Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Έκθεση για την ΔΕΗ: Ζημιές 683 εκατ. ευρώ από το λιγνίτη!

Ποια είναι η καινούρια πρόταση;

3 Σεπτεμβρίου 2019 18:54
Έκθεση για την ΔΕΗ: Ζημιές 683 εκατ. ευρώ από το λιγνίτη!

Στα 683 εκατ. ευρώ φτάνουν οι συσσωρευμένες ζημιές για τη ΔΕΗ, από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της, από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2019, σύμφωνα με έκθεση του περιβαλλοντικού think tank «Green Tank». Να σας θυμίσουμε: Προς κατάργηση η έκπτωση συνέπειας 10%!

Τη μετατροπή λιγνιτικών ομάδων της Δυτικής Μακεδονίας σε κέντρα αποθήκευσης ενέργειας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια, προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα για τη μεγαλιγνιτική εποχή.

Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο κ. Νίκος Μάντζαρης, αναλυτής πολιτικής για την ενέργεια και το κλίμα ανέφερε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ξεκινήσει από την αρχή του χρόνου, με χρηματοδότηση από την ΕΕ, μελέτη για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή των περιοχών που βασίζουν μεγάλο μέρος της οικονομικής τους δραστηριότητας στο λιγνίτη. Η μελέτη διεξάγεται στην Πτολεμαΐδα και την περιοχή της Σηλεσίας στην Πολωνία.

Σύμφωνα με τον κ. Μάντζαρη, μία εναλλακτική είναι η αποθήκευση ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ σε μορφή θερμικής ενέργειας και η μετατροπή της εκ νέου σε ηλεκτρισμό με χρήση των γεννητριών των λιγνιτικών μονάδων όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Το μοντέλο αυτό, ανέφερε ο ίδιος, θα μπορούσε να εξεταστεί και για την υπό κατασκευή μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» την οποία χαρακτήρισε ως «ένα λάθος που κοστίζει 1,5 δισ. ευρώ» καθώς όπως υποστήριξε η μονάδα δεν θα είναι κερδοφόρα και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό των ζημιών.

Το «Green Tank» προτείνει την απόσυρση 9 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και συγκεκριμένα:

-Των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών Καρδιάς και Αμυνταίου (συνολικά 6 μονάδες) η οποία θα μειώσει τις ζημιές κατά 600 εκατ. ευρώ τα επόμενα 3,5 χρόνια. Όπως αναφέρεται στη μελέτη η απόσυρση Καρδιάς και Αμυνταίου επιβάλλεται και από το γεγονός ότι έχουν υπερβεί το χρονικό όριο των 17.500 ωρών λειτουργίας που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία. Η Κομισιόν έχει απευθύνει προειδοποοητική επιστολή προς τη χώρα μας για το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρέτεινε τη λειτουργία του Αμυνταίου και δύο μονάδων της Καρδιάς στις 32.000 ώρες. Η απώλεια της παραγόμενης ενέργειας μπορεί να καλυφθεί από τις λοιπές λιγνιτικές μονάδες.

-Των μονάδων 1 και 2 του Αγ.Δημητρίου και 4 Μεγαλόπολης εφόσον καλυφθεί το κενό στην παραγωγή ρεύματος. Στην περίπτωση αυτή οι ζημιές μειώνονται κατά 66%.

Ο κ. Μάντζαρης σημείωσε ότι η ζημιά της ΔΕΗ από το λιγνίτη (683 εκατ.) είναι συγκρίσιμη με τη ζημιά που υπέστη από τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής (600 εκατ.) ενώ προσέθεσε ότι:

-Το πρόσθετο κόστος για τη δημόσια υγεία από τις αυξημένες (πάνω από τα κοινοτικά όρια) εκπομπές διοξειδίου του θείου, οξειδίων του αζώτου και μικροσωματιδίων υπολογίζεται με συγκεκριμένες μεθόδους στα 583 εκατ. ευρώ το χρόνο.

