Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ΔΕΗ: Σχέδιο σωτηρίας αναζητούν με τις διαβουλεύσεις της Κομισιόν!

Ολοκληρώνεται ο κύκλος επαφών με στελέχη της Κομισιόν αλλά και των τραπεζών!

15 Ιουλίου 2019 13:25
ΔΕΗ: Σχέδιο σωτηρίας αναζητούν με τις διαβουλεύσεις της Κομισιόν!

Σχέδιο σωτηρίας αναζητά η ΔΕΗ με τις διαβουλεύσεις της Κομισιόν και τις Τράπεζες! Ολοκληρώνεται ο κύκλος επαφών με στελέχη της Κομισιόν αλλά και των τραπεζών! Να σας θυμίσουμε ότι παραιτήθηκε ο Μανώλης Παναγιωτάκης!

Την τελική μορφή στο σχέδιο σωτηρίας για την ΔΕΗ το οποίο θα παρουσιάσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στις προγραμματικές δηλώσεις στις 21 και 22 Ιουλίου!

Μια πρώτη γεύση θα δώσει το υπουργείο σήμερα, καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τις μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη. Η αγορά έδειξε την δυσπιστία της για το λιγνίτη από τον προηγούμενο διαγωνισμό, στον οποίο οι επενδυτές προσήλθαν κατά τρόπο που κήρυξαν άγονη την διαδικασία.

Μολονότι τα χαρτιά του υπουργείου ως προς τον σχεδιασμό επισήμως παραμένουν κλειστά, η γραμμή της κυβέρνησης έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στις πρωτοβουλίες αλλά και στις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας.

Η νέα πολιτική ηγεσία, δεν θα συνεχίσει το διαγωνισμό και ξεκινά απευθείας διαπραγματεύσεις με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, αναζητώντας την δομή ενός συνολικού σχεδιασμού, ικανού να κινητοποιήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, να βάλει λεφτά στα ταμεία της ΔΕΗ και ταυτόχρονα να υπηρετήσει τους στόχους για το άνοιγμα της αγοράς που έως σήμερα γίνεται με στρεβλό τρόπο (ΝΟΜΕ) και αποτελεί μία από τις μεγάλες πηγές κακού για τις ζημιές της επιχείρησης.

Ένας από τους κύριους άξονες αυτής της στρατηγικής θα αποτελέσει για την κυβέρνηση η πώληση παγίων της ΔΕΗ με την συμμετοχή λιγνίτη και υδροηλεκτρικών εργοστασίων και σε βάθος χρόνου η είσοδος στρατηγικού επενδυτή. Ο κ. Χατζηδάκης έχει επαναλάβει πολλές φορές τις τελευταίες μέρες ότι θα εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες ώστε να μην αυξηθούν τα τιμολόγια στο ρεύμα. Παρά την ισχυρή βούληση και δεδομένης της κατάστασης της ΔΕΗ αλλά και του διεθνούς περιβάλλοντος που λειτουργεί με την ραγδαία αύξηση των CO2, θεωρείται πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

ΔΕΗ: Στη δημοσιότητα όλα τα δομικά προβλήματα μετά τις ζημιές – ρεκόρ!

Στη δημοσιότητα δόθηκαν όλα τα δομικά προβλήματα της ΔΕΗ μετά τις ζημιές – ρεκόρ! Βέβαια το κρίσιμο ερώτημα παραμένει για το ποια θα είναι η λύση που θα δοθεί;

Οι ζημιές μετά από φόρους ήταν στα 205,1 εκατ. ευρώ και στα 218,2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για το πρώτο τρίμηνο του έτους ήρθαν να επιβεβαιώσουν και επισήμως τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας. Παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας και της διοίκησης της εταιρείας να καθησυχάσουν την αγορά ότι δεν καταρρέει, εντούτοις ανακοίνωσε και λειτουργικές ζημιές στα 51,3 εκατ. ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι πωλούμενες λιγνιτικές μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης και στα 66,4 εκατ. ευρώ μαζί με αυτές.

Προ ημερών, κυκλοφόρησε ένα email των οικονομικών υπηρεσιών της ΔΕΗ που προεξοφλούσε ζημιές άνω των 250 εκατ., ευρώ. Και μπορεί τα αποτελέσ,ατα που ανακοινώθηκαν, να είναι καλύτερα από εκείνα που περιλάμβανε το εσωτερικό email ωστόσο δεν αναιρείται το γεγονός πως η ΔΕΗ βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή.


Η επιχείρηση έκλεισε το 2018 με ζημιά 900 εκατομμυρίων ευρώ (έστω κι εάν αυτό το νούμερο είναι στην πραγματικότητα υπερδιογκωμένο και παραπλανητικό καθώς περιλαμβάνει μεγάλες και εφάπαξ λογιστικές εγγραφές), έχει σοβαρότατο πρόβλημα εισπραξιμότητας καθώς οι οφειλές που έχουν οι καταναλωτές αγγίζουν τα 2,7 δισ. Δηλαδή οι πελάτες της χρωστούν χοντρικά περίπου το 50% του ετήσιου τζίρου της.

Το κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει είναι το εάν το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι τελικά ταμειακό ή συστημικό, καθώς και σε ποια κατεύθυνση θα επιχειρηθεί να δοθούν οι αναγκαίες λύσεις για το μέλλον της.

Απαντώντας στο ερώτημα αυτό, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είπε πως το πρόβλημα της ΔΕΗ «δεν είναι συστημικό» και πως οι ζημιές των 900 εκατομμυρίων είναι ήδη ένας μύθος που έχει καταρρεύσει. Όπως εξήγησε, σε αυτές τις ζημιές έχουν, δια της δημιουργικής λογιστικής, συνυπολογιστεί 350 εκατ. ευρώ από την αξία των προς πώλησης λιγνιτικών μονάδων, 150 εκατ. ευρώ από το κόστος της εθελουσίας εξόδου και 200 εκατ. από νομικές διαμάχες για τις οποίες δεν έχουν ακόμη υπάρξει δικαστικές αποφάσεις.

Από την άλλη είναι οι παράγοντες της αγοράς που επισημαίνουν την τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την κατάσταση τη ΔΕΗ και τις πιέσεις που υπάρχουν από τις Βρυξέλλες για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην επιχείρηση.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share