Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κωστής Χατζηδάκης: Διακοπή ρεύματος σε 30.000 κακοπληρωτές της ΔΕΗ! (Video)

Δείτε εδώ τι ακριβώς πρόκειται να γίνει!

7 Οκτωβρίου 2019 11:21
Κωστής Χατζηδάκης: Διακοπή ρεύματος σε 30.000 κακοπληρωτές της ΔΕΗ! (Video)

Διακοπή ρεύματος σε 30.000 κακοπληρωτές της ΔΕΗ ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, έχει δοθεί εντολή από τη ΔΕΗ για 30.000 αποκοπές ρεύματος σε καταναλωτές που χρωστάνε, ενώ μπορούν να πληρώσουν. «Ξέρουμε ότι τα μισά περίπου από αυτά που μπορεί να εισπράξει η ΔΕΗ, τα χρωστάν 60.000 συμπολίτες μας που φτωχούς δεν τους λες», τόνισε. Κοινωνικό μέρισμα, κοινωνικό τιμολόγιο, επιδόματα: Πάνω από 2.000 ευρώ στους λογαριασμούς σας!

«Θα μου πείτε, αποκλείεται να γίνει λάθος και να κοπεί το ρεύμα σε κάποιον που έχει ανάγκη; Ευθέως λέω δεν αποκλείω και είμαστε εδώ για να διορθώνουμε αμέσως το πρόβλημα», διαβεβαίωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να προχωρήσει, παρότι η κυβέρνηση επιθυμεί και έχει στόχος την εύρεση στρατηγικού επενδυτή. Εξήγησε ότι ο λόγος που δεν μπορεί να γίνει τώρα η ιδιωτικοποίηση είναι πως η ΔΕΗ συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα και δεν θα υπάρξει κάποιο ενδιαφέρον.

Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα και θα είναι και μια «ένεση» στα ταμεία της ΔΕΗ είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΗΕ που είναι το δίκτυο διανομής της ΔΕΗ.

Αυτό το οποίοι έχουμε κατορθώσει είναι η ΔΕΗ να βγάλει τη μύτη της έξω από το νερό και από εδώ και πέρα έχουμε ένα νόμο που θα έρθει μέσα στον Οκτώβριο θέλω πιστεύω ο οποίος απελευθερώνει τη ΔΕΗ από δεσμά. Γιατί πάει με τον αραμπά ενώ οι ανταγωνιστές της παίρνουν αποφάσεις με ταχύτητα δευτερολέπτου».

Ο υπουργός είπε ότι τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ είχαν αποτέλεσμα «και στο χρηματιστήριο έχει τριπλασιαστεί η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ».

Δείτε το βίντεο στο Athensmagazine.gr:

ΔΕΗ: Ξεκίνησε η ρύθμιση των οφειλών! Περισσότερες δόσεις και πιο χαμηλές προκαταβολές!

Ξεκίνησε η ρύθμιση των οφειλών για την ΔΕΗ! Περισσότερες δόσεις και πιο χαμηλές προκαταβολές! Την ίδια ώρα, η Επιχείρηση συνεχίζει το κυνήγι των κακοπληρωτών, σε μια προσπάθεια να κλείσει τη μαύρη τρύπα που παρέλαβε.

Σε ισχύ τέθηκε από χθες το νέο σύστημα διακανονισμού οφειλών της ΔΕΗ, με το οποίο προβλέπονται χαμηλότερες προκαταβολές συγκριτικά με ό,τι ίσχυε μέχρι πρότινος, καθώς δεν θα υπερβαίνουν το 20% ή εναλλακτικά το 30% (αν επιλεγούν περισσότερες δόσεις) έναντι 40%-50% που ήταν έως σήμερα. Κοινωνικό μέρισμα, κοινωνικό τιμολόγιο, επιδόματα: Πάνω από 2.000 ευρώ στους λογαριασμούς σας!

Οπως ανακοινώθηκε, η διαδικασία έγκρισης θα είναι αυτοματοποιημένη και θα γίνεται άμεσα στα καταστήματα της ΔΕΗ με την υποβολή μίας αίτησης. Ο πελάτης πρέπει να προσκομίσει τον τελευταίο λογαριασμό του, την αστυνομική του ταυτότητα και τον ΑΦΜ του. Επιπλέον, από την επόμενη βδομάδα οι καταναλωτές θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις και τηλεφωνικά στο 11770.

