Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Έρχεται η ψηφιακή σύνταξη: Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή;

Το πρώτο βήμα έχει γίνει...

30 Ιουλίου 2019 08:17
Έρχεται η ψηφιακή σύνταξη: Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή;

Στο διυπουργικό πολυνομοσχέδιο δεν θα υπάρχουν μόνο οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις στα Ταμεία αλλά και νομοθετική διάταξη με την οποία γίνεται το πρώτο βήμα για την ψηφιακή σύνταξη.

Ειδικότερα, αναμένεται διάταξη νόμου με την οποία θα γίνεται υποχρεωτική η αναγραφή του ΑΜΚΑ κάθε πολίτη στα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το Μητρώο Πολιτών. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως θα μπορούν τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Εργασίας, και συγκεκριμένα οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, να λαμβάνουν την πληροφορία και να ψηφιοποιούν όλα τα δεδομένα, προκειμένου να γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα και σε ελάχιστο χρόνο η ψηφιακή έκδοση της σύνταξης.

Σας αφορά: Αναδρομικά: Πώς θα πάρετε έως 7.338 ευρώ!

Στόχος είναι τον Ιούνιο του 2020 το 34,37% των νέων συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Τα επόμενα ορόσημα στην επιχείρηση «ψηφιακή σύνταξη» προβλέπουν πως τον Ιανουάριο του 2021 θα πρέπει να προστεθεί άλλο ένα 23,39% στον όγκο των ψηφιακών συντάξεων, ώστε να εκδίδεται πλέον χωρίς ανθρώπινο χέρι το 57,76% των νέων συντάξεων. Το τρίτο ορόσημο είναι σε δύο χρόνια από σήμερα, τον Ιούνιο του 2021, όταν το 90% πλέον των νέων συντάξεων θα πρέπει να εκδίδεται ψηφιακά.

Εγκριση χρονοδιαγράμματος

Το χρονοδιάγραμμα αυτό, που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Εργασίας, εγκρίθηκε πριν από μερικές ημέρες σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και τις σχετικές εξαγγελίες έκαναν οι υπουργοί Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων μέσω της εισαγωγής του ΑΜΚΑ στη βάση δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος Μητρώο Πολιτών. Το Μητρώο Πολιτών βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών και παίρνει δεδομένα από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, δήμους και ληξιαρχεία.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έκανε λόγο για «μεγάλη μεταρρύθμιση» και «ψηφιακό μετασχηματισμό» του υπουργείου Εργασίας, με στόχο να επιταχυνθεί το συντομότερο δυνατόν η απονομή της σύνταξης. Το επόμενο μεγάλο βήμα αναμένεται να ακολουθήσει τον Νοέμβριο με νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος «Ατλας», δηλαδή του εθνικού μητρώου ασφάλισης και ασφαλιστικής ικανότητας.

Ο νόμος Κατρούγκαλου που έβγαλε συντάξεις έως 24.000 ευρώ το μήνα! - Τις σταμάτησε ο Βρούτσης!

Ο νόμος Κατρούγκαλου έδωσε συντάξεις μέχρι 24.000 ευρώ το μήνα! Αποφάσεις τις οποίες μπλόκαρε ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος κατήγγειλε ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας γνώριζε το θέμα για μήνες, αλλά δεν έκανε τίποτα!

Τις απίστευτες στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου ο οποίος την ώρα που προκάλεσε μεγάλες μειώσεις στην πλειονότητα των συνταξιούχων φανερώνει η είδηση που επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας ότι ετοιμάστηκαν αποφάσεις για συντάξεις έως και 24.000 ευρώ το μήνα καθώς δεν προέβλεπε ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις όπως όλοι οι προηγούμενοι ασφαλιστικοί νόμοι!

«Ήταν κάτι συνταρακτικό. Βρέθηκα μπροστά σε μια νέα έκπληξη πολύ δυσάρεστη. Ήταν έτοιμες να εκδοθούν συνταξιοδοτικές αποφάσεις του ύψους των 10.000 ευρώ, 12.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 18.000 μήνα, 24.000 το μήνα. Σε 10 χρόνια αντιστοιχεί σε 3 εκατ. ευρώ. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο» είπε το πρωί του Σαββάτου στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ της εφημερίδας το Παρόν.

«Έδωσα εντολή το αυτονόητο, δεν κοίταξα να δω αν είναι νόμιμες ή μη. αλλά ηθικά δεν μπορώ να εκδώσω τέτοιου είδους συντάξεις» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η προηγούμενη πολιτική ηγεσία γνώριζε το θέμα αυτό για πέντε μήνες και αδιαφόρησε, αυτή είναι η υπηρεσιακή πληροφόρηση» ενώ πρόσθεσε ότι «η πληροφόρηση που έχω είναι ότι ορισμένες έχουν δοθεί, δεν τις πρόλαβα».

Ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι από εδώ και πέρα χρειάζεται αλλαγή νόμου και «ήδη μια επιστημονική ομάδα εξετάζει αλλαγή νόμου».

«Δεν νοείται να δίνονται τέτοιες συντάξεις. Δεν είμαι ενάντια στην ανταποδοτική λογική του συστήματος αλλά είναι τελείως στρεβλό το νούμερο αυτό» συνέχισε ο κ. Βρούτσης.

Αναρωτήθηκε, μάλιστα, «είναι ανικανότητα ή δολιότητα; Ένα από τα δύο υπάρχουν. Δεν νοείται υπουργός να γνωρίζει την εξέλιξη του ασφαλιστικού και να δίνει την υπογραφή του για σύνταξη 24.000 ευρώ».

Ο Γιάννης Βρούτσης ξεκαθάρισε πάντως ότι «δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους για τους οποίους εκδόθηκαν ή ετοιμάζονταν αυτές οι αποφάσεις. Είμαι υπέρ της ανταποδοτικότητας του συστήματος αλλά ας έρθουν και αυτοί οι άνθρωποι στην πλευρά της ηθικής»

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share