Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020

Κίνδυνος μπλακ άουτ στο Κτηματολόγιο!

Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για τις δηλώσεις ακινήτων

13 Αυγούστου 2019 13:53
Κίνδυνος μπλακ άουτ στο Κτηματολόγιο!
Follow us on Google News

Με μπλακ άουτ στη συλλογή δηλώσεων κινδυνεύει το Κτηματολόγιο αν οι ανάδοχοι πραγματοποιήσουν την απειλή τους και προχωρήσουν από τον Σεπτέμβριο, στο κλείσιμο των γραφείων ενημέρωσης. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ταλαιπωρία των ιδιοκτητών ακινήτων – ιδίως όσων δεν μπορούν να κάνουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες μέσω Διαδικτύου. Κτηματολόγιο: Έρχεται παράταση έως το τέλος του 2020 - Ποιους αφορά;

Με βάση τα όσα προβλέπονται, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν περιθώριο έξι μήνες προκειμένου να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο. Ωστόσο, επειδή στο τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης η έως τώρα προσέλευση δεν ήταν η αναμενόμενη, με νομοθετική ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης δίνεται η ευκαιρία στον υπουργό Περιβάλλοντος να δίνει επιπλέον παράταση ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής, η οποία όμως, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξάμηνο.

undefined

Οι ανάδοχοι υποστηρίζουν ότι εφόσον η διάρκεια της συλλογής δηλώσεων επιμηκύνεται θα πρέπει και να πληρώνονται. Αν δεν τηρηθεί αυτό τότε θα προχωρήσουν σε διακοπή λειτουργίας των γραφείων ενημέρωσης. Πηγές από το Κτηματολόγιο υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε καμία επίσημη υπόσχεση για επιπλέον πληρωμή και για να γίνει αυτό θα πρέπει να προηγηθεί νέα νομοθετική ρύθμιση για τον καθορισμό νέας τιμής μονάδας. Κατά τις ίδιες πηγές και να κλείσουν τα γραφεία ενημέρωσης δεν θα αλλάξει κάτι, μια και δεν παίζουν, όπως εξηγούν σημαντικό ρόλο.

Οι ημερομηνίες

  • Στις 26 Αυγούστου στη Μεσσηνία και στις 28 Αυγούστου σε Βοιωτία και Φωκίδα λήγει το προβλεπόμενο εξάμηνο για την υποβολή δηλώσεων. Από εκεί και πέρα είναι θέμα του υπουργείου Περιβάλλοντος αν θα δοθεί ή όχι επιπλέον παράταση με οροφή το εξάμηνο.
  • Στις 12 Σεπτεμβρίου λήγει το εξάμηνο για Μαγνησία και Σποράδες. Και εδώ είναι θέμα του υπουργείου αν θα δοθεί παράταση.
  • Έως τις 16 Σεπτεμβρίου έχει δοθεί παράταση για τη συλλογή δηλώσεων σε Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κω και Ρόδο.
  • Έως τις 30 Σεπτεμβρίου έχει δοθεί παράταση για την υποβολή δηλώσεων σε 14 Περιφερειακές Ενότητες σε όλη την Ελλάδα: Δράμα, Ξάνθη, Χαλκιδική, Φλώρινα, Καστοριά, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Εύβοια, Χίο, Ικαρία, Σάμο, Λακωνία και το μισό Ηράκλειο.
  • Στις 22 Αυγούστου λήγει το τρίμηνο για Δυτική Αττική και νησιά Αργοσαρωνικού. Απομένει άλλο ένα τρίμηνο το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί από το Κτηματολόγιο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση θα δοθεί παράταση 1,5 μήνα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
  • Στις 18 Σεπτεμβρίου λήγει το τρίμηνο για Ιθάκη, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο. Για τις περιοχές αυτές αναμένεται νέα τρίμηνη παράταση από το Κτηματολόγιο σε δύο δόσεις με το εξάμηνο να λήγει στις 18 Δεκεμβρίου 2019.

Διευκρινίζεται ότι έως τις 26 Αυγούστου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων διόρθωσης και ενστάσεων κατά των προσωρινών κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων της ανάρτησης για τις Σέρρες.

Κτηματολόγιο: Δείτε ποιες περιοχές παίρνουν παράταση - Προσοχή δεν ισχύει για όλους!

Διευκρινίσεις για τις περιοχές που παίρνουν παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η παράταση υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο έως και την 30η Σεπτεμβρίου αφορά τις περιοχές της χώρας που η σχετική προθεσμία λήγει εντός Ιουλίου.

Το ΥΠΕΝ αναφέρει ότι είναι ανακριβείς οι πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο διάστημα «περί γενικής παράτασης των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο, σε όλη τη χώρα, κατά έξι μήνες».

Διευκρινίζει λοιπόν ότι «οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο -που πλέον συγκεντρώνει δηλώσεις και για νησιά του Αιγαίου- ισχύουν σύμφωνα με τους πίνακες που έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κτηματολογίου. Η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, τον περασμένο Μάιο, αναφορικά με τη δυνατότητα παροχής παρατάσεων έως και έξι μήνες δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση την αυτόματη παροχή γενικής παράτασης έξι μηνών για όλη τη χώρα».

Κτηματολόγιο

Πρόστιμα σε όσους δεν υποβάλουν εγκαίρως τις δηλώσεις

Το ΥΠΕΝ τονίζει ότι «η παράταση που προβλέπει η τροπολογία θα δοθεί με την έκδοση σχετικών υπουργικών αποφάσεων, όμοιες της προαναφερθείσας και θα αφορά πολύ συγκεκριμένες περιοχές, περιορισμένες σε αριθμό, για τις οποίες θα αξιολογηθεί η ύπαρξη ιδιαίτερων συνθηκών και προβλημάτων που θα καθιστούν την παροχή παράτασης επιβεβλημένη».

Το Κτηματολόγιο καλεί τους πολίτες να υποβάλουν τις δηλώσεις τους εγκαίρως, ακόμα και αν δεν έχουν καταρχήν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Με τον τρόπο αυτό θα λάβουν την προθεσμία που προβλέπεται για να τα συγκεντρώσουν και να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share