Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Αποδοχή κληρονομιάς: Όλες οι αλλαγές που έρχονται! (Video)

Ποιες είναι οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο...;

28 Αυγούστου 2019 19:55
Αποδοχή κληρονομιάς: Όλες οι αλλαγές που έρχονται! (Video)

Με στόχο να μειωθούν οι αποποιήσεις κληρονομιάς και να προσφέρουν χρήματα στα δημόσια ταμεία, το Υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αυξήσει τις δόσεις από τον φόρο αποδοχής κληρονομιάς, από τις 24, στις 48 δόσεις.

Το μέτρο αυτό αναμένεται να δώσει κίνητρα στους κληρονόμους να δεχτούν τα κληροδοτήματα και να αναλάβουν το βάρος του φόρου κληρονομιάς.

ΔΕΗ: Αυτές είναι οι αλλαγές στα τιμολόγια!

Πακέτο διάσωσης της ΔΕΗ ύψους 500 εκατ. ευρώ με ουδέτερο αποτέλεσμα για τους καταναλωτές, καθώς οι αυξήσεις στην κιλοβατώρα αντισταθμίζονται από τις μειώσεις του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ, αποφασίζει μεθαύριο Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εισήγηση του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης, Γιώργου Στάσση προς το ΔΣ θα περιλαμβάνει:

* Αύξηση της χρέωσης ανά κιλοβατώρα (ανταγωνιστικό σκέλος τιμολογίων) για την ενίσχυση των εσόδων της ΔΕΗ που όμως αντισταθμίζεται πλήρως για τους καταναλωτές από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει ο πάροχος με το χαμηλότερο πάγιο τέλος της αγοράς.
* Μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10 στο 5%

* Θέσπιση ρήτρας CO2 για τα νοικοκυριά χωρίς άμεση επίπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

* Επιπλέον έκπτωση 50% για τα μηχανικά υποστηριζόμενα άτομα, που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Ειδικότερα, τα τιμολόγια της ΔΕΗ διαμορφώνονται από 1ης Σεπτεμβρίου ως εξής:

- Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η νέα τιμή είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946 που είναι η ισχύουσα χρέωση.

- Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,10252 τώρα.

- Και για το νυχτερινό ρεύμα η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.

Η ΑΑΔΕ με τη βοήθεια της ΔΕΗ... θα αλλάξει τα φώτα στους φοροφυγάδες! (Video)

Οι αυξήσεις στην κιλοβατώρα διαμορφώνονται από 16,4 έως 19,4% και αντισταθμίζονται πλήρως όπως έχει δεσμευθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ. Η μείωση του ΦΠΑ στο 6% από 13%, αποφασίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχει ήδη τεθεί σε ισχύ, ενώ η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Παρασκευή και κατά τις πληροφορίες θα διαμορφωθεί για την οικιακή κατανάλωση στα 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 22,67 ευρώ που είναι τώρα (μείωση 25%).

- Παραμένει η έκπτωση συνέπειας αλλά περιορίζεται στο 5% από 10% που είναι σήμερα. Σημειώνεται ότι η έκπτωση είχε οριστεί αρχικά στο 15% και περιορίστηκε ήδη σε 10% από 1ης Απριλίου 2019.

- Όσον αφορά στη ρήτρα CO2, σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει ήδη μετακυλήσει μερικώς στη Μέση Τάση τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την υποχρέωσή της να αγοράζει δικαιώματα για τις εκπομπές ρύπων των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, κυρίως τις λιγνιτικές που είναι οι πιο ρυπογόνες. Τώρα η ίδια ρήτρα εισάγεται σε ήπια μορφή και στα τιμολόγια της Χαμηλής Τάσης. Με τα σημερινά δεδομένα σε σχέση με τις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων δεν θα υπάρξει επιβάρυνση από το μέτρο αυτό στο συνολικό ποσό που πληρώνουν τα νοικοκυριά που είναι πελάτες της ΔΕΗ.

