Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο!

Δείτε αναλυτικά...

28 Αυγούστου 2019 20:47
Αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο!

H ενίσχυση και η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο επίτευξης του αναπτυξιακού άλματος που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, είναι ο βασικός στόχος του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που θα τεθεί τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση και, εν συνεχεία, θα κατατεθεί στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με το νομοσχέδιο που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο επιτυγχάνεται η απλούστευση των διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων (εκκρεμεί η έκδοση του ΠΔ για τους περιβαλλοντικούς αξιολογητές), ενώ ακολουθείται ως γενικός κανόνας πρώτα να ξεκινούν τη λειτουργία τους οι επιχειρήσεις και ο έλεγχος των απαιτούμενων δικαιολογητικών να διενεργείται εκ των υστέρων, με σκοπό την αποφυγή χρονοτριβής και άσκοπων καθυστερήσεων. Στόχος είναι η μείωση των διοικητικών βαρών, ώστε να ενισχυθεί η αναπτυξιακή προοπτική.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προβλέπονται τα εξής:

- Kατάργηση της απαρχαιωμένης κατηγορίας «μεσαίας όχλησης», ιδίως για βιοτεχνικές και εμπορικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Αττικής.

- Για τα επιχειρηματικά πάρκα: Ευκολότερη εγκατάσταση επιχειρήσεων εντός του πάρκου και δυνατότητα διαμεσολάβησης μεταξύ φορέα διαχείρισης πάρκου και εγκατεστημένων επιχειρήσεων για την άμεση επίλυση διαφορών.

- Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης: Αποτύπωση και συγκέντρωση όλων των γεωχωρικών δεδομένων (π.χ.: όροι και περιορισμοί δόμησης, δάση και δασικές εκτάσεις, αιγιαλός, αρχαιολογικοί χώροι, περιοχές natura κ.λπ.) σε ένα ενιαίο ψηφιακό σύστημα.

- Ψηφιακή Τράπεζα Γης: Αν υπάρχει διατηρητέο κτίσμα ή άλλο βάρος στην αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας θα προβλέπεται το ενδεχόμενο μεταφοράς συντελεστή δόμησης σε «περιοχές υποδοχής». Χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα, πλην των διατηρητέων κτιρίων, είναι οι δημόσιες εκτάσεις προς απόσυρση, εγκαταλελειμμένες βιομηχανίες και ξενοδοχεία, καθώς και ακίνητα κοινωφελών χρήσεων τα οποία έχουν δεσμευθεί.

- Απλούστευση για όλους τους τύπους εταιρειών ως προς τον έλεγχο των δημοσιευτέων στοιχείων στο ΓΕΜΗ και επιτάχυνση της αξιολόγησης των επενδυτικών φακέλων μέσω outsourcing. Είναι ενδεικτικό ότι λιμνάζουν 2.500 φάκελοι που θα μπορούσαν να φέρουν νέες επενδύσεις, δουλειές και ανάπτυξη στη χώρα.

- Ενιαία ρύθμιση για τις κεραίες τηλεπικοινωνιών, η οποία αντικαθιστά την κατακερματισμένη νομοθεσία, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων σε δίκτυα νέας γενιάς. Δημιουργία πάρκων κεραιών και θέσπιση Εθνικού παρατηρητηρίου Η/Μ πεδίων στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τον έλεγχο της τήρησης ορίων ασφαλούς έκθεσης στα πεδία.

Τέλος, η κυβέρνηση εκτιμά ότι με το πλέγμα των παραπάνω ρυθμίσεων, καθώς κινούνται στο πλαίσιο βέλτιστων διεθνών πρακτικών, αναμένεται να βελτιωθεί η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη δεικτών όπως του Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας. Δείκτες οι οποίοι παρακολουθούνται στενά από Έλληνες και κυρίως ξένους επενδυτές.

