Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

ΔΕΗ: Προς κατάργηση η έκπτωση συνέπειας 10%!

Σας αφορά!

21 Αυγούστου 2019 09:16
ΔΕΗ: Προς κατάργηση η έκπτωση συνέπειας 10%!

Στα εξεταζόμενα μέτρα για τη διάσωση της ΔΕΗ συμπεριλαμβάνεται και η τύχη της έκπτωσης συνέπειας 10% που απολαμβάνουν οι συνεπείς στις πληρωμές των λογαριασμών τους πελάτες της εταιρείας. ΔΕΗ: Κλειδώνουν οι αλλαγές στα τιμολόγια!

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται το μπόνους της μείωσης που δίνεται σε όσους καταβάλλουν εμπρόθεσμα τα ποσά των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος να καταργηθεί, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να ψαλιδιστεί κι άλλο.

Με την κατάργηση ή τη συρρίκνωση της έκπτωσης, η εταιρεία μπορεί να ενισχύσει τα έσοδά της έως και 180 εκατ. ευρώ ετησίως. Κεντρικός στόχος της νέας τιμολογιακής πολιτικής της εταιρείας είναι η τελική αξία του λογαριασμού (ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες χρεώσεις) να μη μεταβληθεί, παρά τις όποιες μεταβολές αποφασιστούν στις τιμές της κιλοβατώρας, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, επιβεβαιώνοντας πως στο τραπέζι βρίσκεται και η κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας.

Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ: Πώς θα κάνετε την αίτηση; Πότε λήγει η προθεσμία;

Παράταση δόθηκε για την υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Επίσης κλειδώνουν οι αλλαγές στα τιμολόγια!

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου παρατείνεται η προθεσμία για όσους θέλουν να υποβάλλουν αίτηση εκ νέου υπαγωγής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Η παράταση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ελήφθη με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμου Θωμά. Κρίθηκε επιβεβλημένη για να ενημερωθεί η βάση δεδομένων που τηρείται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων του έτους 2018. Επίσης για να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες από την αρχικά περιορισμένη περίοδο υποβολής αιτήσεων που είχε οριστεί.

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://www.idika.gr/kot/ και μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2019 θα ενημερωθούν για την εκ νέου ένταξή τους ή όχι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Μέχρι τον έλεγχο και έγκριση (ή όχι) των νέων αιτήσεων παραμένουν ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο οι υφιστάμενοι δικαιούχοι, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι δύο κατηγορίες δικαιούχων του ΚΟΤ:

  • Στην πρώτη κατηγορία (ΚΟΤ Α’) εντάσσονται όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και δικαιούνται έκπτωση 0,075 ευρώ ανά κιλοβατώρα στη χρέωση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. «Βόμβες» Χατζηδάκη: «Τη βγάζει δεν την βγάζει η ΔΕΗ»
  • Στη δεύτερη (ΚΟΤ Β’) εντάσσονται καταναλωτές που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Για την κατηγορία αυτή η έκπτωση είναι 0,045 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Όταν ανοίξει η εφαρμογή οι δικαιούχοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα κάτωθι βήματα για την υποβολή των αιτήσεων:

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληρείτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληρείτε τα κριτήρια ή όχι. Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ: Βήμα - βήμα η συμπλήρωση της αίτησης!

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληρείτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share