Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ΕΝΦΙΑ: Τα λάθη που πρέπει να διορθώσετε για να κερδίσετε τις εκπτώσεις!

Σας αφορά!

9 Αυγούστου 2019 09:54
ΕΝΦΙΑ: Τα λάθη που πρέπει να διορθώσετε για να κερδίσετε τις εκπτώσεις!

Μια βόλτα από την Εφορία τους θα πρέπει να περάσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα διαπιστώσουν ότι στο εκκαθαριστικό του φετινού ΕΝΦΙΑ δεν τους έχει χορηγηθεί η απαλλαγή ή η έκπτωση για συγκεκριμένα ακίνητα ή διαπιστώσουν άλλα λάθη όπως για παράδειγμα στην φορολογητέα αξία των ακινήτων. Δείτε αναλυτικά παραδείγματα για τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ!

Καλό είναι οι διορθώσεις να γίνουν πριν την καταβολή της πρώτης δόσης η προθεσμία της οποίας λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Όσοι διαπιστώσουν λάθη στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

– Απαλλαγή ακινήτων: Για την απαλλαγή ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων από τον ΕΝΦΙΑ στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ακίνητο έχει υπαχθεί σε φόρο, ενώ απαλλάσσεται, απαιτείται η υποβολή αίτησης στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ., με συνυποβαλλόμενα τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να ισχύουν την 1η Ιανουαρίου του 2019. Η αίτηση αυτή υποβάλλεται ανά αιτία χορήγησης της έκπτωσης ή απαλλαγής. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού, η οποία αναρτάται ηλεκτρονικά στο λογαριασμό του φορολογουμένου στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο (www.aade.gr). Στην περίπτωση που η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης και ενημερώνεται επί αποδείξει ο φορολογούμενος.

– Αμφισβήτηση φορολογητέας αξίας: Σε περιπτώσεις αμφισβήτησης της φορολογητέας αξίας ακινήτων ή των εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων, όπως έχει προσδιοριστεί στη δήλωση ΕΝΦΙΑ – πράξη προσδιορισμού φόρου, και εφόσον τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου είναι ορθά, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. αίτηση. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται κατά περίπτωση νέα δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. – πράξη διοικητικού προσδιορισμού. Εφόσον η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης και ενημερώνεται, επί αποδείξει, ο φορολογούμενος.

Στις περιπτώσεις στις οποίες η φορολογητέα αξία ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων δεν είναι ορθή λόγω λάθους της βάσης δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, ο έφορος ενημερώνει τη Διεύθυνση Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου, η οποία εγκρίνει τη διόρθωση της βάσης δεδομένων από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.), ώστε να πραγματοποιηθεί στη συνέχεια ορθή εκκαθάριση του φόρου.

Πώς θα ξοφλήσετε το φόρο εισοδήματος σε 12 μηνιαίες δόσεις

Πάνω από ένας στους τρεις φορολογούμενους πήρε και φέτος την κρυάδα βλέποντας το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης και το ποσό του φόρου που θα πρέπει να πληρώσει για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2018. Βαρύς ο πέλεκυς: Τι πρόστιμα σας περιμένουν αν δεν κάνετε φορολογική δήλωση!

Με βάση τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν φέτος (η προθεσμία έληξε τα μεσάνυχτα), ο μέσος φόρος φθάνει τα 1.100 ευρώ, ποσό καθόλου αμελητέο για τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται κάθε μήνα να τα βγάλουν πέρα και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Μάλιστα, για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά το ραβασάκι της Εφορίας είναι ιδιαίτερα βαρύ καθώς το ποσό του φόρου υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ.

Το εκκαθαριστικό γράφει ότι η πρώτη δόση από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι σήμερα Τετάρτη 31 Ιουλίου, η δεύτερη έως 30 Σεπτεμβρίου και τρίτη στις 29 Νοεμβρίου.

Με δεδομένο ότι τον Σεπτέμβριο θα έρθει και ο λογαριασμός τους ΕΝΦΙΑ και στο τέλος του χρόνου θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας οι φορολογούμενοι μπορούν από σήμερα να κάνουν τον προγραμματισμό τους και να μοιράσουν τα φορολογικά βάρη σε περισσότερες δόσεις που μπορεί να φθάσουν και τις 12.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι έχουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα έχουν σήμερα τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος επιλέγοντας έναν από τους παρακάτω τρόπους:

1. Σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση μπορεί να εξοφληθεί:

- μέσω e-banking, phone banking ή ATM,

- στο ταμείο της τράπεζας με απευθείας χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού. Η εν λόγω συναλλαγή βαρύνεται με προμήθεια από την τράπεζα εκτός εάν είστε:

α) άνω των 70 ετών,

β) σε δικαστική συμπαράσταση,

γ) με βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω

δ) κάτοικοι μη τουριστικών περιοχών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων ή κάτοικοι μη τουριστικών νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων που δεν βαρύνεται με προμήθεια.

2. Σε έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Οι τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία άτοκων δόσεων που μπορεί να φθάσουν και τις 12 για την πληρωμή του φετινού φόρου στους κατόχους πιστωτικών καρτών. Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι μπορούν να επιμηκύνουν την περίοδο αποπληρωμής του εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση.

3. Με κάρτα απευθείας μέσω του Taxisnet, αλλά χωρίς τη δυνατότητα άτοκων δόσεων. Η πληρωμή γίνεται μέσω του ιστότοπου www.aade.gr, εφόσον προηγουμένως οι φορολογούμενοι συνδεθούν με τους προσωπικούς κωδικούς τους.

4. Σε έως 12 μηνιαίες δόσεις αλλά με «καπέλο» 5%. Η Εφορία δίνει τη δυνατότητα σε όσους δυσκολεύονται να πληρώσουν το λογαριασμό του φόρου εισοδήματος σε τρεις ίσες μηνιαίες δόσεις, να τον σπάσουν σε 12 δόσεις. Η λύση δεν είναι άλλη από το να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Μπορούν σήμερα να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση και να αρχίζουν να πληρώνουν τις δόσεις της ρύθμισης. Όταν μάλιστα θα έρθει ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν στη ρύθμιση και τις δόσεις του φόρου για τα ακίνητά τους.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share