Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αυλαία σήμερα για τις φορολογικές δηλώσεις! - Πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ για τους εκπρόθεσμους!

Τι αλλάζει όμως στην Εφορία;

29 Ιουλίου 2019 07:56
Αυλαία σήμερα για τις φορολογικές δηλώσεις! - Πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ για τους εκπρόθεσμους!

Αυλαία σήμερα για τις φορολογικές δηλώσεις! Τι αλλάζει όμως στην Εφορία;

Τέλος χρόνου για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Η ηλεκτρονική «αυλαία» του Taxisnet πέφτει σήμερα τα μεσάνυχτα αν και περισσότεροι από 150.000 φορολογούμενοι δεν έχουν πατήσει ακόμα το κουμπί της υποβολής για τη δήλωσή τους. Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος έχει διαμηνύσει ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών έχει δεχθεί δεκάδες αιτήματα λογιστών οι οποίοι ζητούν να παραταθεί η προθεσμία.

Όσοι πάντως έχουν αφήσει για την τελευταία στιγμή να υποβάλουν τη δήλωση τους θα πρέπει να σπεύσουν γιατί τους περιμένει πρόστιμο από 100 έως 500 ευρώ λόγω εκπρόθεσμης υποβολής. Ειδικότερα τα πρόστιμα ανέρχονται σε:

100 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και όσοι αμείβονται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα (έσοδα από μπλοκάκι).

500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 8.357.623 εκκαθαριστικά σημειώματα από τα οποία προκύπτει ότι το 34,18% των φορολογούμενων ή 2.856.405 άτομα πληρώνουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018 ο οποίος κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1.057 ευρώ. Μόνο ένας στους δέκα έχει επιστροφή φόρου ενώ για το 54,84% των φορολογούμενων το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την Τετάρτη 31 Ιουλίου, η δεύτερη δόση έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Οι φορολογούμενοι μπορούν όμως να σπάσουν το φόρο ακόμη και σε περισσότερες δόσεις είτε πληρώνοντας με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις είτε ακολουθώντας την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, οι οποίες όμως επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%.

Οι φορολογούμενοι που άφησαν να υποβάλουν τη δήλωσή τους την τελευταία στιγμή θα πρέπει να προσέξουν τους κωδικούς που κρύβουν παγίδες:

Δαπάνες με πλαστικό χρήμα: Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις έκαψαν χιλιάδες φορολογούμενους το 2018. Δεν είχαν φροντίσει να κατοχυρώσουν με αυτές το αφορολόγητο όριο με αποτέλεσμα να πληρώσουν έξτρα φόρο. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να έχουν έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 049 -050 του Ε1. Αν το ποσό των ηλεκτρονικών αγορών είναι χαμηλότερο, στη διαφορά επιβάλλεται φόρος 22%. Δηλαδή αν λείπουν 500 ευρώ από τις ελάχιστες δαπάνες, τότε ο πρόσθετος φόρος είναι 110 ευρώ.
Χάρτινες αποδείξεις: Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, τα άτομα με αναπηρία οι στρατευμένοι αλλά και οι κάτοικοι μικρών χωριών για να κερδίσουν το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να εμφανίσουν δαπάνες με αποδείξεις.
Εισοδήματα από Airbnb: Η ΑΑΔΕ εντόπισε ήδη τους πρώτους ιδιοκτήτες ακινήτων Airbnb που «ξέχασαν» να εμφανίσουν στη φορολογική τους δήλωση τα εισοδήματα που εισέπραξαν. Τα ποσά από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων δηλώνονται πρώτα στο Ε2 στη συνέχεια μεταφέρονται αυτόματα στους σχετικούς κωδικούς του εντύπου Ε1.

