Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Financial Times - Σταϊκούρας: "Η ανάπτυξη θα αποκαταστήσει τον χαμένο πλούτο της χώρας!"

Πότε θα ολοκληρωθεί το το νομοσχέδιο για μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις;

18 Αυγούστου 2019 20:57
Financial Times - Σταϊκούρας:

Ο υπ. Οικονομικών χαρακτηρίζει «βασική προτεραιότητα» τη φορολογική μεταρρύθμιση! Μίλησε στους Financial Times και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: "Η ανάπτυξη θα αποκαταστήσει τον χαμένο πλούτο της χώρας!"

«Προγραμματίζουμε μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση με ορίζοντα τετραετίας και θα επιταχύνουμε την ανάπτυξη» δηλώνει στους FT ο κ. Σταϊκούρας.

Η αναμόρφωση, εξηγεί η ανταποκρίτρια των Financial Times, θα επικεντρωθεί στην μείωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, στη μείωση του ΦΠΑ και στην εξαφάνιση έκτακτων εισφορών που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όροι που έθεσαν οι δανειστές.

«Βασικός στόχος είναι να πετύχουμε βιώσιμους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ώστε σταδιακά να αποκαταστήσουμε τον χαμένο πλούτο της χώρας» προσθέτει ο κ. Σταϊκούρας στην πρώτη του συνέντετυξη σε διεθνές μέσο ενημέρωσης.

Η ανταποκρίτρια των FT υπενθυμίζει, επίσης, τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και προώθηση αρκετών εμβληματικών ξένων επενδύσεων «που παραμέλησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι ηγέτες της οποίας ήταν αντίθετοι στις ιδιωτικές επενδύσεις και αρνούνταν να διευρύνουν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων».

«Προχωρούμε στην ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας... θα εφαρμόσουμε δομικές μεταρρυθμίσεις με έναν εμπροσθοβαρή τρόπο» λέει ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών προσθέτει, επίσης, ότι «συμφωνήσαμε με την ΕΕ να επιταχύνουμε τις ιδιωτικοποιήσεις γιατί πιστεύουμε ότι μπορούν να συμβάλουν στους βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης όταν υλοποιούνται με όρους απόλυτυς διαφάνειας και όταν περιλαμβάνουμε και μια λογική επιστροφής στην κοινωνία».

Οι FT θυμίζουν, ακόμα, τα δύο πρώτα νομοθετήματα του ΥΠΟΙΚ για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων των χρεών στην εφορία.

«Τον επόμενο μήνα θα ψηφιστεί δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τη μείωση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%. Και όπως τα άλλα νομοθετήματα θα εφαρμοστεί άμεσα» γράφουν οι Financial Times.

Ο υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει ότι «η εκτίμησή μας είναι ότι θα πετύχουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019 αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε άλλό δημοσιονομικό χώρο για φέτος».

Ο κ. Σταϊκούρας εμφανίζεται, μάλιστα, σίγουρος ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο για ανάπτυξη 2% το 2019 δεδομένης της σταθερής βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα.

Οι FT σημειώνουν, τέλος, ότι τον Σεπτέμβριο ο Χρήστος Σταϊκούρας θα ανακοινώσει την πλήρη άρση των capital controls αλλά και τη συμφωνία για την πρόωρη αποπληρωμή του 1/3 του χρέους ύψους 8,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

120 δόσεις: Τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες!

Το υπουργείο Οικονομικών μετά τις βελτιώσεις που έγιναν στα τέλη του Ιουλίου, αναμένει αυξημένη ανταπόκριση από τους οφειλέτες του ελληνικού στη ρύθμιση των οφειλών τους με τις 120 δόσεις. Σε πόσες δόσεις θα ρυθμίσετε τα χρέη προς την Εφορία (photos)

Η προθεσμία υπαγωγής λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και αφορά όλους τους φορολογούμενους με χρέη τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Σύμφωνα με τις βελτιωτικές ρυθμίσεις ξεμπλοκάρουν 1.200.000 λογαριασμοί που έχουν δεσμευθεί από την Εφορία και παράλληλα σταματούν επικείμενες δεσμεύσεις που αφορούν σε πάνω από 1.700.000 οφειλέτες, εφόσον βεβαίως υπαχθούν στη ρύθμιση. Παράλληλα, το επιτόκιο σύμφωνα με τις βελτιωτικές ρυθμίσεις μειώνεται από το 5% στο 3%.

Για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος την τελευταία πενταετία, εκτός κι αν δεν ήταν υπόχρεος για κάποιο έτος, πράγμα που θα δηλώσει στην πλατφόρμα, ενώ πλέον μπορεί αναδρομικά να εντάξει και τις οφειλές που τυχόν θα προκύψουν από αυτές τις δηλώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 20 ευρώ, ενώ ο αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 18, εκτός κι αν ο περιορισμός των 20 ευρώ/δόση έχει ως συνέπεια να προκύπτει αριθμός δόσεων μικρότερος των 18. (για εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ). Η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση γίνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στο TAXISnet.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση για τα εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ προβλέπεται προοδευτικός συντελεστής προκειμένου να προσδιορίζεται η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών για τον κάθε οφειλέτη και έτσι ο αριθμός των δόσεων που προκύπτουν συναρτάται με το χρέος του, ενώ μείωση των συντελεστών προβλέπεται και ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. 120 δόσεις: Όλες οι διευκολύνσεις και τα ισχυρά κίνητρα προς τους οφειλέτες! Video)

Έτσι, για τμήμα εισοδήματος έως 10.000 ευρώ δεν προβλέπεται συντελεστής. Για τμήμα εισοδήματος:

  • Από 10.000,01 ευτώ έως και 15.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 4%
  • Από 15.000,01 ευρώ έως και 20.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 6%
  • Από 20.000,01 ευρώ έως και 25.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 8%
  • Από 25.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 10%
  • Από 30.000,01 ευρώ έως 50.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 12%
  • Από 50.000,01 ευρώ έως 75.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 15%
  • Από 75.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 20%
  • Από 100.000 ευρώ και πάνω ο συντελεστής είναι 25%.

Οι συντελεστές μειώνονται κατά μία μονάδα για οφειλέτη με ένα παιδί, κατά δύο μονάδες για δύο παιδιά και κατά τρεις μονάδες για τρία ή περισσότερα παιδιά.

Η ρύθμιση χάνεται εφόσον δεν καταβληθούν δύο συνεχόμενες δόσεις ή αν καθυστερήσει η καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων. Επίσης αν δεν υποβληθούν οι προβλεπόμενες δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ σε όλη τη διάρκεια της ρύθμισης, εντός τριών μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

Η ρύθμιση χάνεται και εφόσον δεν καταβληθούν εντός διμήνου από την προθεσμία πληρωμής τους τυχόν οφειλές που θα προκύψουν μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Εκτιμάται ότι 250.000 οφειλέτες έχουν ήδη υπαχθεί στη ρύθμιση, ενώ στα 1,85 δισ. ευρώ είναι το συνολικό ποσό που έχει ρυθμιστεί.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share