Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020

Συντάξεις: Πώς θα τις συμπληρώσετε σε περίπτωση αναπηρίας;

Γνωρίζετε ποια είναι η διαδικασία;

3 Σεπτεμβρίου 2019 14:32
Συντάξεις: Πώς θα τις συμπληρώσετε σε περίπτωση αναπηρίας;

Πολλές φορές ακούμε για τις συντάξεις και τι βήματα πρέπει να ακολουθήσουν οι συνταξιούχοι για να πάρουν αυτά που δικαιούνται με όλες τις αλλαγές! Τι συμβαίνει όμως με τις συντάξεις αναπηρίας; Πώς πρέπει να τις συμπληρώσουν σε περίπτωση αναπηρίας; Έρχονται αυξήσεις στις συντάξεις! Ποιοι και πότε θα τις λάβουν;

Ένας μισθωτός έχει παροχές λόγω ανικανότητας προς εργασία από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ μπορεί να βγάλει και αναπηρική σύνταξη. Όμως, όπως γνωρίζετε εκ των προτέρων, οι παροχές και οι συντάξεις αυτής της κατηγορίας είναι ιδιαίτερα χαμηλές στη χώρα μας και δεν μπορούν να καλύψουν τα βασικά έξοδα μιας ελληνικής οικογένειας.

Γι’ αυτό χρειάζεται μια συμπληρωματική ασφαλιστική κάλυψη με την οποία εξασφαλίζετε το επίπεδο διαβίωσης που είχατε, ακόμα και σε περίπτωση αδυναμίας για εργασία λόγω ανικανότητας.

Συντάξεις αναπηρία

Ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο μπορεί να αποζημιώσει με ποσά έως 50.000 ευρώ, τα οποία μπορεί να δοθούν ως μηνιαία παροχή είτε με εφάπαξ κεφάλαιο.

Η αποζημίωση θα τους επιτρέψει όχι μόνο να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα, αλλά να καλύψουν και άλλες υποχρεώσεις όπως την πληρωμή των δόσεων του στεγαστικού δανείου ή τις σπουδές των παιδιών.

Η συμβουλή των ασφαλιστών είναι να κάνει ο ασφαλισμένος χρήση της κάλυψης που έχει από τον ΕΟΠΥΥ για τις πρώτες οκτώ ημέρες ασθένειας και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει την κάλυψη της ιδιωτικής ασφάλισης.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση προσωρινής ανικανότητας του ασφαλισμένου για εργασία από ατύχημα δικαιούται ημερήσια αποζημίωση 25 ευρώ την ημέρα από την πρώτη ημέρα από την έναρξη της ανικανότητας για διάστημα έως δύο χρόνια. Σε περίπτωση μερικής άσκησης του επαγγέλματος από τον ασφαλισμένο θα καταβάλλεται το 50% της παροχής.

Σε περίπτωση μόνιμης ολικής ανικανότητας του ασφαλισμένου για εργασία από ατύχημα καταβάλλεται το ποσό των 25.000 ευρώ. Σε περίπτωση που η ανικανότητα του ασφαλισμένου οφείλεται σε τροχαίο ατύχημα, τότε καταβάλλεται το ποσό των 50.000 ευρώ.

Αυξήσεις συντάξεων με νέους συντελεστές! Ποιοι κερδίζουν από τις αλλαγές;

Σχέδιο ριζικών αλλαγών στα ποσά συντάξεων που βγάζει ο νόμος Κατρούγκαλου μελετάει το υπουργείο Εργασίας, με στόχο να δοθούν αυξήσεις σε όσους έχουν πολλά χρόνια (άνω των 35) με καλύτερους συντελεστές για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης. Οι 5 κατηγορίες ασφαλισμένων που «κλειδώνουν» συντάξεις από τα 56,5 έως τα 62!

Το σχέδιο των αλλαγών προβλέπει τουλάχιστον δύο πιθανές εκδοχές, που ήδη άρχισαν να συζητούνται σε υπηρεσιακό αλλά και επιτελικό επίπεδο. Το πρώτο είναι να αυξηθούν οι συντελεστές υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης οριζόντια από το 28ο έτος ασφάλισης και πάνω κατά 5%, 8% ή 10%.

Το δεύτερο είναι να αλλάξουν μεν οι συντελεστές, αλλά με βαθμιαία μεγαλύτερη αύξηση για όσους έχουν από 35 ή 37 έτη εργασίας και πάνω, ώστε να επιβραβεύονται με καλύτερη σύνταξη λόγω παραμονής τους στην εργασία και καταβολής μεγαλύτερων εισφορών. Σε αυτή την περίπτωση τα οφέλη περιορίζονται μόνον για όσους περνούν τα 35 έτη και ενδέχεται σε αυτά τα χρόνια (35-42 έτη) η αύξηση των συντελεστών να είναι μεγαλύτερη του 10%.

Αποτέλεσμα εικόνας για συνταξεις

Ποιοι συντελεστές θα αλλάξουν, ποιοι και πόσο κερδίζουν στη σύνταξη

Από την αλλαγή των συντελεστών προκύπτουν αυξήσεις συντάξεων ως και 50 ευρώ κατά μέσο όρο για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με 35 έτη και με μισθούς από 1.200 ως 1.500 ευρώ, ενώ για όσους έχουν πάνω από 40 έτη και μισθούς 1.800 ευρώ η αύξηση στη σύνταξη φτάνει ως και 80 με 85 ευρώ κατά μέσο όρο, με την εκτίμηση ότι οι συντελεστές θα αυξηθούν από 5%, που είναι το πιο συντηρητικό σενάριο, ως και 10%, που είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο, ώστε να υπάρχει κίνητρο ασφάλισης και παραμονής στην εργασία για καλύτερη σύνταξη.

Οι αλλαγές θα στοχεύσουν κυρίως στα ποσοστά αναπλήρωσης που ισχύουν μετά τα 35 έτη ασφάλισης, όπου εξετάζεται να αυξηθούν σημαντικά με ένα μπόνους μεταξύ 5%, 8% ή και 10% στους ισχύοντες συντελεστές υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share