Ανείσπρακτα ενοίκια:

Με την επιβολή φόρου 15% έως 45% απειλούνται οι φορολογούμενοι με ανείσπρακτα ενοίκια στην περίπτωση που δεν καταθέσουν στην εφορία πριν την υποβολή της δήλωσης, φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί εναντίον του μισθωτή.
Φιλοξενούμενοι: Οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν στην κατοικία τους συγγενή ή φίλο υποχρεωτικά συμπληρώνουν τον κωδικό 007-008 του Ε1 και αναγράφουν τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενούν όπως επίσης και το διάστημα για το οποίο προσέφεραν φιλοξενία μέσα στο 2018.
Συνταξιούχοι 65 ετών και άνω: Κερδίζουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης. Αρκεί να το δηλώσουν στους κωδικούς 013-014.

Αποβιώσαντες:

Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται σε χειρόγραφη μορφή στις αρμόδιες ΔΟΥεμπρόθεσμα μέχρι τις 31-12-2019.

ΑΜΚΑ: Αναγράφεται υποχρεωτικά ο ΑΜΚΑ του υπόχρεου και της συζύγου ή της ή του συντρόφου του. Ο ΑΜΚΑ δηλώνεται και για τα προστατευόμενα τέκνα. με εξαίρεση τις περιπτώσεις που δεν υποχρεούνται σε απόκτηση

ΑΜΚΑ. Επίσης εξαιρούνται από την αναγραφή του ΑΜΚΑ και οι φορολογούμενοι οι οποίοι για λόγους που άπτονται ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων, δεν επιθυμούν να γνωστοποιήσουν τον ΑΜΚΑ, ούτε για τους ίδιους, ούτε για τα εξαρτώμενα μέλη τους.

ΑΦΜ: Η αναγραφή του ΑΦΜ είναι υποχρεωτική μόνο για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών (που ήταν άνω των 18 ετών την 31η-12-2018).

Τεκμήρια: Προσοχή στα τεκμήρια. Για να αποφύγετε την πληρωμή έξτρα φόρου θα πρέπει να καλύψετε τα τεκμήρια με διάφορους τρόπους όπως ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών, έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων ή γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών για τις οποίες όμως αποδεικνύονται με συμβολαιογραφική πράξη και με ημερομηνία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018.

Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται προγραμματισμένη συνάντηση – Ποια είναι η διαδικασία

Μόνο με ραντεβού θα μπορούν να επισκέπτονται την εφορία από σήμερα Δευτέρα όσοι θέλουν να κλείσουν τις ανοικτές φορολογικές υποθέσεις τους. Το ραντεβού ισχύει μόνο για όσους θέλουν να τακτοποιήσουν εκκρεμείς υποθέσεις στις εφορίες, τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ., ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π.), τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (Δ.Ε.Δ.) και τις Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.). Δηλαδή οι φορολογούμενοι για να δουν τον ελεγκτή που έχει αναλάβει την υπόθεσή τους θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει τη συνάντηση που θα έχουν μαζί τους.

Πώς θα κλείνετε ραντεβού

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ η διαδικασία η οποία θα ακολουθείται είναι η εξής:

Για οποιαδήποτε προσέλευση φορολογουμένου ή του νομίμου εκπροσώπου νομικού προσώπου ή αντιπροσώπου αυτού (ο αντιπρόσωπος προσκομίζει είτε ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο είτε ειδική εξουσιοδότηση με θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής του αιτούντος από τα Κ.Ε.Π., το αστυνομικό τμήμα ή οποιαδήποτε άλλη δημόσια αρχή που έχει το δικαίωμα θεώρησης του γνήσιου της υπογραφής), στη Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικό Κέντρο απαιτείται προγενέστερη επικοινωνία με το Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης (Γραμματεία) προκειμένου να καθορίζεται ο χρόνος συνάντησης με τα αρμόδια για το θέμα στελέχη της.