Σύμφωνα με την Επιχείρηση, απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύει η ρύθμιση είναι η εξόφληση στις καθορισμένες ημερομηνίες τόσο των δόσεων όσο και των λογαριασμών που θα εκδίδονται μετά τη ρύθμιση. Για περιπτώσεις πολιτών που έχασαν τη διαδικασία, για να ενεργοποιηθεί εκ νέου θα πρέπει να καταβάλουν τις ληξιπρόθεσμες δόσεις και τους τρέχοντες λογαριασμούς που εκδόθηκαν με τη ρύθμιση.

Εφόσον ο πελάτης είναι συνεπής στην εξόφληση του διακανονισμού, δικαιούται και την έκπτωση συνέπειας στους τρέχοντες λογαριασμούς. Δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση έχουν και πελάτες που σήμερα είναι ενταγμένοι σε άλλη ρύθμιση, ώστε να επωφεληθούν από μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.

Στους πελάτες που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών εφαρμόζεται ο Κώδικας Προμήθειας, δηλαδή κάθε δόση διαμορφώνεται στο ½ του Μέσου Μηνιαίου Λογαριασμού.

Παράδειγμα 1: Οφειλή 1 έτους, ποσού 1.200€ – 24 δόσεις των 50€, προκαταβάλλεται η 1η δόση.

Παράδειγμα 2: Οφειλή 2 ετών, ποσού 3.600€ – 48 δόσεις των 75€, προκαταβάλλεται η 1η δόση.

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ

Στα 2,792 δισ. ευρώ τα χρέη προς τη ΔΕΗ

Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών όλων των τάσεων το πρώτο εξάμηνο ήταν στα 2,792 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2.474 δισ. ευρώ δεν έχουν διακανονιστεί. Η διοίκηση της ΔΕΗ θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη δοθεί ρητή εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για εντατικοποίηση των αποκοπών σε πελάτες που έχουν εντοπιστεί ότι συστηματικά αποφεύγουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, συσσωρεύοντας μεγάλα ποσά οφειλής. Το τελευταίο δίμηνο έχουν προωθηθεί προς τον ΔΕΔΔΗΕ περίπου 30.000 αιτήματα αποκοπών αυτής της κατηγορίας. Η εκστρατεία για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές δεν αφορά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, για τις οποίες άλλωστε υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις στο πλαίσιο του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Αναλυτικότερα, 402 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη 1,5 εκατ. πελατών της ΔΕΗ με οφειλές έως 3.000 ευρώ, ενώ συνολικά 364 εκατ. ευρώ οφείλουν στην Επιχείρηση 66.000 πελάτες, που τα χρέη τους ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ ανά περίπτωση. Αντίστοιχα, οι λεγόμενοι τελικοί πελάτες της ΔΕΗ (επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, εξοχικά στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, καταναλωτές που έχουν μετακινηθεί σε άλλους προμηθευτές κ.ά.) είναι 2,2 εκατ. και οφείλουν ως 3.000 ευρώ και συνολικά 694 εκατ. ευρώ, ενώ 143.182 πελάτες με οφειλή άνω των 3.000 ευρώ ανά περίπτωση χρωστούν συνολικά 1 δισ. ευρώ.

Η εντολή που έχει δοθεί για να πραγματοποιηθούν 30.000 αποκοπές ρεύματος αφορά σε… μπαταχτζήδες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από έξι μήνες, δηλαδή 582.000 περιπτώσεις, με το ποσό να είναι 545 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, πέρα από την Qualco που έχει αναλάβει την επικοινωνία και τους διακανονισμούς οφειλών, η ΔΕΗ στέλνει εξώδικα σε κακοπληρωτές. Πρόκειται για 890 χιλ. τελικούς πελάτες, δηλαδή καταναλωτές που αποχώρησαν από τη ΔΕΗ χωρίς να πληρώσουν τις εκκρεμότητες τους. Οι οφειλέτες της ΔΕΗ έχουν «χωριστεί» σε τέσσερις κατηγορίες, με την πρώτη να αφορά όσους διέκοψαν για διάφορους λόγους την ηλεκτροδότησή τους, η δεύτερη περιλαμβάνει καταναλωτές που έκαναν «μεταγραφή» σε άλλο πάροχο, η τρίτη εταιρίες που άλλαξαν ΑΦΜ αλλά συνεχίζουν κανονικά τη δραστηριότητά τους και η τέταρτη αφορά πελάτες που αποκλείστηκαν από τη ΔΕΗ. Πρώτοι στο μικροσκόπιο θα μπουν πάντως οι καταναλωτές που έχουν οφειλές πάνω από 3 χιλ. ευρώ, οι οποίοι είναι περίπου 70.000 τελικοί πελάτες – πράγμα που σημαίνει εισπράξεις τουλάχιστον 700 χιλ. ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share