Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ΔΕΗ: Ποιες είναι οι κρυφές χρεώσεις στα τιμολόγια;

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές;

2 Σεπτεμβρίου 2019 11:12
ΔΕΗ: Ποιες είναι οι κρυφές χρεώσεις στα τιμολόγια;

Ποιες είναι οι κρυφές χρεώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές;

Οι οικιακοί καταναλωτές της ΔΕΗ που είναι συνεπείς και πληρώνουν εμπρόθεσμα τον λογαριασμό τους, καθώς και εκείνοι που χρησιμοποιούν περισσότερο το νυχτερινό ρεύμα θα έχουν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από τα νέα τιμολόγια που προανήγγειλε μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση και ανακοίνωσε επίσημα η ΔΕΗ την Παρασκευή μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ ισοσκελίζει μόνο το 50% των ανατιμήσεων, ενώ η ρήτρα ρύπων κρύβει μελλοντικό κίνδυνο. Μεγάλοι χαμένοι οι συνεπείς και όσοι χρησιμοποιούν περισσότερο το νυχτερινό!

Οι συνεπείς καταναλωτές βλέπουν την έκπτωση 10% που τους παρείχε μέχρι τώρα η ΔΕΗ να πέφτει στο 5%, ενώ είχε προηγηθεί τον Απρίλιο και άλλη μείωση σε αυτήν την έκπτωση, από το 15% στο 10%.

Η αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας στην κανονική (ημερήσια) κατανάλωση είναι στα επίπεδα του 16,5%, με τις υψηλές καταναλώσεις, πάνω από 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, να επιβαρύνονται λίγο περισσότερο, ενώ στη νυχτερινή κατανάλωση η αύξηση είναι 19,4%.

65% των πελατών

Μεγάλο μέρος αυτών των αυξήσεων, περίπου το 50%, δεν θα το καταλάβουν στην τσέπη τους οι πολίτες, καθώς ισοσκελίζεται από τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, του τέλους υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, μείωση που προαναγγέλθηκε και πρόκειται τις επόμενες ημέρες να υπογραφεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο καταλαμβάνει περίπου το 15% ενός μέσου λογαριασμού ρεύματος, θα πέσει κατά 25%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιχείρησης και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το μέσο ελληνικό νοικοκυριό καταναλώνει 1.200 κιλοβατώρες το τετράμηνο, εκ των οποίων τις 300 κιλοβατώρες με το νυχτερινό ρεύμα. Η έκπτωση συνέπειας, επίσης, αφορά περίπου 4,1 εκατ. συνδέσεις και αντιπροσωπεύει το 65% του συνόλου των πελατών της ΔΕΗ.

Για το τυπικό ελληνικό νοικοκυριό (900 κιλοβατώρες ημερήσιο και 300 κιλοβατώρες νυχτερινό ανά τετράμηνο) που πληρώνει εμπρόθεσμα τον λογαριασμό του, μετά την αύξηση της κιλοβατώρας και τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ η σύγκριση «δίνει» μια επιβάρυνση 16,7 ευρώ το τετράμηνο (50,1 ευρώ τον χρόνο) και σε ποσοστό αντιστοιχεί σε 13%.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η καθαρή αύξηση είναι μόνο το 5%, καθώς το υπόλοιπο θα ισοσκελιστεί από τη μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6%. Αυτή η μείωση ωστόσο δεν είναι κάτι καινούργιο, έχει εφαρμοστεί ήδη από τον Ιούνιο και οι καταναλωτές έχουν πάρει ήδη τουλάχιστον έναν λογαριασμό με μειωμένο ΦΠΑ.

Από εκεί και πέρα, μελλοντικό κίνδυνο για τους καταναλωτές δημιουργεί η υιοθέτηση ρήτρας ρύπων ενός μηχανισμού δηλαδή που χρεώνει τους πελάτες της ΔΕΗ με επιπλέον ποσά όταν οι τιμές στις διεθνείς αγορές «δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα» ανέβουν υψηλότερα απ’ ό,τι είναι σήμερα. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι η ρήτρα μπορεί να προκαλέσει μόνο αυξήσεις και όχι μειώσεις…

Δηλαδή αν συνεχίσουν να ανεβαίνουν οι τιμές των ρύπων θα έχουμε αυξήσεις. Αν όμως πέσουν, δεν θα έχουμε μειώσεις. Σε ό,τι αφορά βιοτεχνίες, ξενοδοχεία, μεγάλες αλυσίδες και λοιπούς καταναλωτές της Μέσης Τάσης, δεν υπήρξαν αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος, δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός είναι πολύ ισχυρός και ήδη μεγάλος αριθμός πελατών έχει εγκαταλείψει τη ΔΕΗ. Υπάρχει όμως και γι’ αυτήν την κατηγορία επιβάρυνση όχι μόνο επειδή μειώνεται η έκπτωση συνέπειας στο 5%, αλλά και επειδή μηδενίζεται εντελώς η έκπτωση που έπαιρναν επί της χρέωσης ρύπων CO2.

Το κοινωνικό τιμολόγιο

Ας σημειωθεί επίσης ότι στα νέα μέτρα υπάρχει πρόβλεψη για έκπτωση 50% για δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), στην περίπτωση που στο συγκεκριμένο νοικοκυριό υπάρχει άτομο που έχει ανάγκη μηχανικής υποστήριξης. Στους χαμένους των νέων μέτρων συγκαταλέγονται οπωσδήποτε και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, για τους οποίους κόβεται εντελώς η έκπτωση (περί το 75%) την οποία είχαν σε όλες τις υπόλοιπες χρεώσεις που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού στις κατοικίες τους, ενώ για την αξία του ρεύματος η έκπτωση περιορίζεται στο 30%. Η ΑΑΔΕ με τη βοήθεια της ΔΕΗ... θα αλλάξει τα φώτα στους φοροφυγάδες! (Video)

Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, οι αυξήσεις στα τιμολόγια, που θα αποφέρουν περίπου 490 εκατ. ευρώ, αποτελούν αναγκαία κίνηση στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου σωτηρίας της επιχείρησης, η οποία θα πρέπει να εξασφαλίσει ταμειακές εισροές περίπου 900 εκατ. ευρώ σε επίπεδο 12μήνου για να μην καταρρεύσει.

Η ΔΕΗ θα πάρει από τον προϋπολογισμό του 2020 περί τα 200 εκατ. ευρώ από παλιές υποχρεώσεις λόγω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), θα υπάρξει εξόφληση οφειλών από φορείς του Δημοσίου, αλλά και θα ασκηθεί ασφυκτική πίεση προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές με εξώδικα και εντολές αποκοπής.

Στο ίδιο πλαίσιο η ΔΕΗ θα συμμετάσχει στην υλοποίηση ενός σχεδίου επενδύσεων γύρω από την «πράσινη οικονομία», τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ηλεκτροκίνηση κ.λπ., σχεδίου που συζητήθηκε ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Οπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του, «θέλουμε να δρομολογήσουμε και θα παρουσιάσουμε -ελπίζω μαζί με την καγκελάριο- στις αρχές του χρόνου ένα φιλόδοξο επενδυτικό αναπτυξιακό σχέδιο με έμφαση στον τομέα της ενέργειας».

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share