Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Επίδομα μητρότητας: Ποιες μητέρες το δικαιούνται; Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται!

Σας αφορά!

30 Σεπτεμβρίου 2019 08:37
Επίδομα μητρότητας: Ποιες μητέρες το δικαιούνται; Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται!

Επίδομα μητρότητας που μαζί με τα αναδρομικά μπορεί να φθάσει έως και τα 600 ευρώ δικαιούνται αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, άμεσα ασφαλισμένες του πρώην ΟAEE. Επίδομα παιδιού: Πότε θα καταβληθεί η 4 δόση;

Μάλιστα, το επίδομα, που σε μηνιαία βάση ανέρχεται σε 150 ευρώ, δικαιούνται μητέρες ακόμη και αν είχαν ήδη διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός τους κατά την ημερομηνία του τοκετού.

Απαραίτητη προϋπόθεση παραμένει η ύπαρξη ταμειακής ενημερότητας καθώς και η μη λήψη αντίστοιχου επιδόματος από άλλον ασφαλιστικό οργανισμό.

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι για τη χορήγησή του απαιτείται η υποβολή των εξής δικαιολογητικών:

α) Αίτηση της ασφαλισμένης στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση του πρώην ΟΑΕΕ.

β) Ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου ή βεβαίωση γιατρού του μαιευτηρίου για την πραγματοποίηση του τοκετού.

γ) Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι δεν δικαιούται από άλλον ασφαλιστικό οργανισμό επίδομα μητρότητας.

Στο ίδιο έγγραφο του φορέα ξεκαθαρίζεται ότι στην περίπτωση όπου η ασφαλισμένη πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, δηλαδή διαθέτει ταμειακή ενημερότητα και ασφαλιστική ικανότητα για παροχές ασθένειας, δικαιούται την καταβολή του επιδόματος μητρότητας ανεξάρτητα από το αν είχε διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός της πριν από την ημερομηνία του τοκετού.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω θα πρέπει να εφαρμοστούν και για τις εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης επιδόματος μητρότητας σε ασφαλισμένες του πρώην ΟΑΕΕ, οι οποίες έχουν διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός τους μετά την 1η Μαρτίου 2018.

Τεράστια ανάσα: Επίδομα 1000 ευρώ!

ΟΠΕΚΑ: Το επίδομα των 1.000 ευρώ, όπως όλα δείχνουν, θα καταβληθεί μέσα στο Σεπτέμβριο σε πολύτεκνες και τρίτεκνες ασφαλισμένες μητέρες του ΟΓΑ, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ.

ΟΠΕΚΑ – Πρόκειται για το πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων 1.000 ευρώ σε 1.000 πολύτεκνες μητέρες συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ-ΟΓΑ και το πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων 700 ευρώ σε 4.000 τρίτεκνες μητέρες συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ-ΟΓΑ.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες μητέρες, οι οποίες έχουν τα εξής κριτήρια:

Με την ευκαιρία να σας θυμίσουμε: Επίδομα - κοινωνικό μέρισμα: Πληρωμές και ποσά! Πάνω από 500 ευρώ στους λογαριασμούς σας

Είναι συνταξιούχοι ή ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και είναι ασφαλιστικά ενήμερες κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (2018) της υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

Εχουν, κατά τον χρόνο δημιουργίας του αρχείου δικαιούχων, οι μεν τρίτεκνες μητέρες 3 τέκνα, οι δε πολύτεκνες μητέρες τουλάχιστον 4 τέκνα, τα οποία είναι άγαμα, ηλικίας μέχρι 18 ετών ή μέχρι 24 ετών,εφόσον είναι άνεργα ή σπουδάζουν στην Ελλάδα στην ανώτατη ή ανώτερη εκπαίδευση ή σε ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ) ή είναι ανίκανα για εργασία σε ποσοστό 67% και άνω, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί κλήρωση όμως, όπως όλα δείχνουν, επειδή ο αριθμός των αιτήσεων είναι μικρότερος από τις προσφερόμενες θέσεις θα δοθεί σε όλες τις ασφαλισμένες.

Επίδομα ανάσα: Αυτοί θα πάρετε 200€ μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου!

Ποιοι θα πάρετε το επίδομα ανάσα των 200€ μέχρι τέλος του Σεπτεμβρίου; Σας αφορά!

Στις 25 - 27 Σεπτεμβρίου θα καταβληθεί η τέταρτη δόση (δ' δίμηνο) του επιδόματος παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ σε όσους δικαιούχους είχαν υποβάλει αίτηση για το 2019 μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου και ταυτόχρονα έχουν εκκαθαρισμένη τη φετινή φορολογική τους δήλωση (εισοδήματα 2018).

Μάλιστα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν δέχεται νέες αιτήσεις, καθώς θα παραμείνει κλειστή μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και καταβολή της τέταρτης διμηνιαίας δόσης για το 2019.

Όσον αφορά τους δικαιούχους που δεν πληρώθηκαν τη δόση του Ιουλίου, θα πάρουν αναδρομικά τα χρήματα στην επικείμενη πληρωμή, εφόσον έχουν διασταυρωθεί οι προϋποθέσεις καταβολής, όπως ορίζονται από τον σχετικό νόμο.

Προσοχή: H αίτηση Α21 υποβάλλεται μια φορά ετησίως από τον Μάρτιο κάθε έτους έως και 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Ο δικαιούχος, σε κάθε μεταβολή της οικογενειακής κατάστασής του ή λανθασμένης καταχώρησης οποιουδήποτε άλλου στοιχείου της, οφείλει εντός ενός μήνα να προβαίνει σε τροποποίηση της αίτησης και μόνο στα πεδία που υπάρχουν μεταβολές.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share