Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Προσοχή! Τα λάθη στο Κτηματολόγιο που σας κοστίζουν ακριβά!

Μέχρι 5.000 ευρώ μπορεί να κοστίσουν οι μεταβολές μετά τη δήλωση!

8 Οκτωβρίου 2019 18:37
Προσοχή! Τα λάθη στο Κτηματολόγιο που σας κοστίζουν ακριβά!

Προσοχή! Τα λάθη στο Κτηματολόγιο που σας κοστίζουν ακριβά! Κτηματολόγιο: Εκπνέουν οι προθεσμίες σε 21 περιοχές της χώρας!

Ακριβά κοστίζουν τα λάθη των ιδιοκτητών στις περιοχές στις περιοχές στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση. Σύμφωνα με την εφημερίδα “TΑ ΝΕΑ” και τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματικών Αγρονόμων –Τοπογράφων, Μιχάλη Καλογιαννάκη, «συνήθως επειδή ήταν τα πρώτα προγράμματα κτηματογράφησης (ξεκίνησαν το 1996 αλλά και η 2η γενιά που ξεκίνησε το 2008) παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα ακρίβειας στην περιγραφή των ακινήτων (όριο, σχήμα, διαστάσεις)». Τελευταία ευκαιρία για το Κτηματολόγιο!

Όπως δηλώνει ο κ. Καλογιαννάκης, στην περίπτωση που τα λάθη είναι σημαντικά απαιτείται αλλαγή στο Κτηματολόγιο των ορίων προκειμένου να μεταβιβαστεί ή να οικοδομηθεί το ακίνητο, γεγονός που κοστίζει σε χρήμα και χρόνο.

Αν υπάρχουν προβλήματα με τα όρια πρέπει να γίνει χωρική μεταβολή με περιγραφή της πραγματικής κατάστασης, με τη βοήθεια αγρονόμου τοπογράφου μηχανικού - και αφού έχουν ενημερωθεί οι ιδιοκτήτες των γειτονικών ακινήτων που επηρεάζονται από τις αλλαγές - γίνεται η αλλαγή στη βάση του Κτηματολογίου. Αν δεν υπάρχει συμφωνία, απαιτείται δικαστική εμπλοκή.

Κατά τον κ. Καλογιαννάκη για να ολοκληρωθεί η διαδικασία απαιτούνται κατά μέσο όρο έξι μήνες σε περίπτωση συμφωνίας ή 1,5 χρόνος εάν χρειαστεί δικαστική απόφαση.

Κάθε μήνα κατατίθενται στο Κτηματολόγιο 300 αιτήσεις για χωρικές μεταβολές στις οποίες δεν απαιτείται δικαστική απόφαση και άλλες τόσες με δικαστική απόφαση.

Για όλες τις αλλαγές το προσωπικό είναι μόλις τρεις αγρονόμοι τοπογράφοι μηχανικοί που στελεχώνουν το τμήμα.

Το κόστος για τη χωρική μεταβολή κυμαίνεται μεταξύ 1.000 ευρώ και 5.000 ευρώ.

Εκτός όμως από τις περιπτώσεις που πρέπει να διορθωθεί η χωρική βλάβη του Κτηματολογίου υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου ένας ιδιοκτήτης θέλει απλώς να κατατμήσει το ακίνητο του και να προκύψει νέα ιδιοκτησία ή σύσταση κάθετων ιδιοκτησιών. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτούνται κατά μέσο όρο τρεις μήνες ενώ για τις περιπτώσεις κατάτμησης του οικοπέδου ή σύσταση κάθετης /οριζόντιας ιδιοκτησίας το κόστος είναι 1.000 ευρώ (όταν δε χρειάζεται δικαστική απόφαση) και πάνω από 3.000 ευρώ αν χρειαστεί προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Κτηματολόγιο: Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα! Ποιοι θα τα πληρώσουν;

Τσουχτερά πρόστιμα, που φτάνουν ακόμη και τα 1.500 ευρώ, ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης στο Κτηματολόγιο, θα έρθουν αντιμέτωποι οι ασυνεπείς ιδιοκτήτες ακινήτων μετά την εκπνοή των προθεσμιών των τελευταίων παρατάσεων.