Η επικοινωνία για καθορισμό συνάντησης με την υπηρεσία, δύναται να πραγματοποιείται μέσω αποστολής αιτήματος το οποίο υποβάλλεται αυτοπροσώπως στην αρμόδια κατά τα ανωτέρω υπηρεσία (Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικό κέντρο) ή αποστέλλεται με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο (ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τηλεομοιοτυπία).
Για τον καθορισμό της συνάντησης κατά τα ανωτέρω, προηγείται συνεννόηση του ελεγκτή, ο οποίος φέρει την εντολή ελέγχου, με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Ελέγχου και αυτή οριστικοποιείται, με τη σύμφωνη γνώμη και του φορολογούμενου ή του νόμιμου εκπροσώπου του νομικού προσώπου ή του αντιπροσώπου αυτού, οι οποίοι και ενημερώνονται σχετικά.

Τα στοιχεία της επικείμενης συνάντησης (ημερομηνία, ώρα, συμμετέχοντες κ.λ.π.) καταχωρούνται από τον υπάλληλο της Γραμματείας σε αρχείο excel «Αρχείο Αιτημάτων και Πρακτικών Συνάντησης».
Προσερχόμενος ο φορολογούμενος ή o νόμιμος εκπρόσωπος του νομικού προσώπου ή ο αντιπρόσωπος αυτού την προκαθορισμένη ημερομηνία και ώρα συνάντησης, απευθύνεται στη Γραμματεία της Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικού Κέντρου, όπου του χορηγείται κάρτα με την ένδειξη «Επισκέπτης στη Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικό Κέντρο» την οποία φέρει καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην Υπηρεσία.

Στη συνέχεια, η Γραμματεία της Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικού Κέντρου καλεί τον αρμόδιο υπάλληλο προκειμένου να συνοδεύσει τον φορολογούμενο ή τον νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου ή τον αντιπρόσωπο αυτού στο χώρο της συνάντησης και ομοίως τον συνοδεύει μετά τη λήξη αυτής στη Γραμματεία προκειμένου να παραδώσει την κάρτα επισκέπτη.

Ακολούθως, ο ελεγκτής, μετά την πραγματοποίηση της συνάντησης, συντάσσει εις διπλούν σχετικό Πρακτικό Συνάντησης το οποίο λαμβάνει ως αύξοντα αριθμό, τον αύξοντα αριθμό του «Αρχείου Αιτημάτων και Πρακτικών Συνάντησης». Στο ως άνω Πρακτικό Συνάντησης αναφέρονται, πέραν των στοιχείων του υποδείγματος, συνοπτικά, τυχόν στοιχεία που προσκομίζονται στον έλεγχο καθώς και αν συμφωνήθηκε μεταξύ των μερών νέα συνάντηση για την προσκόμιση συμπληρωματικών στοιχείων. Το πρακτικό υπογράφεται από τον ελεγκτή, τους Προϊσταμένους που συμμετείχαν στη συνάντηση και τον φορολογούμενο ή τον νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου ή τον αντιπρόσωπο αυτού ο οποίος παραλαμβάνει το ένα αντίγραφο, ενώ το άλλο αρχειοθετείται στον φάκελο της υπόθεσης Συνάντησης με τα στοιχεία της πραγματοποιηθείσας συνάντησης.

Εφόσον το αίτημα του φορολογούμενου ή του νομίμου εκπροσώπου νομικού προσώπου ή αντιπροσώπου αυτού για συνάντηση με τον ελεγκτή επαναλαμβάνεται κατά τρόπο καταχρηστικό (π.χ. είτε γιατί έχει ήδη πραγματοποιηθεί συνάντηση για το ίδιο θέμα, είτε γιατί η υπόθεση του συγκεκριμένου φορολογούμενου εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του ελέγχου), η Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικό Κέντρο μπορεί να αρνηθεί την ικανοποίησή του (άρθ. 25 παρ. 3 Σ) και στην περίπτωση αυτή, ο υπάλληλος της Γραμματείας ενημερώνει το «Αρχείο Αιτημάτων και Πρακτικών Συνάντησης» με καταχώριση σε αυτήν του σχετικού αιτήματος και με συνοπτική αναφορά στους λόγους απόρριψής του.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share