Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ανακοινώθηκε παράταση για τις 120 δόσεις! Ποια είναι η νέα διορία;

Έχουν μπει πάνω από μισό εκατομμύριο οφειλέτες στη ρύθμιση

30 Σεπτεμβρίου 2019 15:31
Ανακοινώθηκε παράταση για τις 120 δόσεις! Ποια είναι η νέα διορία;

Και επίσημα παράταση επτά ημερών για τις 120 δόσεις ανακοίνωσε η κυβέρνηση. 120 δόσεις: Αλλάζουν όλα την «μόνιμη» έκτακτη ρύθμιση!

«Σκοπός αυτής της -μίας και μοναδικής- παράτασης είναι να διευκολυνθούν οι οφειλέτες στα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί ιδιαιτέρως μεγάλη συμμετοχή στην ρύθμιση», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ξεκαθαρίζοντας ότι δε θα υπάρξει άλλη παράταση.

Ως εκ τούτου, η νέα διορία για τη ρύθμιση χρεών προς την εφορία θα είναι η Δευτέρα 7 Οκτωβρίου.

Στόχος του υπουργείου είναι να κάνει σαφές στους φορολογούμενους πως το μέτρο δεν είναι στο διηνεκές, αλλά έχει ημερομηνία λήξης, ώστε όσοι ενδιαφέρονται να σπεύσουν και να κάνουν αίτηση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν μπει ως τώρα περίπου 510.000 οφειλέτες στη ρύθμιση, κάτι που σημαίνει ότι, από την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου έως τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, έγινε χαμός στο Taxis, με τις οφειλές, που έχουν ρυθμιστεί να ξεπερνούν (μαζί με τις προσαυξήσεις) τα 3 δισ. ευρώ.

Το ποσό που έχει εισπράξει μέχρι στιγμής το ελληνικό Δημόσιο από όσους έχουν πληρώσει τις πρώτες δόσεις της ρύθμισης αλλά και όσους εξόφλησαν εφάπαξ τα χρέη τους ανέρχεται στα 309,6 εκατ. ευρώ και, όπως όλα δείχνουν, μέχρι το τέλος του έτους στον κρατικό κορβανά θα εισέλθουν περί τα 500 εκατ. ευρώ.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία σε έως και 120 δόσεις, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις, μετά τις βελτιώσεις προβλέπει τα εξής:

  • Μείωση επιτοκίου από 5% στο 3%.
  • Μείωση ελάχιστης δόσης από 30 ευρώ σε 20 ευρώ.
  • Ένταξη νομικών προσώπων με οφειλές έως 1 εκατ. ευρώ
  • Αναστολή τραπεζικών κατασχέσεων (ηλεκτρονική αίτηση για βεβαίωση αποδέσμευσης την οποία ο οφειλέτης προσκομίζει εντός μηνός στην τράπεζα ή σε όποιον έχει την απαίτηση κατάσχεσης).

Οι μειώσεις προσαυξήσεων και τόκων διαμορφώνονται σε ποσοστά ως εξής:

  • 100% εφάπαξ αποπληρωμή
  • 95% με αποπληρωμή σε 2 έως 4 δόσεις
  • 85% με αποπληρωμή σε 5 έως 12 δόσεις
  • 80% με αποπληρωμή σε 13 έως 24 δόσεις
  • 75% με αποπληρωμή σε 25 έως 36 δόσεις
  • 45% με αποπληρωμή σε 37 έως 48 δόσεις
  • 30% με αποπληρωμή σε 49 έως 60 δόσεις
  • 20% με αποπληρωμή σε 61 έως 72 δόσεις
  • 15% με αποπληρωμή σε 73 έως 96 δόσεις
  • 10% με αποπληρωμή σε 97 έως 120 δόσεις

Με την απώλεια της ρύθμισης χάνεται το δικαίωμα του ακατάσχετου λογαριασμού και επανέρχονται οι προσαυξήσεις.

