Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Έρχονται αυξήσεις στις συντάξεις! Tι θα γίνει με τις κύριες και τις επικουρικές; (Video)

Τι σημαίνει η απόφαση του ΣτΕ;

5 Οκτωβρίου 2019 14:02
Έρχονται αυξήσεις στις συντάξεις!  Tι θα γίνει με τις κύριες και τις επικουρικές; (Video)

Έρχονται αυξήσεις στις συντάξεις! Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικούς τους βασικούς πυλώνες του νόμου Κατρούγκαλου, αποκωδικοποίησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, o εργατολόγος Διονύσης Ρίζος. Επανυπολογισμός συντάξεων: Πότε και πώς θα υποβάλετε ενστάσεις;

Όπως εξήγησε, οι αποφάσεις του ΣτΕ αφορούν χιλιάδες συνταξιούχους αλλά και ήδη ασφαλισμένους. Ουσιαστικά ακυρώνουν τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με τον νόμο Κατρούγκαλου, καθώς λένε ότι η μη ανταποδοτικότητα που είχαν τα ποσοστά αναπλήρωσης, θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να αυξηθεί προς τα πάνω, ώστε να αποτελεί πιο ανταποδοτική παροχή τόσο η κύρια όσο και η επικουρική σύνταξη. Συντάξεις: Αυξήσεις 3% έως 7% στους συνταξιούχους! Ποιοι επωφελούνται από τις διορθώσεις στο νόμο Κατρούγκαλου; (Video)

Τι θα γίνει με τις επικουρικές συντάξεις

«Οι συνταξιούχοι που έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης θα πρέπει να περιμένουν μία βελτίωση της σύνταξής τους όσον αφορά το αποτέλεσμα που θα έχουν όταν υποβάλλουν τις αιτήσεις τους» εξήγησε ο κύριος Ρίζος και πρόσθεσε:

«Όσοι μέχρι και σήμερα λάμβαναν σύνταξη και επανυπολογίστηκαν οι συντάξεις τους, θα έχουν μέχρι ενός σημείου μία απαίτηση για να μπορούν να διεκδικήσουν, όπως επίσης και πολλοί συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει αναδρομικά για τις συνταγματικές περικοπές των μνημονιακών νόμων». Συντάξεις χηρείας: Αυξήσεις άνω των 300 ευρώ! Ποιοι οι κερδισμένοι; Αναλυτικά παραδείγματα! (photos)

Τι θα γίνει με τις κύριες συντάξεις

«Οι αποφάσεις δίνουν ένα πρόκριμα. Αναφέρουν ρητά ότι το ποσοστό αναπλήρωσης δεν είναι ορθό, δεν είναι ανταποδοτικό. Εκεί θα πρέπει να περιμένουμε βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης, ώστε να έχουμε ανταποδοτικότητα σε όσους είναι σε μεγάλα έτη ασφάλισης και επίσης να υπάρχει ένα κίνητρο ασφάλισης, δηλαδή να παραμένουν ασφαλισμένοι όσο το δυνατόν περισσότερο» κατέληξε ο γνωστός εργατολόγος.

Αναδρομικά: Πότε θα καταβληθούν για κύριες, επικουρικές συντάξεις και δώρα; Αναλυτικοί πίνακες! (photos)

Ποσά αναδρομικών ως και 6.770 ευρώ έχουν λαμβάνειν από μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και από την επιστροφή κομμένων Δώρων, οι συνταξιούχοι των Ταμείων ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΝΑΤ και ΟΑΕΕ, ενώ με επιστροφές από 585 ευρώ ως 1.310 ευρώ θα βρεθούν και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Συντάξεις χηρείας: Αυξήσεις άνω των 300 ευρώ! Ποιοι οι κερδισμένοι; Αναλυτικά παραδείγματα! (photos)

Σύμφωνα με πίνακες που δημοσιεύει η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»:

  • Συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ και τραπεζών έχουν λαμβάνειν ως 6.770 ευρώ από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα. Με 36 δόσεις θα έχουν μηνιαίες αυξήσεις από 90 ευρώ το μήνα ως και 188 ευρώ το μήνα. Με επιστροφές σε 60 δόσεις, οι μηνιαίες αυξήσεις είναι από 55 ως 113 ευρώ το μήνα.
  • Συνταξιούχοι του ΙΚΑ έχουν λαμβάνειν (ενδεικτικά) ως 6.402 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα. Με 36 δόσεις θα έχουν μηνιαίες αυξήσεις σε κύρια και επικουρική, από 63 ευρώ το μήνα ως και 178 ευρώ το μήνα και με 60 δόσεις, θα έχουν αυξήσεις από 38 ως 107 ευρώ το μήνα.
  • Συνταξιούχοι του ΝΑΤ έχουν λαμβάνειν ως 5.576 ευρώ από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα. Στο ΝΑΤ επιβλήθηκε μόνον η μείωση του ν. 4093 και αντί για τη μείωση του ν. 4051 επιβλήθηκε μείωση 7% στην κύρια σύνταξη από το πρώτο ευρώ, που προκάλεσε μεγαλύτερη περικοπή! Η μείωση του 7% ωστόσο δεν πήγε στο ΣτΕ για να κριθεί αν είναι αντισυνταγματική, πλην όμως κρίθηκε αντισυνταγματική με τελεσίδικη εφετειακή απόφαση (Α563/2019) και επιστρέφεται μόνον σε όσους προσφύγουν δικαστικά.
  • Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ με κύρια σύνταξη έχουν λαμβάνειν (ενδεικτικά) για 10 μήνες αναδρομικά ως 3.300 ευρώ από παράνομες μειώσεις.

Αναδρομικά ως 2.850 ευρώ στις επικουρικές

Σύμφωνα με τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ», αναδρομικά από 595 ευρώ βγάζουν οι 12 μήνες επιστροφών παράνομων μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις.

Το 12μηνο στις επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει να κάνει με το γεγονός ότι από τον Ιούνιο του 2016 και μετά οι μειώσεις ενσωματώθηκαν στις επικουρικές που επανυπολογίστηκαν. Με το νόμο Κατρούγκαλο τον Ιούνιο του 2016 μειώθηκαν εκ νέου οι επικουρικές σε 260.000 συνταξιούχους που είχαν άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ, ενώ η μείωση δεν εφαρμόστηκε αλλά έγινε προσωπική διαφορά σε όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής κάτω από 1.300 ευρώ. Αναδρομικά: Τόσα χρήματα θα πάρουν, τι αλλάζει στις συντάξεις;

Και στις δύο περιπτώσεις, σύμφωνα με τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ», οι αντισυνταγματικές περικοπές των νόμων 4051 και 4093 δεν εμφανίζονται σε κανένα ενημερωτικό επικουρικής σύνταξης που έχει εκδοθεί από τον Ιούνιο του 2016 και μετά. Ως εκ τούτου, τα αναδρομικά είναι για 12 μήνες που ξεκινούν από την ισχύ της απόφασης του ΣτΕ για διακοπή των παράνομων μειώσεων, τον Ιούλιο του 2015, και σταματούν στον επανυπολογισμό των επικουρικών που έγινε τον Ιούνιο του 2016.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share