-Ο τομέας της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι οι μεταφορές, η βιομηχανία και τα απορρίμματα μαζί.

-Η λιγνιτική βιομηχανία συσσωρεύει ζημιές κάθε μήνα από το Δεκέμβριο του 2017 ενώ το 2019 οι ζημιές αυξάνονται θεαματικά. Το κόστος του διοξειδίου του άνθρακα έχει υπερτετραπλασιαστεί από 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις αρχές του 2016 σε περισσότερα από 40 ευρώ στα μέσα του 2019.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την αποτυχία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας που επιχειρήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, την επιδείνωση των οικονομικών της ΔΕΗ και την αλλαγή κυβέρνησης και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευτεί σε χρονοδιάγραμμα απόσυρσης όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2030 το αργότερο.

ΔΕΗ: Ποιες είναι οι κρυφές χρεώσεις στα τιμολόγια;

Ποιες είναι οι κρυφές χρεώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές;

Οι οικιακοί καταναλωτές της ΔΕΗ που είναι συνεπείς και πληρώνουν εμπρόθεσμα τον λογαριασμό τους, καθώς και εκείνοι που χρησιμοποιούν περισσότερο το νυχτερινό ρεύμα θα έχουν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από τα νέα τιμολόγια που προανήγγειλε μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση και ανακοίνωσε επίσημα η ΔΕΗ την Παρασκευή μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ ισοσκελίζει μόνο το 50% των ανατιμήσεων, ενώ η ρήτρα ρύπων κρύβει μελλοντικό κίνδυνο. Μεγάλοι χαμένοι οι συνεπείς και όσοι χρησιμοποιούν περισσότερο το νυχτερινό!

Οι συνεπείς καταναλωτές βλέπουν την έκπτωση 10% που τους παρείχε μέχρι τώρα η ΔΕΗ να πέφτει στο 5%, ενώ είχε προηγηθεί τον Απρίλιο και άλλη μείωση σε αυτήν την έκπτωση, από το 15% στο 10%.

Η αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας στην κανονική (ημερήσια) κατανάλωση είναι στα επίπεδα του 16,5%, με τις υψηλές καταναλώσεις, πάνω από 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, να επιβαρύνονται λίγο περισσότερο, ενώ στη νυχτερινή κατανάλωση η αύξηση είναι 19,4%.

65% των πελατών

Μεγάλο μέρος αυτών των αυξήσεων, περίπου το 50%, δεν θα το καταλάβουν στην τσέπη τους οι πολίτες, καθώς ισοσκελίζεται από τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, του τέλους υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, μείωση που προαναγγέλθηκε και πρόκειται τις επόμενες ημέρες να υπογραφεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο καταλαμβάνει περίπου το 15% ενός μέσου λογαριασμού ρεύματος, θα πέσει κατά 25%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιχείρησης και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το μέσο ελληνικό νοικοκυριό καταναλώνει 1.200 κιλοβατώρες το τετράμηνο, εκ των οποίων τις 300 κιλοβατώρες με το νυχτερινό ρεύμα. Η έκπτωση συνέπειας, επίσης, αφορά περίπου 4,1 εκατ. συνδέσεις και αντιπροσωπεύει το 65% του συνόλου των πελατών της ΔΕΗ.

Για το τυπικό ελληνικό νοικοκυριό (900 κιλοβατώρες ημερήσιο και 300 κιλοβατώρες νυχτερινό ανά τετράμηνο) που πληρώνει εμπρόθεσμα τον λογαριασμό του, μετά την αύξηση της κιλοβατώρας και τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ η σύγκριση «δίνει» μια επιβάρυνση 16,7 ευρώ το τετράμηνο (50,1 ευρώ τον χρόνο) και σε ποσοστό αντιστοιχεί σε 13%.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η καθαρή αύξηση είναι μόνο το 5%, καθώς το υπόλοιπο θα ισοσκελιστεί από τη μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6%. Αυτή η μείωση ωστόσο δεν είναι κάτι καινούργιο, έχει εφαρμοστεί ήδη από τον Ιούνιο και οι καταναλωτές έχουν πάρει ήδη τουλάχιστον έναν λογαριασμό με μειωμένο ΦΠΑ.

