Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Υπενθύμιση για το Κοινωνικό Μέρισμα: Τι πρέπει να κάνετε για να πάρετε πάνω από 700 ευρώ;

Σας αφορά όλους!

12 Σεπτεμβρίου 2019 07:34
Υπενθύμιση για το Κοινωνικό Μέρισμα: Τι πρέπει να κάνετε για να πάρετε πάνω από 700 ευρώ;

Το Κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί στα τέλη Δεκεμβρίου και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ενημέρωση από την νέα κυβέρνηση αν θα δοθεί ή όχι για φέτος. Όταν θα φτάσει η ώρα και θα ανοίξει το κοινωνικό μέρισμα 2019, οι πολίτες πρέπει να απευθύνονται:

-Στον ΕΦΚΑ για θέματα ασφάλισης

-Στον ΟΑΕΔ για θέματα ανεργίας

-Σε κάθε περίπτωση για όποιες αλλαγές συμβαίνουν, το σύστημα του κοινωνικού μερίσματος, είτε ενημερώνεται αυτόματα, είτε τα ΚΕΠ και ο ΕΦΚΑ ενημερώνουν υπηρεσιακά την ΗΔΙΚΑ.

Η ΗΔΙΚΑ είναι αναρμόδια και δεν έχει γραφείο για να μπορεί να εξυπηρετήσει κοινό και μεμονωμένες περιπτώσεις. Είναι μηχανογραφικό κέντρο όπου βελτιώνει ή διορθώνει συνολικά το σύστημα ώστε να αντιμετωπίζονται περιπτώσεις που συνήθως λύνουν μαζικά κάποια θέματα που αγγίζουν πολλούς πολίτες.

Πού μπορώ να υποβάλω αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα;

Για να υποβάλλετε αίτηση και να διαπιστώσετε αν είστε δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να μπείτε στον διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (σύμφωνα με την ΚΥΑ αρθ.3 παρ.1). Εάν είστε δικαιούχος του μερίσματος και συνταξιούχος ή λαμβάνετε το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ, δείτε την ερώτηση Α6.

Εφορία: Μπορείτε να ρυθμίσετε τις οφειλές σας σε δόσεις έως το 2029!

Η ευνοϊκή ρύθμιση που θα σας σώσει ήρθε από την Εφορία αφού θα μπορείτε να ρυθμίσετε οφειλές σας σε δόσεις έως το 2029!

Στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν ακόμη και ληξιπρόθεσμα χρέη από παλαιά πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν μέχρι και τις 31-12-2018 από την Τροχαία ή τους Δήμους, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ή για άλλες παραβάσεις και έχουν βεβαιωθεί ή πρόκειται να βεβαιωθούν στις Δ.Ο.Υ. μέχρι και τις 30-9-2019. ΕΝΦΙΑ: Τα λάθη που πρέπει να διορθώσετε για να κερδίσετε τις εκπτώσεις!

Ποσά φόρου εισοδήματος, ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τέλους επιτηδεύματος, Φ.Π.Α., ΕΝ.Φ.Ι.Α., φόρων μεταβίβασης ακινήτων, φόρων κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών που αφορούν φορολογικές δηλώσεις ετών προ του 2019 και δεν εξοφλήθηκαν εμπρόθεσμα μπορούν πλέον - με βάση τις νέες διατάξεις του ν. 4621/2019 που ψηφίστηκαν πρόσφατα - να ρυθμιστούν με άκρως ευνοϊκούς όρους, έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις, ώστε να εξοφλούνται τμηματικά ακόμη και μέχρι και το 2029.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι έχουν την ευκαιρία να κλείσουν με τους ευνοϊκούς όρους της ρύθμισης όλες τις παλαιές υποθέσεις τους.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 4621/2019, στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Σεπτεμβρίου μπορούν να υπαχθούν, ενδεικτικά, οι ακόλουθες κατηγορίες οφειλών:

1. Φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων για έτη μέχρι και το 2017.

2. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης για έτη μέχρι και το 2017.

3. Τέλος επιτηδεύματος φυσικών και νομικών προσώπων για χρήσεις μέχρι και το 2017.

4. Φόρος πολυτελούς διαβίωσης για έτη μέχρι και το 2017 (αφορά φυσικά πρόσωπα που κατέχουν Ι.Χ. άνω των 1.928 κ.εκ., πισίνες, σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη).

5. ΦΠΑ για φορολογικές περιόδους μέχρι 30-9-2018, για όσους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες τηρούν βιβλία απλογραφικά και για φορολογικές περιόδους μέχρι 30-11-2018 για όσους τηρούν βιβλία διπλογραφικά.

6. Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) για έτη έως και το 2018.

7. Φόρος μεταβίβασης ακινήτων για υποθέσεις για τις οποίες οι σχετικές δηλώσεις έπρεπε να είχαν υποβληθεί έως 31-12-2018.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share