Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

28η Οκτωβρίου: Πώς θα πληρωθούν όσοι θα εργαστούν την ημέρα αργίας;

Δείτε αναλυτικά!

13 Οκτωβρίου 2019 08:56
28η Οκτωβρίου: Πώς θα πληρωθούν όσοι θα εργαστούν την ημέρα αργίας;

Όπως είναι γνωστό η 28η Οκτωβρίου σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 του Β.Δ. 748/1966 είναι ημέρα προαιρετικής αργίας.

Δείτε επίσης: Εποχικό επίδομα: Πότε θα καταβληθεί η επόμενη δόση;

Έτσι λοιπόν η λειτουργία των επιχειρήσεων και κατ επέκταση η απασχόληση των μισθωτών σ’ αυτές ανήκουν αποκλειστικά στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, οπότε οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν εφόσον αποφασισθεί αυτό. Έχει διαπιστωθεί, όμως, ότι σε μεγάλο ποσοστό οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν και επομένως χαρακτηρίζεται ως κατ΄ έθιμο αργία.


Οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας που από το νόμο έχουν καθορισθεί και κατά τις οποίες απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία, επαγγελματική δραστηριότητα, καθώς και η απασχόληση των μισθωτών είναι οι εξής:

25η Μαρτίου
η Δευτέρα του Πάσχα
η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου)
η εορτή της Γεννήσεως του Χριστού (25η Δεκεμβρίου).
Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (άρθρο 42, Ν.4554/2018)

Οι ημέρες προαιρετικής αργίας είναι :


Η 28η Οκτωβρίου είναι μία από τις εξαιρέσιμες εορτές του έτους, αλλά έχει το χαρακτήρα της προαιρετικής αργίας.
Η 1η Μαΐου βάσει του Α.Ν 380/68 μπορεί να καθορίζεται και σαν ημέρα υποχρεωτικής αργίας με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, αυτό γίνεται μέχρι και σήμερα.
Η μόνη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο αργιών είναι ότι στις υποχρεωτικές αργίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών ενώ κατά την προαιρετική αργία εξαρτάται από την κρίση (βούληση) του εργοδότη αν θα λειτουργήσει την επιχείρηση.

Αμοιβή κατά την 28η Οκτωβρίου

Σε ότι αφορά την αμοιβή της 28ης Οκτωβρίου πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα στους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά την μέρα αυτή και στους μισθωτούς που δεν θα απασχοληθούν. Εάν η επιχείρηση δεν λειτουργήσει, είτε γιατί έχει καθοριστεί ως αργία κατ΄ έθιμο ή το αποφάσισε ο εργοδότης, είτε γιατί υπάρχει επιχειρησιακή σύμβαση, Διάταγμα, Υπουργική Απόφαση, Κανονισμός κλπ, οι μισθωτοί, πέρα από τον κανονικό τους μισθό η το ημερομίσθιό τους δεν δικαιούνται να λάβουν καμία άλλη αμοιβή. Αντίθετα εάν ο εργοδότης αποφασίσει να λειτουργήσει την επιχείρηση και εφόσον οι μισθωτοί απασχοληθούν δικαιούνται να λάβουν προσαύξηση 75% στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους ( αν αμείβονται με μισθό) και 75% προσαύξηση στο νόμιμο ημερομίσθιό τους (αν αμείβονται με ημερομίσθιο) καθώς επίσης και καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους.

Στην περίπτωση που ο εργοδότης αποφασίσει να λειτουργήσει κανονικά την επιχείρησή του και οι μισθωτοί με δική τους πρωτοβουλία δεν εργαστούν τότε δεν δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (αν αμείβονται με ημερομίσθιο) ή το1/25 του μισθού τους (αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό).

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο θα κοστίζει; Τι αλλάζει με το επίδομα;

Στις 15 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο. Πετρέλαιο θέρμανσης: Μειώθηκε η τιμή του σε σχέση με πέρυσι!

Στο 1,02 ευρώ το λίτρο εκτιμούν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών ότι θα διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, κατά την έναρξη της περιόδου διάθεσής του στην αγορά.

Η τιμή προκύπτει με βάση τα τωρινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας δολαρίου/ευρώ και είναι φθηνότερη σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018 (1,145 ευρώ) αλλά και με την τιμή που διαμορφώθηκε τον Απρίλιο, στη λήξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά (1,079 ευρώ). «Φωτιά» το πετρέλαιο θέρμανσης! Πόσο θα πληρώσουμε φέτος; (Video)

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ) Γιάννης Αληγιζάκης τόνισε, χθες, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου, ότι η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στα χρόνια της κρίσης μειώθηκε κατά 70%. Σημείωσε ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο προϊόν, έως ότου όμως δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις γι' αυτό, πρότεινε τη διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης σε όλες τις οικογένειες με εισόδημα έως 50.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

Το επίδομα θέρμανσης

Η κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγηθεί διευρυμένο επίδομα θέρμανσης και με προκαταβολή στα νοικοκυριά, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανακοίνωσης πρόσθετων θετικών μέτρων φέτος, όπως και το 2020 αν υπερκαλύπτεται ο στόχος για το πλεόνασμα.

Για το 2020 αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε μέτρα όπως η προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος και η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

«Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχουμε αποφασίσαμε να δώσουμε διευρυμένο επίδομα με προκαταβολή» δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι τα κριτήρια θα είναι διευρυμένα και η προκαταβολή θα δοθεί ανάλογα με τη ζώνη.

Όπως είπε, «την προηγούμενη εβδομάδα προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος και επιλογή του πρωθυπουργού είναι να χρησιμοποιηθεί για το επίδομα θέρμανσης».

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ακόμη ότι στόχος της κυβέρνησης είναι από την 1.1.2020 να τεθεί σε ισχύ η νέα ρύθμιση οφειλών σε 24 - 48 δόσεις, η οποία θα περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο και θα προβλέπει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη σ αυτήν.

Σε ότι αφορά τις προθέσεις και τα σχέδια της κυβέρνησης για περαιτέρω θετικά μέτρα που θα ελαφρύνουν τα νοικοκυριά, ο κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος στο 2019 είπε:

«Εάν το Νοέμβριο υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια να πετύχουμε και να υπερκαλύψουμε τον στόχο, προφανώς αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί».

Σχετικά με το 2020 τόνισε ότι «εάν προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, από αυτόν που εκτιμάμε σήμερα και κλείνουμε τον προϋπολογισμό του 2020, μπορεί να αξιοποιηθεί ενδεικτικά για την προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος ή την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Σε ότι αφορά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ο υπουργός τοποθέτησε χρονικά στον Μάιο του 2020 τις αποφάσεις για τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό.

Αναφερόμενος στις συντάξεις ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει τις οριστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα τις σεβαστεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share