος και τόπος παροχής του φοιτητικού συσσιτίου

Το συσσίτιο παρέχεται όλες τις ημέρες της εβδομάδας στο εστιατόριο της Λέσχης από 1η Σεπτεμβρίου κάθε ημερολογιακού έτους έως την περάτωση των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου και διακόπτεται μόνο κατά τις ημέρες των διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα.

Έναρξη, διακοπή και λήξη της δωρεάν σίτισης

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share