Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ριζικές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας: Ποια η παγίδα για χιλιάδες ιδιοκτήτες; (Video)

Προσοχή!

26 Αυγούστου 2019 08:42
Ριζικές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας: Ποια η παγίδα για χιλιάδες ιδιοκτήτες; (Video)

Ριζικές αλλαγές αναμένεται να έρθουν στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας από το 2020, καθώς τίθεται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου πανευρωπαϊκά ο νέος τρόπος μέτρησης των εκπομπών ρύπων και κατανάλωσης καυσίμου WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure). Τέλη κυκλοφορίας 2020: «Πονοκέφαλος» σε κυβέρνηση και πολίτες! Πώς θα γίνει ο υπολογισμός τους;

Το νέο καθεστώς θα είναι πιο αυστηρό από το προηγούμενο και οδηγεί σε καταγραφή αυξημένων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα σε κάθε όχημα.

Υπενθυμίζεται ότι τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρα, για τα οχήματα τα οποία έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα για τα καινούργια και στην Ευρώπη για τα μεταχειρισμένα εισαγόμενα από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά, ως εξής:

  • 0-90 γρ. CO2 - μηδέν ευρώ
  • 91-100 γρ. CO2 - 0,90 ευρώ / γραμ.
  • 101-120 γρ. CO2 - 0,98 ευρώ / γραμ.
  • 121-140 γρ. CO2 - 1,20 ευρώ / γραμ.
  • 141-160 γρ. CO2 - 1,85 ευρώ / γραμ.
  • 161-180 γρ. CO2 - 2,45 ευρώ / γραμ.
  • 181-200 γρ. CO2 - 2,78 ευρώ / γραμ.
  • 201-250 γρ. CO2 - 3,05 ευρώ / γραμ.
  • Άνω από 251 γρ. CO2 - 3,72 ευρώ / γραμ.

Η παγίδα

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ τοu OPEN, το νέο πανευρωπαϊκό πρότυπο καταγραφής ρύπων διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει κάθε όχημα με βάση το οποίο θα υπολογίζονται από δω και πέρα τα τέλη κυκλοφορίας αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Το νέο πανευρωπαϊκό πρότυπο θα είναι πιο σωστό στις μετρήσεις του από το προηγούμενο, καθώς θα καταγράφει του πραγματικούς ρύπους ανά όχημα. Αν για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο εκπέμπει 130 γραμμάρια διοξείδιο του άνθρακα, μέχρι σήμερα έπρεπε να πληρώσει τέλη 156 ευρώ.

Όμως, με το νέο πρότυπο υπολογισμού, το ίδιο όχημα θα εμφανίζεται να εκπέμπει 200 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα και ο ιδιοκτήτης του θα κληθεί να πληρώσει 556 ευρώ. Δηλαδή 400 ευρώ παραπάνω. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσανατολίζεται στο να εφαρμόσει μία κλίμακα υπολογισμού των τελών, ώστε να μην υπάρξει ουσιαστική επιβάρυνση.

Τι είναι το WLTP

Το Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure, είναι ένας νέος τρόπος υπολογισμού εκπομπής ρύπων και κατανάλωσης καυσίμου που αντικατέστησε το NEDC τον Σεπτέμβριο του 2017 και βάση προγραμματισμού θατον έχει αντικαταστήσει πλήρως το 2021. Η αλλαγή έγινε για οικολογικούς λόγους καθώς η αύξηση των εκπομπών ρύπων από τα αυτοκίνητα λειτουργούσε αρνητικά ως προς το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο WLTP προσφέρει πιο ρεαλιστικές μετρήσεις όχι μόνο για το διοξείδιο του άνθρακα, βάση του οποίου βγάινουν και οι τιμές των τεών κυκλοφορίας, αλλά και για τους υπόλοιπους ρύπους.

Τέλη κυκλοφορίας: Ποιοι γλιτώνουν τις αυξήσεις;

Ο νέος τρόπος μέτρησης των εκπομπών ρύπων και κατανάλωσης καυσίμου WLTP προκάλεσε πανικό στους ιδιοκτήτες νέων αυτοκινήτων για τα τέλη κυκλοφορίας καθώς οι αυξήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούσαν το 100%. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι θα υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση για να λυθεί το ζήτημα. ΔΕΗ: Έρχονται αυξήσεις «φωτιά»!

«Έχουμε επικοινωνήσει με τους συναρμόδιους Υπουργούς, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Η οποιαδήποτε αναπροσαρμογή στις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων δεν θα οδηγήσει σε επιβάρυνση των πολιτών από τέλη κυκλοφορίας. Θα γίνει όποια αναγκαία προσαρμογή χρειάζεται ώστε η όποια αλλαγή να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share