Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Επίδομα ανάσα 720 ευρώ!

Ποιοι το δικαιούνται;

11 Αυγούστου 2019 10:34
Επίδομα ανάσα 720 ευρώ!

Επίδομα ύψους 240 ευρώ το μήνα, κάθε τρεις μήνες, έως και τρεις φορές τον χρόνο, καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ, δηλαδή συνολικά ο δικαιούχος θα λάβει 720 ευρώ. Ποιοι το δικαιούνται;

Αναλυτικά η διαδικασία για να λάβετε το επίδομα

-Οι άνεργοι θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας 60 τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου και δεν υπάγονται στις κατηγορίες των επαγγελμάτων που δεν δικαιούνται εποχικό επίδομα. 675 ευρώ ενίσχυση! Ποιους αφορά;

-Ο ασφαλισμένος μπορεί να λάβει το ειδικό επίδομα μέχρι και 3 φορές μέσα στο ημερολογιακό έτος. Στην περίπτωση που συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος περισσότερες από μια φορά στο αυτό ημερολογιακό έτος, δεν απαιτείται η προϋπόθεση των 60 ημερομισθίων που απαιτείται μόνο για την πρώτη καταβολή του βοηθήματος.

-Ο ασφαλισμένος θα πρέπει να έχει τεθεί στη διάθεση της αρμόδιας Υπηρεσίας Απασχόλησης του Οργανισμού.

Οι προϋποθέσεις χορήγησης:

-Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, όπως αυτό αποδεικνύεται από το πλέον πρόσφατα διαθέσιμο έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293 ευρώ κάθε ημερολογιακό έτος. Για το έτος 2018 το ποσό αυτό ανέρχεται σε 11.445,34 ευρώ.
-Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν τις αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά είτε αυτοπροσώπωςστον ΟΑΕΔ, εφόσον η αίτηση υποβάλλεται ταυτόχρονα με την έκδοση του δελτίου ανεργίας ηλεκτρονικά, μέσω του e-services αλλά και μέσω των ΚΕΠ.


-Η παραλαβή της απόφασης γίνεται, είτε μέσω του ατομικού λογαριασμού στο e-services του ΟΑΕΔ, είτε από το ΚΠΑ 2 ΟΑΕΔ όπου υποβλήθηκε το αίτημα.

Δικαιολογητικά

-Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Εφορίας ή αντίγραφο φορολογικής δήλωσης.
-Δελτίο ανεργίας σε ισχύ.
-ΙΒΑΝ στον οποίο ο ενδιαφερόμενος πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.

Τι αλλάζει στις συντάξεις; Ποιοι θα επιστρέψουν χρήματα;

«Πλαφόν» ίσο με το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης, στα 4.608 ευρώ, έβαλε νομοθετική διάταξη που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης. Αυτή θα είναι η ανώτατη σύνταξη!

Στην διάταξη επισημαίνεται ότι το ανώτατο αυτό όριο σύνταξης υπερβαίνει κατά πολύ τα προϊσχύοντα ανώτατα όρια συντάξεων των φορέων που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ.

Το πλαφόν έχει αναδρομική ισχύ καθώς αφορά και όσους συνταξιοδοτήθηκαν κατά την 13η Μαΐου 2016, ημερομηνία έναρξης ισχύος του Νόμου 4387/2016 για τους οποίους επανυπολογίστηκε η σύνταξη και διαπιστώθηκε αρνητική προσωπική διαφορά. Toν Σεπτέμβριο η πλήρης άρση των capital controls!

Οι χαμένοι που δεν θα δουν ποτέ την υψηλή σύνταξη που προσδοκούσαν είναι κυρίως πρώην υψηλόβαθμα στελέχη των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, διπλοασφαλισμένοι μηχανικοί, γιατροί, συμβολαιογράφοι και δημοσιογράφοι.

Το ανώτατο όριο αφορά και τους διπλοασφαλισμένους σε δύο πρώην ταμεία που λαμβάνουν προσαύξηση στη σύνταξή τους και έχουν καταβάλλει διπλές εισφορές.

Από το πλαφόν εξαιρούνται οι δικαιούχοι επιδομάτων τετρα- παραπληγίας και απολύτου αναπηρίας ακόμα και αν λαμβάνουν υψηλές συντάξεις, λόγω των αυξημένων αναγκών αυτών των ατόμων.

Με παρακράτηση η επιστροφή των επιπλέον χρημάτων
Ποσά συντάξεων που έχουν ήδη απονεμηθεί ή επανυπολογιστεί μετά την έναρξη ισχύος του νόμου και υπερβαίνουν το προαναφερόμενο ανώτατο όριο θα προσαρμοστούν στο νέο οριζόμενο ποσό των 4.608 ευρώ, από την ημερομηνία έναρξης καταβολής ή επανυπολογισμού τους.

Τυχόν επιπλέον διαφορές συντάξεων θα επιστραφούν, με παρακράτηση σε ποσοστό 20% της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης και μέχρι την εξόφλησή τους.

Σημειώνεται ότι τόσο η επίμαχη τροπολογία, όσο και μία ακόμα για τα εργασιακά που κατέθεσε ο κ. Βρούτσης προκάλεσαν χθες την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από την αίθουσα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share