Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Πρώτη Κατοικία: Απογοητευτικοί είναι οι ρυθμοί για τις ρυθμίσεις των δανείων!

Τι δείχνουν τα στοιχεία;

8 Οκτωβρίου 2019 23:53
Πρώτη Κατοικία: Απογοητευτικοί είναι οι ρυθμοί για τις ρυθμίσεις των δανείων!

Απογοητευτικοί είναι οι ρυθμοί για τις ρυθμίσεις των δανείων για την πρώτη κατοικία! Διαψεύδονται οι προσδοκίες τραπεζών και αρμόδιων υπηρεσιών ότι μπαίνοντας το Φθινόπωρο ο ρυθμός των αιτήσεων θα εκτιναχθεί.

Με τη συμπλήρωση 14 εβδομάδων λειτουργίας της ειδικής, ηλεκτρονικής πλατφόρμας κι έχοντας καταργηθεί το μόνο... χειροκίνητο στοιχείο της διαδικασίας- το πιστοποιητικό βαρών από τα Υποθηκοφυλακεία- τα επίσημα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους:

Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 36.309 χρήστες.

Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 24.452 χρήστες.

Έχουν υποβληθεί 105 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.

Έχουν δοθεί 16 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.

Έχουν ήδη αποδεχθεί 7 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.

Από τα παραπάνω στοιχεία, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα: 1) ενώ οι τράπεζες υπολόγιζαν σε περίπου 150.000 τους οφειλέτες που καλύπτονται από το πλαίσιο προστασίας, μπαίνοντας στον Οκτώβριο έχουν εμφανιστεί κάτι παραπάνω από 36 χιλιάδες δηλαδή περίπου το 1/5 από τους ενδιαφερόμενους 2) οι αιτήσεις ρύθμισης και η αποδοχή τους προχωράνε με βραδείς ρυθμούς, κάτι που σημαίνει ότι οι προθεσμίες ενδεχομένως θα πρέπει να συντμηθούν 3) από το κονδύλι των 150 εκατ. Ευρώ που έχει προβλεφθεί για τη φετινή επιδότηση όσων ρυθμίζουν τα δάνεια τους, είναι ζήτημα αν θα προλάβουν να απορροφηθούν 2-3 εκατ. Ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, αν η εικόνα αυτή δεν αλλάξει εντυπωσιακά μέσα στις επόμενες εβδομάδες, δύσκολα θα μπορέσει να επιχειρηματολογήσει η ελληνική πλευρά για την ανάγκη έστω μικρής παράτασης του πλαισίου προστασίας, που κατεβάζει ρολά στις 31 Δεκεμβρίου...

Πρώτη κατοικία: Αυξήθηκαν οι αιτήσεις στις 17.925 στην πλατφόρμα!

Αυξήθηκαν οι αιτήσεις στις 17.925 στην πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία και την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ειδικής γραμματείας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, αθροιστικά από 1η Ιουλίου 2019 μέχρι 1η Σεπτεμβρίου 2019:

Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 85.628 χρήστες.

Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 17.925 χρήστες.

Έχουν υποβληθεί 32 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.

Έχουν δοθεί 2 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες και εκκρεμεί η αποδοχή από τη μεριά των δανειοληπτών.

Πρώτη κατοικία: Η πλατφόρμα "σώζει" τα ακίνητα πριν "βγουν" στο σφυρί!

Η πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία "σώζει" τα ακίνητα πριν "βγουν" στο σφυρί! Οι δανειολήπτες δεν πρέπει να περιµένουν καθώς η οφειλή τοκίζεται!

Σύµφωνα µε τον ειδικό γραµµατέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρµούση, οι ιδιώτες δανειολήπτες οι οποίοι αναµένεται να υποβάλουν αίτηµα ένταξης στο νέο πλαίσιο προστασίας υπολογίζονται στους 130.000, ενώ ακόµα 50.000 αιτήµατα θα υποβληθούν από δανειολήπτες µε µικρά επιχειρηµατικά και επαγγελµατικά δάνεια µε προσηµείωση πρώτης κατοικίας.

Τουλάχιστον 180.000 δανειολήπτες που έχουν κόκκινο δάνειο µε προσηµείωση πρώτης κατοικίας θα µπορέσουν να προστατευθούν µέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρµας που ανοίγει την ερχόµενη ∆ευτέρα 1η Ιουλίου και η οποία θα παραµείνει ανοιχτή µέχρι το τέλος του χρόνου.

Σε χθεσινό σεµινάριο που οργάνωσε η Ειδική Γραµµατεία ∆ιαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους υπογραµµίστηκε ότι οι δανειολήπτες που βρίσκονται στο... κόκκινο δεν πρέπει να περιµένουν πρώτα τον πλειστηριασµό για να ξεκινήσουν τη διαδικασία, για δύο βασικούς λόγους: πρώτον, διότι η οφειλή τοκίζεται και, δεύτερον, επειδή µπορεί να υπάρξουν στο µέλλον κάποιες αλλαγές στο πλαίσιο, οι οποίες να καταστήσουν µη επιλέξιµο έναν δανειολήπτη που είναι σήµερα επιλέξιµος.

«Το νωρίτερο, το καλύτερο»
Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά «το νωρίτερο, το καλύτερο», προσθέτοντας ότι τακτικές του παρελθόντος που κατάφερναν συνεχώς αναστολή των πλειστηριασµών, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές µε τη νέα πλατφόρµα. Πάντως, ακόµη και αν δοθεί διαταγή για πλειστηριασµό ενώ έχει ήδη υποβληθεί αίτηση, υπάρχουν και τα «όπλα»

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share