Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Δείτε εδώ τα ένσημά σας, χρησιμοποιώντας μόνο τον ΑΜΚΑ σας!

Σας αφορά!

9 Αυγούστου 2019 17:11
Δείτε εδώ τα ένσημά σας, χρησιμοποιώντας μόνο τον ΑΜΚΑ σας!

Αν θέλετε να δείτε πόσα ένσημα έχετε, δεν χρειάζεται να πάτε μέχρι τον ασφαλιστικό σας φορέα και να ταλαιπωρηθείτε, αφού αρκεί μια διαδικτυακή σας επίσκεψη στην πλατφόρμα ΑΤΛΑΣ και με ένα κλικ θα μάθετε όσα χρειάζεστε. Σοκ: Τι αλλάζει στις συντάξεις; Ποιοι θα επιστρέψουν χρήματα;

Στην ιστοσελίδα του συστήματος ΑΤΛΑΣ οι εργαζόμενοι μπορούν να δουν τα ένσημά τους με ένα απλό κλικ. Η σύνδεση γίνεται μέσω taxis και αυτό που πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι είναι απλώς να γράψουν το ΑΜΚΑ τους.

Τι είναι το σύστημα ΑΤΛΑΣ

Το Σύστημα «ΑΤΛΑΣ» είναι το σύγχρονο ολοκληρωμένο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης που συγκεντρώνει την Ασφαλιστική Ιστορία και την Ασφαλιστική Ικανότητα για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας. Ειδικότερα, με το «ΑΤΛΑΣ»:

  • Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων στο οποίο καταγράφονται τόσο οι άμεσα όσο και οι έμμεσα ασφαλισμένοι.
  • Συγκεντρώνεται για πρώτη φορά η ασφαλιστική ιστορία ανά ασφαλισμένο δημιουργώντας έτσι τον Ψηφιακό Ατομικό Λογαριασμό Ασφάλισης, μια μορφή ηλεκτρονικού ασφαλιστικού «βιογραφικού».
  • Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων περίθαλψης και καταργείται η θεώρηση των βιβλιαρίων.
  • Ψηφιοποιείται και μηχανογραφείται όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων.
  • Η πρόσβαση στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ»- Ενότητα Ενιαίου Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης προϋποθέτει υψηλό βαθμό ασφάλειας και έγκυρη ταυτοποίηση του χρήστη.

Για το λόγο αυτό η πρόσβαση γίνεται αποκλειστικά με κατάλληλο μηχανισμό συνδυασμού κωδικού χρήστη και συνθηματικού (Username – Password), ενώ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων αξιοποιείται η υποδομή πιστοποίησης του συστήματος ΤΑXIS της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Κατά την διαδικασία εισόδου ζητείται και ο ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου (μοναδικό αναγνωριστικό στοιχείο στο σύστημα Ασφάλισης) που μαζί με τον ΑΦΜ και άλλα ταυτοτικά στοιχεία χρησιμοποιούνται για εξασφάλιση της αρμοδιότητας εισόδου.

Πώς θα διορθώσετε λάθη στα «Στοιχεία Ασφαλισμένου»

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ΚΕΠ για επικαιροποίησή τους στο μητρώο του ΑΜΚΑ. Η ενημέρωση θα γίνει με την αναγγελία των μεταβολών.

ΕΝΦΙΑ: Τα λάθη που πρέπει να διορθώσετε για να κερδίσετε τις εκπτώσεις!

Μια βόλτα από την Εφορία τους θα πρέπει να περάσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα διαπιστώσουν ότι στο εκκαθαριστικό του φετινού ΕΝΦΙΑ δεν τους έχει χορηγηθεί η απαλλαγή ή η έκπτωση για συγκεκριμένα ακίνητα ή διαπιστώσουν άλλα λάθη όπως για παράδειγμα στην φορολογητέα αξία των ακινήτων. Δείτε αναλυτικά παραδείγματα για τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ!

Καλό είναι οι διορθώσεις να γίνουν πριν την καταβολή της πρώτης δόσης η προθεσμία της οποίας λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Όσοι διαπιστώσουν λάθη στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

– Απαλλαγή ακινήτων: Για την απαλλαγή ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων από τον ΕΝΦΙΑ στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ακίνητο έχει υπαχθεί σε φόρο, ενώ απαλλάσσεται, απαιτείται η υποβολή αίτησης στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ., με συνυποβαλλόμενα τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να ισχύουν την 1η Ιανουαρίου του 2019. Η αίτηση αυτή υποβάλλεται ανά αιτία χορήγησης της έκπτωσης ή απαλλαγής. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού, η οποία αναρτάται ηλεκτρονικά στο λογαριασμό του φορολογουμένου στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο (www.aade.gr). Στην περίπτωση που η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης και ενημερώνεται επί αποδείξει ο φορολογούμενος.

– Αμφισβήτηση φορολογητέας αξίας: Σε περιπτώσεις αμφισβήτησης της φορολογητέας αξίας ακινήτων ή των εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων, όπως έχει προσδιοριστεί στη δήλωση ΕΝΦΙΑ – πράξη προσδιορισμού φόρου, και εφόσον τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου είναι ορθά, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. αίτηση. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται κατά περίπτωση νέα δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. – πράξη διοικητικού προσδιορισμού. Εφόσον η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης και ενημερώνεται, επί αποδείξει, ο φορολογούμενος.

Στις περιπτώσεις στις οποίες η φορολογητέα αξία ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων δεν είναι ορθή λόγω λάθους της βάσης δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, ο έφορος ενημερώνει τη Διεύθυνση Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου, η οποία εγκρίνει τη διόρθωση της βάσης δεδομένων από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.), ώστε να πραγματοποιηθεί στη συνέχεια ορθή εκκαθάριση του φόρου.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share