Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Σοκ: Τι αλλάζει στις συντάξεις; Ποιοι θα επιστρέψουν χρήματα;

Δείτε τι ορίζει η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τις "χρυσές συντάξεις"

9 Αυγούστου 2019 13:26
Σοκ: Τι αλλάζει στις συντάξεις; Ποιοι θα επιστρέψουν χρήματα;

«Πλαφόν» ίσο με το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης, στα 4.608 ευρώ, έβαλε νομοθετική διάταξη που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης. Αυτή θα είναι η ανώτατη σύνταξη!

Στην διάταξη επισημαίνεται ότι το ανώτατο αυτό όριο σύνταξης υπερβαίνει κατά πολύ τα προϊσχύοντα ανώτατα όρια συντάξεων των φορέων που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ.

Το πλαφόν έχει αναδρομική ισχύ καθώς αφορά και όσους συνταξιοδοτήθηκαν κατά την 13η Μαΐου 2016, ημερομηνία έναρξης ισχύος του Νόμου 4387/2016 για τους οποίους επανυπολογίστηκε η σύνταξη και διαπιστώθηκε αρνητική προσωπική διαφορά.

Οι χαμένοι που δεν θα δουν ποτέ την υψηλή σύνταξη που προσδοκούσαν είναι κυρίως πρώην υψηλόβαθμα στελέχη των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, διπλοασφαλισμένοι μηχανικοί, γιατροί, συμβολαιογράφοι και δημοσιογράφοι.

Το ανώτατο όριο αφορά και τους διπλοασφαλισμένους σε δύο πρώην ταμεία που λαμβάνουν προσαύξηση στη σύνταξή τους και έχουν καταβάλλει διπλές εισφορές.

Από το πλαφόν εξαιρούνται οι δικαιούχοι επιδομάτων τετρα- παραπληγίας και απολύτου αναπηρίας ακόμα και αν λαμβάνουν υψηλές συντάξεις, λόγω των αυξημένων αναγκών αυτών των ατόμων.

Με παρακράτηση η επιστροφή των επιπλέον χρημάτων
Ποσά συντάξεων που έχουν ήδη απονεμηθεί ή επανυπολογιστεί μετά την έναρξη ισχύος του νόμου και υπερβαίνουν το προαναφερόμενο ανώτατο όριο θα προσαρμοστούν στο νέο οριζόμενο ποσό των 4.608 ευρώ, από την ημερομηνία έναρξης καταβολής ή επανυπολογισμού τους.

Τυχόν επιπλέον διαφορές συντάξεων θα επιστραφούν, με παρακράτηση σε ποσοστό 20% της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης και μέχρι την εξόφλησή τους.

Σημειώνεται ότι τόσο η επίμαχη τροπολογία, όσο και μία ακόμα για τα εργασιακά που κατέθεσε ο κ. Βρούτσης προκάλεσαν χθες την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από την αίθουσα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Σας ενδιαφέρει: Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Σεπτεμβρίου;

Στις 27 Αυγούστου αρχίζει η καταβολή των συντάξεων Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα την Τρίτη 27 Αυγούστου θα πληρωθούν οι συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ. Κοινωνικό μέρισμα: 612 ευρώ στους λογαριασμούς σας!

Την Πέμπτη 29 Αυγούστου θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δημοσίου, του ΙΚΑ, του ΝΑΤ και ΚΕΑΝ, των υπολοίπων Ταμείων του υπουργείου Εργασίας αλλά και οι προσωρινές συντάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος.

Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις στις Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019 ημέρα Τρίτη.

Επίδομα ανάσα: Μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχετε χρήματα στους λογαριασμούς σας!

Επίδομα ενοικίου: Χρήματα στους λογαριασμούς σας θα δείτε μέχρι τέλος Αυγούστου!

Στα τέλη Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί η τέταρτη πληρωμή των δικαιούχων του επιδόματος στέγασης ή ενοικίου Ιουνίου των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν.​ Τεκμήρια διαβίωσης: Όλα όσα αλλάζουν από το 2020 και πότε καταργούνται οριστικά;

Το ποσό των 49.574.247,39 ευρώ θα καταβληθεί σε 230.001 δικαιούχους και αφορά περισσότερα από 609.000 άτομα. Το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2019 σε όλους όσοι έχουν στο όνομά τους ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο από την ημερομηνία αυτή και υπέβαλαν αίτηση τον Απρίλιο.

Όπως αναφέρεται στον πρόσφατα ενημερωμένο ιστότοπο της υπηρεσίας, το επίδομα στέγασης είναι προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τα νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους.

Το μέτρο στοχεύει σε νοικοκυριά που δεν έχουν πρώτη κατοικία ή πληρώνουν δάνειο για αυτήν. Ωφελούνται 1 εκατ. δικαιούχοι με ποσά από 840 ευρώ έως 2.520 ευρώ το χρόνο. Οι 400.000 από αυτούς είναι 25 – 45 χρονών.

Το επίδομα ενοικίου είναι προνοιακό πρόγραμμα για νοικοκυριά που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας.Το Επίδομα ενοικίου - στέγασης είναι μέχρι 2.520 ευρώ το χρόνο σε 300.000 οικογένειες.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share