Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Συντάξεις Οκτωβρίου: Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα στους συνταξιούχους;

Αναλυτικά οι ημερομηνίες

13 Σεπτεμβρίου 2019 11:04
Συντάξεις Οκτωβρίου: Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα στους συνταξιούχους;

Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά η καταβολή των συντάξεων Οκτωβρίου, με την διαδικασία να ολοκληρώνεται στις αρχές του νέου μήνα και συγκεκριμένα στις 2 Οκτωβρίου. Συντάξεις: Αλλάζουν τα όρια ηλικίας!

Αναλυτικά οι ημερομηνίες που θα πληρωθούν οι συντάξεις

  • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου.
  • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου.
  • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου.
  • Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου.
  • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου.
  • Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου.
  • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου.
  • Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου.
  • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου.
  • Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου.

Αυξήσεις συντάξεων με νέους συντελεστές! Ποιοι κερδίζουν από τις αλλαγές;

Σχέδιο ριζικών αλλαγών στα ποσά συντάξεων που βγάζει ο νόμος Κατρούγκαλου μελετάει το υπουργείο Εργασίας, με στόχο να δοθούν αυξήσεις σε όσους έχουν πολλά χρόνια (άνω των 35) με καλύτερους συντελεστές για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης. Οι 5 κατηγορίες ασφαλισμένων που «κλειδώνουν» συντάξεις από τα 56,5 έως τα 62!

Το σχέδιο των αλλαγών προβλέπει τουλάχιστον δύο πιθανές εκδοχές, που ήδη άρχισαν να συζητούνται σε υπηρεσιακό αλλά και επιτελικό επίπεδο. Το πρώτο είναι να αυξηθούν οι συντελεστές υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης οριζόντια από το 28ο έτος ασφάλισης και πάνω κατά 5%, 8% ή 10%.

Το δεύτερο είναι να αλλάξουν μεν οι συντελεστές, αλλά με βαθμιαία μεγαλύτερη αύξηση για όσους έχουν από 35 ή 37 έτη εργασίας και πάνω, ώστε να επιβραβεύονται με καλύτερη σύνταξη λόγω παραμονής τους στην εργασία και καταβολής μεγαλύτερων εισφορών. Σε αυτή την περίπτωση τα οφέλη περιορίζονται μόνον για όσους περνούν τα 35 έτη και ενδέχεται σε αυτά τα χρόνια (35-42 έτη) η αύξηση των συντελεστών να είναι μεγαλύτερη του 10%. Συντάξεις: Πώς θα τις συμπληρώσετε σε περίπτωση αναπηρίας;

Ποιοι συντελεστές θα αλλάξουν, ποιοι και πόσο κερδίζουν στη σύνταξη
Από την αλλαγή των συντελεστών προκύπτουν αυξήσεις συντάξεων ως και 50 ευρώ κατά μέσο όρο για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με 35 έτη και με μισθούς από 1.200 ως 1.500 ευρώ, ενώ για όσους έχουν πάνω από 40 έτη και μισθούς 1.800 ευρώ η αύξηση στη σύνταξη φτάνει ως και 80 με 85 ευρώ κατά μέσο όρο, με την εκτίμηση ότι οι συντελεστές θα αυξηθούν από 5%, που είναι το πιο συντηρητικό σενάριο, ως και 10%, που είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο, ώστε να υπάρχει κίνητρο ασφάλισης και παραμονής στην εργασία για καλύτερη σύνταξη.
Οι αλλαγές θα στοχεύσουν κυρίως στα ποσοστά αναπλήρωσης που ισχύουν μετά τα 35 έτη ασφάλισης, όπου εξετάζεται να αυξηθούν σημαντικά με ένα μπόνους μεταξύ 5%, 8% ή και 10% στους ισχύοντες συντελεστές υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share