Τεκμήρια διαβίωσης: Όλα όσα αλλάζουν από το 2020 και πότε καταργούνται οριστικά;

Τι αλλάζει στα τεκμήρια διαβίωσης από το 2020 και πότε καταργούνται οριστικά; Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του Αυγούστου για τις ετήσιες δαπάνες;

Τα τεκμήρια διαβίωσης αποτελούν ένα απίστευτο βάσανο για τους φορολογούμενους, αλλά όπως έγραψε η «Καθημερινή» τη Δευτέρα, η κυβέρνηση σκοπεύει να τα καταργήσει, σταδιακά - από το 2020 και μετά. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν κυβερνητικές σκέψεις για μείωση των τεκμηρίων κατά 50% το 2020 και πλήρη κατάργησή τους το 2021. Αυτή η σχετική διάταξη πρόκειται να συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί με βάση όλες τις ενδείξεις την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Με αυτό, θα αλλάξουν και θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα για τη χρήση πλαστικού χρήματος, ενώ ταυτόχρονα θα αλλάξουν τα όρια χρήσης μετρητών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, τα τεκμαρτά εισοδήματα θα διαμορφωθούν από το 2020 ως εξής:

Τεκμαρτό εισόδημα άγαμου: Από 3.000 ευρώ σήμερα, στα 1.500 ευρώ.

Τεκμαρτό εισόδημα παντρεμένου ζευγαριού: Από 5.000 ευρώ θα μειωθεί στα 2.500 ευρώ.

Τεκμήριο αυτοκινήτου: Από 4.000 ευρώ που ξεκινούν τα τεκμήρια για τα χαμηλού κυβισμού αυτοκίνητα, το κατώφλι θα διαμορφωθεί στα 2.000 ευρώ.

Τεκμήριο σπιτιού: Σήμερα κατά μέσον όρο ανέρχεται στα 3.500 ευρώ. Το ποσό θα περιορισθεί στα 1.750 ευρώ κατά μέσον όρο.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα τεκμήρια διαβίωσης είναι αναχρονιστικά και πλέον με τις σύγχρονες ελεγκτικές διαδικασίες μπορούν να εντοπισθούν οι περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης.

Με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου και τα στοιχεία από τα πιστωτικά ιδρύματα, η εφορία μπορεί να διαπιστώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα περιπτώσεις φοροαποφυγής και να αποκαλύψει κρυμμένα εισοδήματα.

Περιορίζονται οι συναλλαγές με μετρητά
Επίσης, στη δραστική μείωση των μετρητών στις συναλλαγές των φορολογουμένων με τις επιχειρήσεις αλλά και των επιχειρήσεων μεταξύ τους προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής αλλά και την τόνωση των εσόδων του Δημοσίου.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ εξετάζεται:

1. Η αύξηση του ύψους των ετήσιων δαπανών που θα πρέπει να εξοφλούν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προκειμένου να κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει εναλλακτικά σενάρια για το αφορολόγητο στην περίπτωση που οι συζητήσεις με τους θεσμούς δεν καταλήξουν σε συμφωνία για το κόστος των μέτρων και αν επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει σταθερό αφορολόγητο όριο 6.500 ευρώ, το οποίο θα φθάνει στα 8.636 ευρώ εφόσον ο φορολογούμενος παρουσιάσει στην εφορία πρόσθετες ηλεκτρονικές συναλλαγές. Δηλαδή, για να επωφεληθεί ο φορολογούμενος από το προσαυξημένο αφορολόγητο θα πρέπει να έχει περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές από αυτές που προβλέπονται σήμερα.

Μετά τις διακοπές ακολουθεί «φορο-καταιγίδα» μέχρι τέλος του χρόνου

2. Η μείωση του ορίου μέχρι το οποίο επιτρέπεται η χρήση μετρητών για την πραγματοποίηση μιας οικονομικής συναλλαγής που αφορά αγορά προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών. Το όριο αυτό αναμένεται να μειωθεί από τα 500 στα 300 ευρώ, ενδεχομένως και στα 200 ευρώ ανά συναλλαγή.

Πέραν των ανωτέρω, το νομοσχέδιο του Αυγούστου θα προβλέπει επίσης την:

Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας) για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενική βάση τον τέταρτο χρόνο.

Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων (B2B).


Υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων.

Υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης (B2G).

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share