Από εκεί και πέρα, μελλοντικό κίνδυνο για τους καταναλωτές δημιουργεί η υιοθέτηση ρήτρας ρύπων ενός μηχανισμού δηλαδή που χρεώνει τους πελάτες της ΔΕΗ με επιπλέον ποσά όταν οι τιμές στις διεθνείς αγορές «δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα» ανέβουν υψηλότερα απ’ ό,τι είναι σήμερα. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι η ρήτρα μπορεί να προκαλέσει μόνο αυξήσεις και όχι μειώσεις…

Δηλαδή αν συνεχίσουν να ανεβαίνουν οι τιμές των ρύπων θα έχουμε αυξήσεις. Αν όμως πέσουν, δεν θα έχουμε μειώσεις. Σε ό,τι αφορά βιοτεχνίες, ξενοδοχεία, μεγάλες αλυσίδες και λοιπούς καταναλωτές της Μέσης Τάσης, δεν υπήρξαν αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος, δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός είναι πολύ ισχυρός και ήδη μεγάλος αριθμός πελατών έχει εγκαταλείψει τη ΔΕΗ. Υπάρχει όμως και γι’ αυτήν την κατηγορία επιβάρυνση όχι μόνο επειδή μειώνεται η έκπτωση συνέπειας στο 5%, αλλά και επειδή μηδενίζεται εντελώς η έκπτωση που έπαιρναν επί της χρέωσης ρύπων CO2.

Το κοινωνικό τιμολόγιο

Ας σημειωθεί επίσης ότι στα νέα μέτρα υπάρχει πρόβλεψη για έκπτωση 50% για δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), στην περίπτωση που στο συγκεκριμένο νοικοκυριό υπάρχει άτομο που έχει ανάγκη μηχανικής υποστήριξης. Στους χαμένους των νέων μέτρων συγκαταλέγονται οπωσδήποτε και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, για τους οποίους κόβεται εντελώς η έκπτωση (περί το 75%) την οποία είχαν σε όλες τις υπόλοιπες χρεώσεις που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού στις κατοικίες τους, ενώ για την αξία του ρεύματος η έκπτωση περιορίζεται στο 30%. Η ΑΑΔΕ με τη βοήθεια της ΔΕΗ... θα αλλάξει τα φώτα στους φοροφυγάδες! (Video)

Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, οι αυξήσεις στα τιμολόγια, που θα αποφέρουν περίπου 490 εκατ. ευρώ, αποτελούν αναγκαία κίνηση στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου σωτηρίας της επιχείρησης, η οποία θα πρέπει να εξασφαλίσει ταμειακές εισροές περίπου 900 εκατ. ευρώ σε επίπεδο 12μήνου για να μην καταρρεύσει.

Η ΔΕΗ θα πάρει από τον προϋπολογισμό του 2020 περί τα 200 εκατ. ευρώ από παλιές υποχρεώσεις λόγω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), θα υπάρξει εξόφληση οφειλών από φορείς του Δημοσίου, αλλά και θα ασκηθεί ασφυκτική πίεση προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές με εξώδικα και εντολές αποκοπής.

Στο ίδιο πλαίσιο η ΔΕΗ θα συμμετάσχει στην υλοποίηση ενός σχεδίου επενδύσεων γύρω από την «πράσινη οικονομία», τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ηλεκτροκίνηση κ.λπ., σχεδίου που συζητήθηκε ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Οπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του, «θέλουμε να δρομολογήσουμε και θα παρουσιάσουμε -ελπίζω μαζί με την καγκελάριο- στις αρχές του χρόνου ένα φιλόδοξο επενδυτικό αναπτυξιακό σχέδιο με έμφαση στον τομέα της ενέργειας».

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share