Βάση υπολογισμού της ρήτρας θα είναι η τωρινή επιβάρυνση της ΔΕΗ για τα δικαιώματα εκπομπής η οποία για τη χαμηλή τάση είναι 15,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη ρήτρα που συνδέεται με τη διακύμανση των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας («Οριακή Τιμή του Συστήματος») περιλαμβάνεται ήδη στα τιμολόγια των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΔΕΗ θα προχωρήσει επίσης στην κατάργηση των εκπτώσεων στις χρεώσεις CO2 για τη μέση τάση (βιομηχανίες και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες), όπου ήδη εφαρμόζεται η ρήτρα ρύπων.

- Στα άτομα με μηχανική υποστήριξη που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) η ΔΕΗ θα παρέχει έκπτωση 50% στο ανταγωνιστικό μη επιδοτούμενο κόστος του ρεύματος. Όπως είναι γνωστό το Δημόσιο επιδοτεί τα τιμολόγια των δικαιούχων του ΚΟΤ κατά 0,045 έως 0,075 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στο ποσό που απομένει μετά την επιδότηση, η ΔΕΗ θα παρέχει έκπτωση 50%. Διευκρινίζεται ότι το μέτρο δεν αφορά τους λοιπούς δικαιούχους του ΚΟΤ, όσους δηλαδή δεν είναι μηχανικά υποστηριζόμενοι.

Τα νέα τιμολόγια αποτελούν μέρος του πακέτου μέτρων που θα εφαρμοστεί προκειμένου η επιχείρηση να αποφύγει σοβαρούς κινδύνους, ακόμα και για την επιβίωσή της, μετά τα ζημιογόνα αποτελέσματα για το 2018 και το 2019 μέχρι στιγμής. Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές πιθανή επιδείνωση των προειδοποιήσεων του ορκωτού ελεγκτή (Ernst & Young) για την βιωσιμότητα της εταιρείας, στην έκθεση που αναμένεται στις 24 Σεπτεμβρίου, θα οδηγούσε σε δραματικές εξελίξεις που μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και στάση πληρωμών (για μισθούς, προμηθευτές κλπ), αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, χαρακτηρισμό των δανείων της ΔΕΗ ως μη εξυπηρετούμενων κ.ά., με προφανώς σοβαρότατες επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας. Ήδη ο ελεγκτής ανέφερε στην έκθεση για τα αποτελέσματα του 2018 ότι υπάρχει «ουσιώδης αβεβαιότητα η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Η δέσμη μέτρων για τη σωτηρία της ΔΕΗ περιλαμβάνει ακόμη την απόδοση στην επιχείρηση των οφειλομένων από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας του παρελθόντος, εξόφληση οφειλών από φορείς του Δημοσίου, ασφυκτική πίεση προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές με εξώδικα και εντολές αποκοπής (30.000 εντολές αποκοπής για στρατηγικούς κακοπληρωτές το τελευταίο δίμηνο), τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επίσης το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα διεκδικήσει από την ΕΕ την κατάργηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής («ΝΟΜΕ») που είχε αποτέλεσμα να υποχρεωθεί η ΔΕΗ να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της ενώ θα επιδιώξει επίσης την αύξηση του στόχου για το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στη λιανική που είχε τεθεί στο 50%.

ΔΕΗ: «Τέλος οι χάρες» για 30.000 στρατηγικούς κακοπληρωτές – Εντολή διακοπής ρεύματος!

Κύκλοι της ΔΕΗ ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι αποφάσεις για τα τιμολόγια είναι ισορροπημένες καθώς στη σωτηρία της επιχείρησης καλούνται να συμβάλουν όλες οι πλευρές: οικιακοί καταναλωτές και επαγγελματίες μέσω της μείωσης της έκπτωσης συνέπειας, η βιομηχανία με την ρήτρα για το διοξείδιο του άνθρακα, το Δημόσιο με τη μείωση του ΦΠΑ και την καταβολή των ΥΚΩ και οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ, εναλλακτικοί προμηθευτές με την κατάργηση των ΝΟΜΕ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share