Επίσης έχει αποφασιστεί ότι:

Οι 120 δόσεις θα παραμείνουν ως έχουν για όσους εμφανίζουν πολύ υψηλά εισοδήματα. Όσοι έχουν αποδοχές μέχρι 10.000 ευρώ θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε 24 δόσεις, ενώ οι έχοντες εισόδημα από 10.000 ευρώ και πάνω θα έχουν περισσότερες από 12 δόσεις, όχι όμως και 24. Ο τελικός αριθμός θα διαμορφώνεται ανάλογα με το ύψος του χρέους αλλά και το ατομικό εισόδημα,

Αν τα χρέη προέρχονται από έκτακτη αιτία όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς, οι δόσεις από 24 που είναι σήμερα θα μπορούν να φτάσουν ακόμη και στις 48.

Η νέα πάγια ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές που θα καταστούν ληξιπρόθεσμες μετά την 1/1/2020 και δε θα καλύπτει τα φετινά ληξιπρόθεσμα χρέη, τα οποία θα πρέπει να ρυθμιστούν σε 12 ή 24 δόσεις.

120 δόσεις: Παράταση της ρύθμισης 5 έως 15 ημερών για χρέη στην εφορία!

Παράταση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις 5 έως 15 ημερών για χρέη στην εφορία! Ποιο είναι το ακριβές σενάριο για την ρύθμιση; Το σενάριο για μικρή παράταση, διαφορετικοί για όσους κάνουν πρώτη φορά ρύθμιση κι όσους θέλουν να μπουν στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση. Η προθεσμία για ένταξη στις 120 δόσεις λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Την Κυριακή το βράδυ ίσως και την Δευτέρα το πρωί θα ανακοινωθεί η απόφαση της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Οικονομικών για το αν θα δοθεί και πόσο παράταση για την ρύθμιση των 120 δόσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλέον πιθανό σενάριο είναι να δοθεί τελικά παράταση αλλά αυτή να είναι εξαιρετικά μικρή και να μην υπερβαίνει τις 15 ημέρες.

Με βάση τον ισχύον πλαίσιο η ηλεκτρονική πύλη για την ρύθμιση των οφειλών σε 120 δόσεις θα κλείσει το βράδυ της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου. Τα αιτήματα στο υπουργείο Οικονομικών πέφτουν βροχή για παράταση, αλλά η ηγεσία σταθμίζει τα πάντα και οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν κυριολεκτικά στο παρά πέντε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να δοθεί παράταση 5 ημερών για τους οφειλέτες που είχαν υπαχθεί αρχικά στη ρύθμιση των 120 δόσεων και θέλουν να υποβάλουν νέα αίτηση για να ενταχθούν στην νέα βελτιωμένη ρύθμιση και 15 ημερών για όσους υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση υπαγωγής στις 120 δόσεις.

Τις τελευταίες ημέρες η ρύθμιση των 120 δόσεων έχει ανεβάσει ταχύτητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε καθημερινή βάση υποβάλλονται περίπου 30.000 αιτήσεις με τον αριθμό των οφειλετών που εντάσσονται να υπερβαίνει τις 400.000 και τα χρέη που ρυθμίζονται σε έως 120 δόσεις να έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Την επόμενη εβδομάδα, οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στην έκτακτη ρύθμιση θα δουν το επιτόκιο της ρυθμισμένης οφειλής τους να μειώνεται στο 3% από 5% περιορίζοντας την συνολική επιβάρυνση ενώ με την γνωστοποίηση της Βεβαίωσης Αποδέσμευσης στην τράπεζα θα παγώσουν μελλοντικές κατασχέσεις και θα ξεμπλοκάρουν οι δεσμευμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί. Σημειώνεται ότι ποσά απαιτήσεων που γεννήθηκαν μέχρι την ημερομηνία γνωστοποίησης της Βεβαίωσης στην τράπεζα αποδίδονται στο Δημόσιο.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share