Ήδη την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος παρατάσεις διάρκειας 15 ημερών έως και δύο μηνών για τις υπό κτηματογράφηση περιοχές, των οποίων οι προθεσμίες έληγαν αυτές τις ημέρες.

Να σας θυμίσουμε επίσης: Παράταση στις δηλώσεις σε όλη την Ελλάδα! Δείτε ημερομηνίες ανά περιοχή!

Τελευταίες παρατασεις σε Κτηματολογιο

Όπως διαμηνύουν από το υπουργείο, αυτές θα είναι οι τελευταίες παρατάσεις που θα δοθούν στις περιοχές, στις οποίες έχουν εξαντληθεί οι προβλεπόμενες παρατάσεις των 3+3 μηνών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι το υπουργείο δεν έχει πρόθεση να αιφνιδιάσει τους ιδιοκτήτες, καθώς πριν από την επιβολή προστίμων θα έχουν προηγηθεί παρατάσεις, πληροφόρηση και ενημερωτική καμπάνια.

Όμως, είναι εξίσου κατηγορηματικός και ως προς το ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στις συνεχείς παρατάσεις, ώστε το Κτηματολόγιο να ολοκληρωθεί το 2021, αφού αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, με τη χώρα να κινδυνεύει με επιστροφή ευρωπαϊκών πόρων ύψους 84 εκατ. ευρώ.

Τσουχτερά πρόστιμα έως 1.500 ευρώ για τους ασυνεπείς


Μετά τη λήξη των παρατάσεων σειρά θα έχουν τα πρόστιμα, τα οποία σύμφωνα με πηγές του Κτηματολογίου, μπορούν να φτάσουν και τα 1.500 ευρώ, καθώς με βάση το θεσμικό πλαίσιο, ύστερα από εισήγηση της διοίκησης του φορέα και σχετική υπουργική απόφαση, δίνεται σχετική δυνατότητα.

«Το πρόστιμο κατά τα οριζόμενα δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερο των 50 ευρώ και μεγαλύτερο των 1.500 ευρώ, ανάλογα με το είδος και την αξία των ακινήτων» αναφέρεται.

Στόχος είναι, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές στο Έθνος, τα πρόστιμα να μην είναι υψηλά και να μην έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα, αλλά να κινούνται στη λογική της επιτάχυνσης της διαδικασίας. Αν και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, η φιλοσοφία που θα ακολουθηθεί είναι η σύνδεση των προστίμων με τον βαθμό ασυνέπειας των ιδιοκτητών.

Τελευταία ευκαιρία για το Κτηματολόγιο!

Τα προβλεπόμενα πρόστιμα που αναγράφονται και στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου είναι:

Δικαίωμα εντός αστικής περιοχής

Για αδόμητο γεωτεμάχιο κάτω των 400 τ.μ. – Πρόστιμο 70 ευρώ
Για αδόμητο γεωτεμάχιο άνω των 400 τ.μ. – Πρόστιμο 120 ευρώ
Για γεωτεμάχιο με κτίσμα μέχρι 200 τ.μ. – Πρόστιμο 150 ευρώ
Για γεωτεμάχιο με κτίσμα άνω των 200 τ.μ. – Πρόστιμο 250 ευρώ
Για διηρημένη ιδιοκτησία μέχρι 200 τ.μ. – Πρόστιμο 100 ευρώ
Για διηρημένης ιδιοκτησίας άνω των 200 τ.μ. – Πρόστιμο 250 ευρώ
Για βοηθητικό χώρο (αυτοτελούς ιδιοκτησίας) – Πρόστιμο 50 ευρώ

Δικαίωμα σε αγροτική περιοχή

Για αδόμητο γεωτεμάχιο κάτω των 4.000 τ.μ. – Πρόστιμο 70 ευρώ
Για αδόμητο γεωτεμάχιο άνω των 4.000 τ.μ. – Πρόστιμο 100 ευρώ
Για γεωτεμάχιο άνω των 4.000 τ.μ. με κτίσμα – Πρόστιμο 200 ευρώ
Για κάθε άλλο δικαίωμα (π.χ. δουλεία κλπ ) – Πρόστιμο 70 ευρώ

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share