Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Έσπασε το «φράγμα» του 2% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Στο 1,995% η απόδοση!

25 Ιουλίου 2019 13:56
Έσπασε το «φράγμα» του 2% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο σπάει η απόδοση των ελληνικών ομολόγων υποχωρώντας σήμερα στο 1,995% για το 10ετές, που υποχωρεί κατά 0,80%. Παράλληλα, η απόδοση του 5ετούς υποχωρεί κατά 2,84% στο 1,025%. Την ίδια ώρα σε ρυθμούς ράλι κινούνται και τα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης. Νέο ιστορικό χαμηλό για τα ομόλογα!

Με όλα τα βλέμματα στραμμένα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η πλειοψηφία των αναλυτών αναμένει τη διατήρηση του guidance της Κεντρικής Τράπεζας, περιμένοντας παράλληλα τον Σεπτέμβριο για την προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής.

Ωστόσο, κάποιοι εξ αυτών θεωρούν ότι υπάρχει μια πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από τώρα, δεδομένων των αδύναμων στοιχείων PMI , τόσο σε Ευρώπη, όσο και σε Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Υπενθυμίζεται πως στις 2 Αυγούστου αναμένεται η αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Fitch, με την αγορά να αναμένει αναβάθμιση τουλάχιστον των προοπτικών της χώρας από σταθερές σε θετικές, και ακολουθεί στις 23 Αυγούστου η Moody’s.

Σήμερα συνεδριάζει και η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, για πρώτη φορά μετά την αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη από τον πρόεδρο Ερντογάν.

Το αμερικανικό διετές μειώθηκε κατά μια μονάδα βάσης σε ό,τι αφορά την απόδοση που υποχωρεί στο 1,81%.

Πίσω στην Ευρώπη, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου υποχώρησε κατά μια μoνάδα βάσης στο -0,39%, σε χαμηλό τριών εβδομάδων, καταγράφοντας την έβδομη κατά σειρά μείωση.

Αποκλιμάκωση και στις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας, με το ιταλικό 10ετές στο 1,474% υποχωρώντας κατά 1,54%.

Στην Ισπανία ο 10ετής τίτλος υποχωρεί κατά 8,93% στο 0,316, ενώ στην Πορτογαλία η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί κατά 7,04% στο 0,396.

Αποκλιμάκωση παρατηρείται και στο 10ετές της Ιαπωνίας, με την απόδοση να μειώνεται κατά μια μ.β. Στο -0151%, φθάνοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, μετά από ένα πτωτικό σερί εννέα συνεδριάσεων.

Reuters: Σε ελεύθερη πτώση η απόδοση των ελληνικών ομολόγων!

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε νωρίτερα στο 3,35%, ενώ η απόδοση των πενταετών ομολόγων στο 2,2%.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών παραμένουν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έχοντας υποχωρήσει κατά 19 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα και κατά 21 μονάδες βάσης την προηγούμενη.

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε νωρίτερα στο 3,35%, ενώ η απόδοση των πενταετών ομολόγων στο 2,2%.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης συνέχισαν να ευνοούνται από τα μηνύματα της ΕΚΤ για μια χαλαρή πολιτική. Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων κινούνταν κοντά στα πρόσφατα χαμηλά επίπεδά τους, παρόλο που ο υπουργός Οικονομίας Τζοβάνι Τρία δήλωσε στην εφημερίδα Il Messaggero ότι η μείωση της υψηλής φορολογίας εισοδήματος είναι μια «απαραίτητη ενέργεια δικαιοσύνης» και η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα στον επόμενο προϋπολογισμό.

Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων διατηρούνταν κοντά αλλά και πάλι χαμηλότερα του 0%, με τα δημοσιεύματα για περαιτέρω πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψης για τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας το 2019 να προσφέρουν περαιτέρω ενδείξεις για εκτεταμένη οικονομική επιβράδυνση στην Ευρώπη.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share